Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Hudeyde’de 120 Husi öldürüldü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Aden: Şarku’l Avsat

Yemen’in en önemli liman kenti olan Hudeyde’deki askeri ve tıbbi kaynaklar, 12 Kasım’da koalisyon destekli Yemen ordu güçlerinin, bu ayın başlarında birçok alanı kurtarmak için başlatılan askeri operasyonlar kapsamında şehrin birçok mahallesinde 120’den fazla Husi milisi öldürdüğünü belirtti.

Kaynaklar tarafından Şarku’l Avsat’a aktarılana göre Husi milisler, dün yaşadıkları kayıpların büyüklüğünü gizlemek için şehirdeki interneti kesti.

Aynı zamanda koalisyon destekli hükümet güçleri, şehrin doğu ve güney mahallelerine nüfuz ederek, birçok alanı da Husi milisler tarafından döşenen mayınlardan temizledi. Yemen güçlerine bağlı medya organları, 12 Kasım’da koalisyon uçaklarının Hudeyde’de milislere ait operasyon odalarını yerle bir ettiğini ve saldırının çok sayıda saha komutanının ölümüyle sonuçlandığını duyurdu.

Yüzlerce mayın döşenmesine ve beton bariyerler inşa edilmesine rağmen İran yanlısı grubun sarf ettiği çabalar, Yemen ordusunun şehre yönelik operasyonlarını engelleyemedi.

Sana’daki kabile ve güvenlik kaynaklarına göre, Hudeyde’nin hükümet güçlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla Husi liderlerin şehre yeni askeri takviyelerde bulunma emirlerine rağmen darbeci grup, unsurlarını seferber etmede başarısız oldu.

Bu çerçevede Amalika Tugaylarına bağlı medya merkezi tarafından 12 Kasım’da yayınlanan bir video, ordu güçlerinin el-Salih şehrine ve Hudeyde limanına ulaştığını gösterdi.

Kaynaklar, çatışma şiddetinin azaldığını, ancak şehri üç taraftan kuşatan hat boyunca çatışmaların yaşandığını belirtti. Kaynaklar ayrıca, Husilerin de Abdul Nebi binası da dahil olmak üzere şehirdeki üç büyük binayı havaya uçurduğunu ifade etti.

Öte yandan Amalika Tugaylarına bağlı güçlerin, Hudeyde’nin kuzeydoğusuna ulaştığı ve 90. caddeyi kurtarmaya çok yaklaştıkları aktarıldı. Yemen ordusuna ait resmi kaynaklar, Amalika Tugaylarının büyük bir ilerleme kaydettiğini ve bu ilerlenin Husi saflarında büyük bir çöküşe neden olduğunu söyledi.

Yemen ordusuna bağlı September Net sitesine göre, Amalika Tugaylarına mensup Albay Ahmed el-Cuheyli, ulusal ordu güçlerinin Hudeyde şehrinde Sana caddesine kadar ulaşmayı başardığını açıkladı. El-Cuheyli, güçlerin şehrin kuzeydoğu ve güneyinde önemli başarılar kaydettiğini söyledi.

Albay Ahmed el-Cuheyli, ordu güçlerinin stratejik Şam noktasına uzanan 90. caddeye kadar ilerlediğini, Husi milisleri her yönden kuşattıklarını ve milislerin şehirden çıkmalarına izin vermediklerini belirtti.

Ordu güçlerinin Şam noktası yakınlarında yer alan limanın kontrolünü sağlamaya yaklaştıklarını ifade eden Albay, 7 Temmuz mahallesi yakınlarındaki birçok konuta da baskın düzenlendiğini ifade etti.

El-Cuheyli, güçlerin Hudeyde şehrinde hızlı bir şekilde ilerleme kaydettiğini açıkladı. Albay, ordunun ilerlemesini engellemek için birçok alana kara ve deniz mayını döşeyen milislerin, geniş çaplı kayıplar yaşadığını belirtirken, operasyonların milisler tarafından beklenmedik bir anda gerçekleştirildiğini vurguladı.

Amalika Tugayları ise geçtiğimiz Pazar günü el-Rabsa mahallesine girdi. Bu çerçevede el-Necah okulunun ve şehrin güney girişinde limana uzanan el-Korniş yolu üzerindeki çok sayıda binanın kontrolünün sağlandığı belirtildi.

