Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD 20 yıl sonra Sudan’a uyguladığı ambargoyu kaldırdı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Sudan’a 20 yıldır uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldırdığını açıkladı. Washington, ambargonun Sudan hükümetinin Darfur bölgesi başta olmak üzere insan hakları ve terörle mücadele konusunda attığı olumlu adımlar nedeniyle kaldırıldığına işaret etti.

Suudi Arabistan’ın yoğun çabaları sonucu atılan bu adım Sudan yetkilileri ve halkı tarafından sevinçle karşılandı.

Dün ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü Heather Nauert yaptığı basın açıklamasında “ABD, Sudan’a 1997 yılından beri uyguladığı ekonomik ambargoyu kaldırma kararı almıştır. Bu karar Sudan’ın çatışmaları durdurması, insani yardımların tüm ülkeye gönderilmesinde gösterdiği kolaylık ve bölgeyi tehdit eden terör konusunda ABD ile dayanışma içinde olması sonucunda alınmıştır. Karar 12 Ekim’den itibaren uygulamaya konulacaktır” dedi.

Nauert yaptığı açıklamada Sudan’ın 9 ay boyunca ABD ile işbirliği konusunda ciddiyetini gösterdiğini ve Sudan’da çatışmaların durdurulması ve insani yardımların ulaştırılması konusunda önemli adımlar attığını ifade ederken bu olumlu gelişmelerin ABD Başkanı Donald Trump’a rapor edildiğini söyledi.

Sözcü, ABD’nin attığı bu adımın Sudan’a ülke içinde tam barışı sağlamak ve insan hakları konusunda daha fazla iyileştirmelerde bulunmak için daha fazla ev ödevi verdiğini vurguladı.

“Suudi Arabistan olmasaydı ambargo kalkamayacaktı”

Suudi Arabistan’ın Amerikan yönetimine yaptığı yoğun baskının ambargonun kaldırılmasında etkili olduğu bildiriliyor.  Daha önce devlet bakanlığı yapmış olan Ferik Taha Osman Hüseyin Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada ambargonun kaldırılmasında Suudi Arabistan’ın çok önemli bir rolü olduğunu söyledi. Hüseyin, “ Suud Kralı Selman bin Abdülaziz,  Veliahtı Emir Muhammed bin Selman’ı ekonomik ambargonun kaldırılması için daha fazla çaba göstermeye teşvik etti. Eğer o olmasaydı bu ambargo kalkmayacaktı” dedi.

Bu karar, Sudan vatandaşlarının ABD’ye giriş yasağının kaldırılmasının akabinde geldi. Yetkililer bu adımla birlikte Sudan’ın ABD’yle daha fazla işbirliği yapması ve özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore hakkında aldığı kararlara uyması gerektiğinin altını çizdiler.

Amerikalı yetkililer geçtiğimiz Temmuz ayında Sudanla Kuzey Kore arasındaki ilişkilerden endişe ettiklerini dile getirmiş, Hartum’da Güvenlik Konseyinin aldığı ambargo kararlarına uyma güvencesi vermişti.

Sudan, Kuzey Kore ile ilişkilerini bitirdi

Amerikan Dışişleri Bakan yardımcısı John Sullivan Sudanlı yetkililerle birkaç kez toplanarak Sudan’daki bankalarda Kuzey Koreli kuruluşların banka hesaplarına ilişkin bilgileri de masaya yatırdı. Amerikan tarafı Sudan’a hesap bilgilerini iletti. Bu toplantılarda Sudan, Kuzey Kore’yle ilişkilerini bitirme konusunda işbirliği gösterdi.

Amerikalı yetkililer Trump’ın on yıldan fazla Darfur bölgesindeki çatışmalardan kaçan iki milyon mültecinin ülkelerine geri dönmeleri için gerekli mali desteği sağlayacağını söyledi.

Bilindiği gibi Amerikan kongresi 1993 yılında Sudan’a yaptırım kararı almış aynı zamanda onu teröre destek veren ve insan kaçakçılığıyla mücadelede geri kalmış ülkeler listesine eklemişti.

Ambargo Sudan, 50 milyon dolar zarar  verdi

1997 yılında Sudan’a uygulanmaya başlayan ambargo ülkeyi uluslar arası mali sistemden tümüyle uzaklaştırdı. Sudanlı yetkililer bu ambargonun ülke ekonomisine 50 milyar dolar zarar verdiğini açıkladı.

Uzun zamandır uygulanan ambargonun kaldırılması Sudan ekonomisini rahatlatacak. Ancak Sudan hala teröre destek veren ülkeler arasında. Aynı zamanda Darfur’da çatışmalar sırasında tutuklu bulunan kişiler sorunu da var. Yetkililer bu konuların da taraflar arasında hâlihazırda görüşüldüğünü belirterek görüşmeleri bir takvime bağladıklarını açıkladılar.