Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

AB ‘Sofya Operasyonu’nu konusunda anlaştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Avrupa Birliği (AB) üyeleri, Akdeniz’de ve özellikle binlerce Afrikalı gencin İtalya topraklarına geçtiği Libya sahili açıklarındaki insan kaçaklığı ile mücadele etmek için ‘Sofya Operasyonu’nun devam etmesi konusunda uzlaştı.

Savaş gemilerinin Akdeniz’e gönderilmesinin yanısıra; tartışma yaratan operasyon, Libya sahil güvenliği eğitim programı ve Libya’ya uygulanan silah ithalatçılığı yasağını kontrol altına almayı içeriyor.

Bu ayın sonunda sona erecek olan operasyonun 2018 yılının kasım ayına uzatılması, İtalya’nın tedbiri sebebiyle açıklanmamıştı.

Bu operasyon, İtalya için destek olmaktan ziyade bir sorunu temsil ediyor. Operasyona katılan savaş gemilerinin kurtardığı mülteciler, İtalya limanlarına ulaştırılmış, hatta bir Alman gemisi, operasyon kapsamında 21 binden fazla mülteciyi limana ulaştırmıştı.

Libya’nın başkenti Trablus’taki İngiltere büyükelçiliği, Bingazi kentindeki askeri mühendislikten 9 mühendise, Kosova devletinde mayın patlatma eğitimi verdiğini açıklamıştı.

İngiltere büyükelçiliği, Libyalı gençlere mayın tehlikesi hakkında verilen talimatların yanı sıra, mayın patlatma eğitimlerini gösteren de bir video paylaşmıştı.

Büyükelçilik, bu eğitimlerin ülkenin batısındaki geniş alanların mayınlardan temizlenmesi için yürütülen bir proje kapsamında gerçekleştiğini ve projenin bir sonraki aşamasında Bingazi’deki mayınları patlatmaya yoğunlaşacağını açıkladı. Ayrıca Libya’nın mayınların yayılmasını engelleme konulu protokolü imzalamadığını ve Libyalı tarafların iç ve dış çatışmalara devam ettiğine dikkati çekti.

Askeri mühendislik grup sorumlusu ve ülke bölgesi ile Bingazi’nin el-Sabri ilçesindeki mayın sökme görevlisi Abdulselam el-Mismari, Alman haber ajansına yaptığı açıklamada, haftalardır meydana gelen mayın patlamaları sonucunda 26 sivilin hayatını kaybettiğini, 37 kişinin ise yaralandığını belirtmişti.

El-Mismari, uluslararası toplulukları yardıma, sivilleri mayınlardan korumaya davet ederken, Libya ordusunu ise mayın bulma araçları ile desteğe veya mayın uzmanlarını bölgeye göndermeye çağırdı. Birleşmiş Milletler’in, 2011 olaylarından sonra Libya’ya silah ithalatı yasağı uyguladığını ve mayın bulma araçlarının bu tip silahlardan sayıldığını belirtti.