Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

CIA’dan tutuklular üzerinde ‘doğruluk serumu’ denemesi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD merkezli Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin yayımladığı bir raporda, ülkenin istihbarat birimi CIA tarafından mahkumlar üzerinde ‘doğruluk serumu’ denendiği ortaya çıkarıldı.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin yayımladığı bir raporda, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA), 11 Eylül 2001 (9/11) olaylarından sonra olası terör saldırıları hakkında yakalanan tutukluları sorguya çekmek için ‘doğruluk serumu’ etkisine sahip olan Versed isimli bir ilacı test ettiği öne sürüldü.

90 sayfalık rapor, CIA’de görevli birçok doktor, psikolog, tıbbi asistan ve hemşire ile gözaltı ve sorgulama yöntemlerinin geliştirilmesinde nasıl aktif bir rol oynadığını ortaya koydu.

97 tutuklu üzerinde denendi

Yasal bir savaştan sonra söz konusu raporu ortaya çıkaran Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği Avukatı Dror Ladin, bu raporun, CIA doktorlarının, ‘Tedavi Projesi’ adı altında daha önceki gizli çabaların bir parçası olarak mahkûmlarda kullanılmak üzere ‘doğruluk serumu’ üzerinde çalıştığını ortaya koyduğunu söyledi.

Rapora göre, proje kapsamında 2002-2007 yıllarında 97 tutuklu üzerinde deneyler yapıldı.

Ladin, CIA’nın, eski bir Sovyet ilacı olan ve onaylanmayan MK-Extremely programına ek olarak LSD ilacının insan üzerindeki deneylerine ilişkin kayıtlar üzerinde çalıştığını belirtti.

Yasal onayı bulunmuyor

CNN’de yer alan habere göre, Versed adlı sakinleştirici ilaç baz alınarak yürütülen çalışmalar sonucunda CIA, ilacın yasal onayın verilmesi halinde denemeye değer görüleceği yönünde karar verdi.

Ancak, Adalet Bakanlığı ile bir başka sorunu daha gündeme getirmek istenmediği için hükümet avukatları ilacın kullanımını onaylamak istemedi.

CIA, projeyi gizli olarak yürüttü

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin elde ettiği bilgilere göre, CIA bu projeyi Adalet Bakanlığı’na da bildirmeden gizli olarak yürüttü.

Haberde, Versed ilacının kaygıyı gidermek için kullanılan bir yatıştırıcı olduğu ancak CIA’nin sağlık personelinin, sorgulama sırasında tutukluların zihinsel durumlarını etkilemek için bu ilacı kullanmanın mümkün olduğunu düşündüğü belirtildi.

CIA ise, rapor hakkında yorum yapmayı reddederken, rapora göre, Versed ilacı, en güvenli benzodiazepinlerden biri olarak biliniyor. Geçici bir hafıza kaybına neden olduğu gibi bazı hafif yan etkilere de sahip.