Amalika Tugaylarına ait medya merkezi, tugayların kamu ve özel mülkiyeti korumak için birçok alana güvenlik gücü konuşlandırarak, Hudeyde şehrindeki birçok kamu kuruluşunun, fabrikanın ve şirketinin güvenliğini sağladığını duyurdu.

Eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in kardeşi tarafından yönetilen Ulusal Direniş Güçleri (Cumhuriyet Muhafızları) ve Tihame Tugayları’na mensup özel taburların yanı sıra Ebi Zer’a el-Mahrami liderliğindeki Amalika Tugaylarına bağlı çok sayıda ordu gücü, Hudeyde’de meşruiyeti destekleyen koalisyon ile askeri operasyonlar gerçekleştirdi.

Öte yandan el-Dali, Demt, Meris ve kuzey bölgelerdeki çatışmalar 12 Kasım’da da devam etti. Yemen ordu güçleri, Vadi el-Muhatta’dan Beyt el-Yezidi bölgesine sızmak için operasyonlar düzenledi. Bu çerçevede ordu güçleri 1 saha komutanı da dahil 4 milisi ele geçirirken, onlarca milisi de öldürdü.

Aynı bölgedeki çatışmalar sırasında Demt kasabasının batısına ilerlemeye çalışan Husi lider Ebu Haşim de öldürüldü.

Saha kaynakları tarafından aktarılana göre ordu birlikleri ve el-Dali’deki güvenlik güçleri, 12 Kasım’da Hab, Beyt el-Yezidi, el-Hagab ve Demt şehrinin bir kısmına kadar uzanan el-Harriva dağındaki Husi mevzilerine saldırı düzenledi. Birliklerin, bölgelerin kontrolünü sağladığı belirtildi.

Aynı şekilde el-Dali’deki bu gelişmelerin yanı sıra el-Beyda, Hacca, Saada ve Cevf Bölgesi’nde de çatışmalar devam ediyor.

Gözlemciler tarafından belirtilene göre hükümet güçlerinin Hudeyde şehri ve limanına düzenlediği saldırılar sırasında İran yanlısı grup, en kötü durumunu yaşıyor. Gözlemciler, güçlerin Saada’nın batısındaki Haydan kasabasında bulunan Marran bölgesinde Husilere ait bir mevziiyi tasfiye etmek üzere olduğunu duyurdu.

Öte yandan Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, 12 Kasım’da ulusal ordu ve direniş güçlerinin batı kıyısı kesimlerinde, Demt kasabasında ve el-Dali bölgesinde kazandığı başarılara övgüde bulundu. Abdulmelik, ordu güçlerinin Husilerin kontrolündeki diğer alanları da özgürleştireceğini vurguladı.

Yemen Başbakanı, 12 Kasım’da Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Tuğgeneral Salih el-Zindani ve Dördüncü Askeri Bölge Komutanı Tuğgeneral Fadıl Hasan ile geçici başkent Aden’de bulunan el-Maaşık Sarayı’nda bir araya gelmişti.

Diğer taraftan Yemen’in resmi haber ajansı SABA’ya göre Başbakan, Dördüncü Askeri Bölge Komutanı Tuğgeneral Hasan’dan, Hudeyde’nin Husi kontrolü altındaki alanlarının, Demt ve el-Dali bölgesindeki Caban kasabasının özgürleştirilmesi için oluşturulan harita hakkında bilgi aldı.

Ajansa göre söz konusu iki komutan, batı kıyısı kesimleri, Demt, Caban ve bazı bölgelerde çatışmaların devam ettiğini, Husi milislerin önemli can ve mal kayıpları verdiğini açıkladı.

Yemen Başbakanı Abdulmelik ise toplantı sırasında, elde edilen başarılara övgüde bulundu. Muin Abdulmelik, Arap koalisyonunun desteğiyle Husi milislere karşı ordu ve direniş güçleri tarafından elde edilen kazanımların korunmasının önemine dikkati çekti.

Yemen Başbakanı yaptığı açıklamada, “Milislerin kontrolü altındaki tüm bölgelerde yaşayan vatandaşlar, özgürlük arayışında ve ulusal ordu kahramanlarının kendilerini desteklemesini beklemekte” ifadelerini kullandı. Başbakan Abdulmelik ayrıca, hükümetinin diğer şehirlerin kurtuluş operasyonlarına tam destek verdiğini belirtirken, yaralılara da gerekli tedavi ve bakımı sağlama taahhüdünde bulundu.