Avrupa Birliği (AB) salı günü Rusya’yı AB’nin istikrarını bozmak için Birliğin stratejisi hakkında birçok yalan haber yapmakla suçladı.
Avrupa Parlamentosu, AB’in Rusya’nın seçim kampanyalarına müdahalesi ve Rus propagandasına karşı dayanaklılığın artırılmasına yönelik çok önemli 4 ana başlık belirledi.
Moskova yönetiminin AB’ye yönelik itham edildiği konular arasında İngiltere’nin AB’den çıkması için düzenlenen seçim, Donald Trump’un ABD Başkanı olarak seçilmesi, Katalonya’nın bağımsızlık krizi gibi olaylar yer alıyor.
Strazburg’da 17 Ocak tarihinde yapılan ve Rus propagandasının AB ülkelerine etkisini konu alan tartışmalar sırasında Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı David McAllister, Rusya’nın dezenformasyon kampanyasının objektif gazetecilik temellerinin baltalanmasına yönelik olup, önyargılı bilgilerin yayılmasına sebep olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği’nin, dayanıklılığını artırması gerektiğini ifade eden McAlister, bunun için 4 adımın hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
David McAllister, “İlk önce, Rusya’nın seçim kampanyalarına müdahalesi tarafsız şekilde incelenmeli. İkincisi, siber saldırı ve tahrif edilen gizli bilgilerin yayımlanması için yaptırımlar uygulanmalı” diye kaydetti.
Ayrıca McAlister, “East Stratcom (Doğu Stratejik İletişim) Görev Gücü” adlı birimin gereken finansman sağlanarak Avrupa Birliği’nin daimi yapısı haline getirilmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak, komünikasyonların geliştirilmesi ve Avrupa politikası ve değerlerinin yayılması ile ilgili etkili stratejinin hazırlanması gerektiği ifade edildi.
Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’da demokrasinin sahte haberlerden korunması için hukuki yöntemlerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik çalışmaların yapıldığını belirtti.
Öte yandan AB Güvenlik Komiseri Julian King, Avrupa Parlamentosu’na, Kremlin’in propaganda çabalarının özet bir değerlendirmesini yaptı. King “Hiç şüphe yok ki Kremlin yanlılarının dezenformasyon kampanyası bir çok kanaldan dolaşıma sokulan yanıltıcı konuları içeren organize bir stratejidir” dedi.
King devamla “Bu sonuç, Kremlin lehine 3.500’den fazla dezenformasyon örneğini ve birçok dilde yapılan haberi tarayan AB’nin “East Stratcom tarafından yapılan iki yıllık bir araştırmaya dayanıyor” dedi.
East Stratcom, 2015 yılında, Ukrayna, Moldova ve Gürcistan gibi doğu Avrupa ülkelerinde AB hakkında üretilen yalan haberlere karşı, AB politikalarını desteklemek amacıyla kuruldu.
Rusya’nın üretip dolaşıma soktuğu en son yalan haberler arasında, Danimarka’nın hayvanat bahçelerindeki evcil hayvanların yiyecek olarak kullanması haberi yer alıyor.
AB Pazartesi günü yaygın “yalan haber” olgusuyla baş etmenin yollarını bulmak için yaklaşık 40 uzmandan oluşan bir çalışma başlattı.