Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB liderleri 25 Kasım’da Brexit zirvesi yapacak | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım’da AB Liderler Zirvesi yapılacak” dedi.

Tusk, AB ile İngiltere arasında Brexit anlaşma taslağı üzerinde uzlaşı sağlanmasının ardından Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.

İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ‘kayıp-kayıp’ durumu olduğunu söyleyen Tusk, Brexit müzakerelerinin ortaya çıkacak hasarı kontrol altına almak amacıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

Tusk, AB üyesi 27 ülkenin anlaşmayı değerlendirmeye başladığına dikkati çekerek, “Olağanüstü bir gelişme yaşanmaması halinde, Brexit anlaşmasını tamamlamak ve resmi hale getirmek için 25 Kasım’da AB Liderler Zirvesi yapılacak” diye konuştu.

Toplantının sonunda, AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, AB ile İngiltere arasında uzlaşılan Brexit anlaşma taslağını Tusk’a sundu.

İngiltere hükümeti dün Başbakan Theresa May’in bu dikenli dosya nedeniyle bölünen hükümetine karşı yaptığı zorlu bir savunma sonrasında anlaşma taslağını onayladı.

Hükümetin anlaşma taslağını onaylaması konusunda AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, İngiltere ve Brüksel’in ciddi bir ilerleme kaydettiğini dile getirdi. Bunun İngiltere’ye 29 Mart 2019’da AB’de ‘sistemli bir çıkış’ olanağı sağladığını ifade ederken, AB’li yetkili, bunun sağlanması için daha çok çalışılması gerektiğini belirtti.

Dün 5 saat süren hükümet toplantısının ardından May’in bakanlarının Brexit hakkındaki planıyla ilgili ilerlemeye tam destek verdiğini açıklamasının ardından sterlinin değerinde oynamalar meydana geldi.

May yaptığı açıklamada, “Hükümetin kararı Brexit anlaşma taslağının onaylanması yönünde. Kararlı bir adım, ilerlememizi ve anlaşmanın ilerleyen zamanda sona ermesini sağlayacak” dedi.

May, söz konusu anlaşma taslağının ülke için olabilecek en iyi gelişme olduğunu söyledi. “Anlaşma taslağı, bize paramız, gücümüz ve sınırlarımıza yeniden egemen olma imkânı tanıyor. Geçiş özgürlüğüne son veriyor. Birliğimiz, güvenliğimiz ve görevlerimizi koruyor” dedi.

Dün akşam bir güvenlik ağında yayınlanan yaklaşık 600 sayfalık taslak anlaşma metni, İrlanda adasının sınırlarından kaçınmayı ve 1998 yılında imzalanan barış anlaşmasını sürdürmeyi içeriyor.

Öte yandan İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Borris Johnson, bu anlaşmayla, gümrük birliği ve ortak pazarda olmaya devam edileceğini ifade ederek, bunun da İngiltere’yi AB’ye bağlı bir ülke haline getireceğini söyledi.

Tavizsiz Brexit taraftarı olan Nigel Farage, bunu ‘tarihteki en kötü anlaşma’ olarak niteledi. Farage hükümet üyelerinden gerçekten Brexit yanlısı olan herkesin istifa etmesi gerektiğini aksi halde sonsuza kadar güvenilmez olarak niteleneceğini belirtti.

Brexit süreci

İngiltere, 23 Haziran 2016’da yapılan referandumla AB’den ayrılma kararı almıştı.

AB ile İngiltere arasında Haziran 2017’de başlayan müzakerelerde taraflar, geçen yılın sonunda İngiltere’nin AB bütçesine taahhütlerinden kaynaklanan yüklü bir “ayrılık ücreti”nin ödenmesi ile vatandaş haklarının da aralarında yer aldığı bir dizi konuda ön anlaşmaya varmıştı.

Taraflar, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere’ye bağlı Kuzey İrlanda arasında fiziki sınır getirmeyecek bir çözüm üzerinde ise kesin anlaşmaya varamamıştı.

Müzakerelerin sonunda bir anlaşmaya varılsa da varılmasa da İngiltere 29 Mart 2019’da AB’den resmen ayrılacak. İngiltere’yi 2020 yılının aralık ayı sonuna kadar AB kurallarına tabi kılacak bir ‘geçiş süreci’ öngörülüyor.