Filistinli kaynaklar, Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın kısa vadede Filistin devletini ilan ederek şu ana kadar aldığı en önemli karara imza atmaya hazırlandığını duyurdu.
Abbas’ın Filistinli yetkililere kararını ilettiğini belirten kaynaklar, söz konusu açıklamanın Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Komitesi toplantısında yapılacağını aktardı.
Mahmud Abbas, eylül ayı içinde Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında bir konuşma gerçekleştirecek. Konuşmasında BM’ye tam üyeliğe sahip bir Filistin devleti kurulmasını talep edecek. FKÖ Merkez Komitesi de önümüzdeki ay toplanacak.
Söz konusu kaynaklara göre Oslo Anlaşması’nın fiili olarak sona erdiğini ilan eden Abbas’ın işgal altındaki Filistin devletini ilan etmesi bekleniyor.
Abbas’ın kararı, Ramallah’taki Filistin otoritesinin sona ermesi, FKÖ Merkez Komitesi’nin geçici olarak hükümete evrilmesi ve Filistin Ulusal Meclisi’nin de parlamentoya dönüşmesi anlamına geliyor.
Şarku’l Avsat’a veriği röportajda konuya dair açıklamalarda bulunanFKÖ İcra Konseyi Üyesi Vasıl Ebu Yusuf ise durumun henüz net olmadığını söyledi. Ebu Yusuf açıklamasında şunları söyledi:
“Şu anda bazı anlaşmalardan kurtulmamız gerekiyor. Bu da Oslo’nun sonu anlamına geliyor. Oslo’nun bitmesi de geçiş sürecinin sona ermesi ve Filistin otoritesinin devlete dönüşmesi demek. Ancak açıkçası bunun için zamana ihtiyaç var. Böyle bir kararın uygulanması için bazı mekanizmalara gereksinim duyuluyor.”
Ramallah yönetiminin devlete dönüştürülmesi fikri Filistin açısından yeni değil. Daha önce de FKÖ Merkez Komitesi ve Filistin Ulusal Meclisi’nde de tartışılan konu uygulanabilirliğinin zorluğu nedeniyle ertelenmişti.
Abbas’ın kararı almadan önce Filistin’in BM’de bir sandalyeye sahip olması için bunu BM’ye taşıması gerekiyor.
Filistin devletinin BM tarafından tanınması için BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 15 üyesinden 9’unun herhangi bir veto olmaksızın bu durumu kabul etmesi gerekiyor.
ABD’nin söz konusu kararı veto etmesine kesin gözüyle bakılırken Filistinlilerin devlet ilan etmek için başka yollara başvurması bekleniyor.
Ramallah yönetimi, devlet talebini ABD ile karşı karşıya gelmemek için BM’ye iletmekten geri duruyordu. Avrupa ve Arap ülkeleri de Ramallah’a barış için olumlu bir atmosferde hareket etmesini tavsiye ediyordu. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı imzalaması iki taraf arasındaki gerginliği tırmandırmıştı.
ABD’ye tepki gösteren Ramallah, barış müzakerelerinde ABD’nin arabuluculuk rolü oynamasını reddettiğini ve müzakerelere eski şekliyle katılmayacağını belirtmişti.
Filistin tarafı, söz konusu müzakerelere karşı İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri gözlemleyecek bir uluslararası mekanizma kurulmasını talep ediyor.
İsrail medyası ise Filistinlilerin ABD Başkanı Donald Trump’ın mevcut Filistin temsilcisi görevde kaldıkça müzakerelere katılmayacağını öne sürüyor.
İsrael Today gazetesinin Abbas’a yakın bir yetkiliye dayandırarak verdiği habere göre Abbas, müzakerelere katılmak için ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’in istifasını şart koşuyor.