Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu’da kalıcı barışa giden yolun bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasından geçtiğini söyleyerek; İsrail’in, Filistin topraklarındaki yerleşim politikasını eleştirmeyi sürdürdü.
Erdoğan, dün Ankara’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmelerinin sonunda düzenlenen ortak basın toplantısında; İsrail’in, çözümü baltalayan uygulamalara son vermesi gerektiğini söyledi. Filistin meselesinin çözümünün yalnızca Filistinliler’in değil, aynı zamanda İsrail’in de çıkarına olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin çeşitli uluslararası forumlarda iki devletli çözümün başarısı için gösterdiği çabalara devam edileceğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ikili görüşmede, Erdoğan ve Abbas, Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki İsrail saldırıları, Filistin liderlerinin bölünmeyi sona erdirip, ulusal birliği sağlama amacıyla Filistin Ulusal Konseyi oturumunu gerçekleştirmek için çabalarının yanısıra, bölgedeki son gelişmeleri de ele aldılar.
Erdoğan ve Abbas, iki devletli çözümün alternatifinin olmadığını ve İsrail’in Ortadoğu’daki barış sürecinin özüne ve ilkelerine karşı koyan uygulamalarını durdurması gerektiğini vurguladılar.
Türk kaynaklarından Şarku’l-Avsat’a yapılan açıklamada, ziyaret sırasında, el Fetih ve Hamas arasındaki uzlaşma ve barış sürecinin yeniden canlandırılmasının yanısıra, Hamas ve Türkiye’nin yakınlaşmasına bağlı olarak, Türkiye’nin Abbas’ın talebi üzerine yeni bir girişim çerçevesinde hareket edeceği belirtildi.
Kaynaklar, Ankara’nın Fetih ile Hamas arasında yeni diyalog toplantıları düzenlemeyi planladığını belirterek, Abbas’ın Erdoğan’dan uzlaşma dosyası için arabuluculuk yapmasını ve Hamas’a, İdari Komiteyi feshetmesi, ulusal birlik hükümetinin kurulması ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılması yönünde baskı oluşturması istediğini açıkladı.
Erdoğan, Fetih ve Hamas arasında uzlaşmayı sağlamak için Türkiye’nin yeni bir diyalog turu başlatmaya hazır olduğunu doğruladı.
Filistin hükümeti idari komiteyi onaylamadı
Hamas, mart ayında Gazze Şeridi’ndeki hükümet işleri idaresi için bir idari komite oluşturdu ve Filistin hükümeti bu kararı onaylamadı.
Kaynaklar, Abbas’ın, Türkiye’nin Hamas’ın üzerindeki etkisinden dolayı bu konudaki atılımına güvendiğini bildiriyor.
Aynı zamanda Filistin kaynakları, Türkiye’nin, Filistin uzlaşma dosyasında Mısır’ın bir alternatifi olarak görülmemesi gerektiğini bildirdi. Filistin otoritesi, iç barışın sağlanmasına katkıda bulunan her çabaya olumlu baktıklarını açıkladı.