Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB Dışişleri Bakanları Suriye’deki kriz için bir araya geliyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Suriye’deki krize ilişkin dün bir beyanname yayınladı.

Beyannamede yer alan ifadelere göre, Brüksel halen Suriye’deki çözümün siyasi normalleşmeden geçtiğini düşünüyor. Açıklamada ayrıca Birleşmiş Milletler(BM) Özel Temsilcisi’nin sahada yaptığı çalışmalar ve Cenevre müzakerelerine destek vurgusu da yer aldı.

Söz konusu açıklama, AB’nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ‘Suriye’deki ateşkesin garantörleri olan Türkiye, İran ve Rusya’nın bölgede gerginliğin azaltılmasında özel sorumluluğu olduğunu’ söylediği bir süreçte geldi.

AB’den BMGK’ya destek

AB ajandasında Suriye ile ilgili henüz bir çalışma planının olmadığını kaydeden Mogherini, buna rağmen AB’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 30 günlük ateşkes çağrısını desteklediğini ifade etti.

Mogherini, dün, Brüksel’de yaptığı konuşma sırasında, Suriye’deki kriz için bir araya gelecek AB Dışişleri Bakanları konusuna değinerek, “Karar gayet olumlu ve teşvik edici, ancak hemen yürürlüğe girmesi ve takip mekanizmalarının devreye sokulması gerekiyor” dedi.

“Garantör ülkelerin özel sorumlulukları var”

Afrin operasyonuna ilişkin daha önce de AB ülkeleri olarak endişelerini aktardığını vurgulayan Mogherini, “Ben ve AB Dışişleri Bakanları, Suriye’nin dört bir yanında askeri operasyonların başta Suriye hükümeti ve destekçileri olmak üzere çeşitli aktörler tarafından yoğunlaşmasından dolayı oldukça endişeliyiz. Özellikle de Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, İran ve Türkiye’nin üzerinde, çatışmaların tırmandığı değil, çatışmasızlık sağlandığı bir süreci garanti etmek konusunda özel bir sorumluluk var” dedi.

Öte yandan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, özellikle İdlib ve Doğu Guta başta olmak üzere Suriye’de yaşanan insan hakları ihlallerine şiddetli eleştiriler getirdi.

Asselborn, İsviçre ve Kuveyt’in ortak çalışmalarıyla hazırlanan ve Suriye’de 30 günlük ateşkes yapılmasını öngören karar taslağıyla ilgili girişimlerin desteklenmesi yönünde çağrıda bulundu.

Şimdiye kadar Avrupa’nın Suriye rejimi ve işbirlikçilerine yaptırım listesinde yer alan 257 kişi ve 67 örgüte ek olarak Avrupa Meclisi’nde alınan son kararla birlikte listeye iki Suriyeli bakan daha eklendi.

Yaptırım listesine alınan iki bakanın Suriye yönetiminde görev yapan Sanayi ve Medya bakanları olduğu ortaya çıktı. Yaptırım nedeni olarak da Suriye’deki sivillere karşı şiddet eylemlerine karışmaları gösterildi.