Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Basra gösterilerini provoke etmekle suçlanan 8 kişi serbest bırakıldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bağdat/Fadıl en-Neşmi

Irak’ın güneyindeki Basra ilinde mahkeme, işsizlik, halka sunulan hizmetlerin bozulması ve içme suyundaki kirlilik nedeniyle geçtiğimiz Temmuz ayında patlak veren protestoları provoke etmekle suçlanan 8 kişinin serbest bırakılmasına karar verdi. Basra’daki Sarallah (Allah’ın intikamı) hareketi tarafından karargahlarının yakılmasıyla ilgili suçlanan 5 aktivist hakkındaki davaların ise sürdüğü belirtildi.

Söz konusu 8 kişi serbest bırakılmadan önce Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi geçtiğimiz Cumartesi günü Basra’da protestocularla bir araya gelirken, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada göstericiler hakkında mahkemeye götürülen tüm davaların düşürüldüğünü açıklamıştı. Yüksek Yargı Konseyi Sözcüsü Abdussettar Birkadar dün yaptığı açıklamada, Basra 3. Soruşturma Mahkemesi’nin, şehirde meydana gelen gösteri ve olaylara katılan 8 kişiyi kefaletle serbest bıraktığını belirtti. Gösteriler, geçtiğimiz Eylül ayında İran Konsolosluğu, Haşdi Şabi’ye bağlı bazı gruplar ve çeşitli partilere ait büroları yaktıktan sonra protestolarında büyük ilerleme kaydetti.

Basralı bir aktivist olan Kazım es-Sehlani, “Başbakan Adil Abdulmehdi görüşmemiz sırasında bize aktivislerin serbest bırakılacağını ve hukuki anlamda ve güvenlik alanında uygulanan baskıların durdurulacağına dair vaatte bulundu. Ancak Sarallah hareketinin Basra’daki 5 önemli aktivisti hakkında açılan davaya müdahale edemeyeceğini ifade etti” şeklinde konuştu. Sehlani, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda protestolar hakkında yapılan şikayetlerin çoğunluğunun kötü niyetli ve yanlış olduğunu ancak yargıdaki bazı zayıf birimlerin bu şikayetleri işleme koyduğunu söyledi.

Basralı aktivistler ve Irak Başbakanı arasında gerçekleştirilen görüşmenin önemli noktalarına değinen Sehlani, olumlu bir görüşme gerçekleştirildiğini heyetin birçok konuda açık ve net bir tutum sergilediğini ifade etti. Kazım Sehlani, “Aktivistler ve Başbakan arasında hükümetin daha sonra alacağı fikir ve eylemleri takip etmek için doğrudan bir iletişim kanalı kurmaya karar verdik” dedi.

Sehlani, Irak’ın ekonomik başkenti Basra yasasında yapılan değişikliklerin toplantıda kilit bir nokta olduğuna işaret ederek, “Bu yasanın bugünkü haliyle aksak olduğunu ve uygulanabilir olmadığına inanıyoruz. Bu nedenle etkili bir şekilde bu yasayı canlandırmak istiyoruz. Bu durumda yalnızca Basra’nın bir eyalete dönüştürülmesini talep etme operasyonları durdurulabilir” şeklinde konuştu.

Sehlani, aktivistlerin Başbakan ile bir araya gelmesinin, protestoların duracağı anlamına gelmediğinin altını çizerek, gösterilerin daha gruplarla devam ettiğini söyledi. Sehlani ayrıca olayların sona erdirilmesinin hükümetin Basra halkının taleplerine vereceği yanıtlara bağılı olduğunu vurguladı.

Irak Temsilciler Meclisi 2017 yılının Nisan ayında ‘Irak’ın ekonomik başkenti Basra’ yasasını oylamıştı. Yasanın en önemli hedeflerinden biri de kapsamlı bir ekonomik gelişme, kalkınma ve yaşam standardında önemli gelişmeler kaydetme. Yasa ayrıca, ekonomik ve insani kaynaklar konusunda örnek yatırımlar yapılmasını, istenen ticari gelişmeleri kaldırabilmeyi sağlayacak altyapı iyileştirmesini ve Basra ilinin stratejik konumuna uygun olarak limanın genişletilmesini hedefliyor.

Öte yandan Basra Valisi Esad el- Aydani, dün ülkede tedavisi zor hastalıklara sahip kişileri yurtdışında tedavi ettirme programının yeniden başladığını açıkladı.

Aydani yaptığı açıklamada, “Uzman tıbbi komiteler tarafından muayene edilen tedavisi zor hastalıklara sahip kişilerin Irak dışında tedavi ettirilmesi programı yeniden başladı” ifadelerini kullandı.