Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB, İngiltere’nin ‘ucu açık’ Brexit geçiş süreci talebini reddetti | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, dün yaptığı açıklamada İngiltere’nin AB’den çıkışı sonrası sürecin ucunun açık olamayacağını söyledi.

AB üyesi ülkeleri temsil eden bakanlarla yaptığı görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Barnier, geçiş sürecinin en geç 31 Aralık 2020’de sonlanması gerektiğini belirtti. Brexit’in 2019’un mart ayı sonuna kadar gerçekleşmesi planlanıyor. Barnier, “İngiltere’nin bu sürecin ucunu açık tutmayı umduğu görünüyor. Ancak bu mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Brexit Başmüzakerecisi, dün yaptığı açıklamada, Londra ile 27 ülke arasındaki müzakerelerin sonucunda İngiltere’nin çıkış anlaşmasının ilk yasal taslağını oluşturacak belgenin bugün yayınlanacağını belirtti. Vatandaşlık hakları, AB’ye yapılacak ödemeler ve İrlanda sınırı konularına ilişkin olan taslak üzerinden İngiltere’yle müzakerelerin yürütüleceğini ifade etti. Belge, iki taraf arasında aralık ayında uzlaşılan ve üç temel başlıktan oluşan anlaşmayı içeriyor.

Belgede, söz konusu üç temel başlık İngiltere’de yaşayan Avrupa vatandaşlarının akıbeti, Londra çıkışının AB’ye maliyeti ve İrlanda sınırının geleceği olarak sıralanıyor. Belge ile ayrıca Londra’nın çıkışının ardından meydana gelebilecek sert etkilerden kaçınmak için Brexit sonrası geçiş sürecinin de düzenlenmesi hedefleniyor. Ayrıca AB ile İngiltere arasındaki ticaret anlaşmalarının sonuçlanması da bekleniyor.

Geçişe yönelik tarih belirleyemedikleri için İngiltere tarafından gelecekteki anlaşmalara açık kapı bırakacak bir takım öneriler geldiğini söyleyen Başmüzakereci, “Bu süre mümkün olduğu kadar kısa tutulmalı. 2020 yılı sonuna kadar geçerli kalacak olan AB bütçesine odaklanmak için 21 aylık bir süre önerdik” diye konuştu.

Michel Barnier, geçiş sürecine ek olarak aralık ayında anlaşmaya varılan üç dosya da dâhil bazı anlaşmazlıklar olduğunu söyledi. Bunların arasında geçiş döneminde İngiltere’ye giden Avrupa vatandaşlarının hakları ve İngiltere’nin uygulamak istemediği AB hukuku kurallarını veto etme hakkı talep etmesinin olduğunu belirti. Barnier, Mart 2019’a kadar tüm uygulamaların değişmeden devam edeceğini vurguladı.

Barnier, birçok noktada anlaşmazlığın devam etmesi nedeniyle “Geçiş sürecine ilişkin henüz bir anlaşma sağlanmadı” ifadelerini kullandı. İngiliz mevkidaşı David Davis ile konuyu ‘hızlı bir şekilde tartışmaya’ hazır olduğunu dile getiren Barnier ayrıca ‘müzakerenin İrlanda meselesindeki anlaşmazlığa sıkışıp kalamayacağını’ vurguladı.

Avrupalıların çözüm bulunamaması halinde İrlanda ile İngiltere toprakları olan Kuzey İrlanda arasındaki sınırı geri getirmekten kaçınan yazılı bir belge sunacağını ifade eden Barnier, “Londra, Kuzey İrlanda ile Güney arasındaki işbirliği ve 1998’de imzalanan İrlanda Barış Anlaşması’nın dayandığı tek piyasa ve gümrük birliği kurallarına tamamen ‘bağlı’ kalmalıdır” diye konuştu.

AB’nin, sonbaharda İngiltere’nin ‘aşamalı olarak AB’den çıkış koşulları’ üzerine yapılan anlaşmayı sona erdirme niyetinde olduğunu söyleyen Barnier, “Bu metine Brexit sonrası tarafların ilişkisine dair bir çerçeve ve henüz müzakereye başlanmamış olan geçiş sürecini varsayan bir ‘siyasi bildiri’ eşlik edecek” ifadelerini kullandı.