Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB, göstericilere karşı duran Rus polisini şiddetle kınadı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Rus muhalefet lideri Alexei Navalny, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıotı gösteriler sırasında gözaltına alınmasının ardından, önümüzdeki hafta mahkemeye çıkartılmak üzere serbest bırakıldı.

‘Putin bizim Çarımız değil’ sloganıyla yürütülen ülke çapındaki Putin karşıtı gösterilerde, Navalny ile birlikte yaklaşık bin 600 muhalif daha gözaltına alınmıştı Bu da Putin’in 4. dönem açılış konuşmasından 2 gün önce gerçekleşti. AB ve bazı özel kuruluşlar ise güvenlik güçlerinin şiddete başvurmasını sert bir dille kınadı.

Avrupa Birliği Sözcüsü Maja Kocijancic bu hususta yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Bazı gösteriler izin verilmeyen alanlarda yapılmış olsa da, bu durum; polis vahşetini ve kitlesel tutuklamaları haklı çıkarmaz.”

Polis, Moskova, St. Petersburg ve Rusya’nın diğer bazı şehirlerindeki göstericileri ayırmak için şiddete başvurmuştu. Aralarında çocukların da bulunduğu göstericilerin çoğu güvenlik güçlerinin cop darbelerine maruz kalmış ve alandan çekilmeleri sağlanmıştı.

Şok edici yeni bir gelişme ise, paramiliter güçlerin Moskova’daki göstericilerin dağılmasında polise yardım etmesiydi.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), delegelerinin bu şiddete bizzat tanık olduğunu ve paramiliter güçlerin, polisin önünde göstericileri yumrukladığını bildirdi.

Agora İnsan Hakları Derneği Sorumlusu Pavel Çekov AFP’ye yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Yaralanan onlarca insan tedavi edildi, çoğunda da morarmalar ve darbe izleri vardı. Yine sayılamayacak kadar çok kişi yardım talebinde bulundu. Hatta içlerinde 13 yaşında bir çocuk bile vardı.”

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’da çocukların yasadışı biçimde gözaltına alınmasına yönelik ‘memnuniyetsizliğini’ dile getirdi.

Rusya’da çocukları gözaltına alan çevik kuvvet polisinin fotoğrafları ise sosyal medyada yayınlandı.

Kremlin İnsan Hakları Konsey Üyesi Maksim Şevçenko, “Göstericilere karşı şiddet uygulayan paramiliter güçlerin sorumlu tutulması gerekmektedir,” açıklamasında bulundu. ‘Moskova’nın Sesi’ radyosuna yaptığı açıklamada Şevçenko, “Durum acildir; paramiliter birlikleri kentin içine sokmaları için haklı bir sebep göstermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Diğer yandan yazar ve siyasi analist olan Viktor Şandroviç, olayla ilgili yaptığı yorumda şu ifadeleri kullandı:

“Moskova’da paramiliter güçlerin göstericilere karşı kullanılması, ‘vekaleten şiddet’ adı altında yeni bir yöntemi idame ettirmek için, Moskova yetkilileri tarafından yürütülen bir test niteliği taşımaktadır. Bu iş toplumun bir kesimini diğer bir kesimine düşürmektir. Yetkililer iç savaşı siyasi manipülasyon aracı olarak test ediyorlar. Giriştikleri bu şey, oldukça tehlikeli!”

St. Petersburg’da 200’den fazla kişi tutuklanırken, Moskova’da içlerinde gazeteci ve çocukların da bulunduğu 700 kişi tutuklandı. Bu gösterilerin en önemli savunucusu olan Navalny ise, 18 Mart Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylığı iptal edildi.

Moskova Puşkin’de görülmesinin ardından tutuklanan Navalny, Cumertesi’den Pazar’a bağlayan gece serbest bırakıldığını bildirdiği Twitter açıklamasında şöyle dedi: “Görünen o ki açılıştan önce hapse atılmadım, yasaklanan bir gösteri düzenlemekten ve polise karşı mukavemet göstermekten suçlu bulunuyorum.”
Navalny’nin avukatı Veronika Polyakova ise, AFP’ye yaptığı açıklamada, gelecek Cuma günü Moskova’da bir mahkemenin 30 güne varan hapis cezasının bulunduğu davasına bakacağını bildirdi.

Navalny Ocak ayında yasak gösteri düzenleme suçundan tutuklanmış ve akabinde serbest bırakılmıştı. Putin karşıtı muhalefet olmasından bu yana, 2011-2012 gösterileri de dâhil olmak üzere hakkında cinayet ve idari alanda birçok suçlama bulunuyor.

Öte yandan Rusya genelinde 90 farklı şehirde gösteriler düzenlenirken, birçoğu için izin alındığı kaydedildi. Hukukçu, muhalif siyasetçi Navalni, Mart ayındaki seçimlerde aday olmak istemiş ancak adaylık başvurusu Rusya’daki Seçim Kurulu tarafından reddedilmişti.

Rusya’da son yılların en büyük protesto gösterileri

Devlet Başkanı Putin, Mart ayında yapılan seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 77’sini alarak dördüncü kez devlet başkanı seçildi. Putin, Pazartesi günü yemin ederek görevine kaldığı yerden devam edecek.

Muhalif siyasi Navalni geçtiğimiz günlerde konu üzerine ülke çapında protesto gösterileri düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Başkan Vladimir Putin’e karşıtlığıyla tanınan Navalny, geçen sene düzenlenen bir gösteride yeşil bir boya ile saldırıya uğramış ve kendi fotoğraflarını çekerek dünyada gündem olmuştu.

Geçen sene olduğu gibi bu sene de protestolara binlerce kişi katıldı. Bunun, Rusya’da son yıllarda görülen en büyük protesto dalgası olduğu belirtiliyor.