ABD Senatosu çarşamba günü Pentagon’un askeri yatırımlarına hız verilmesi ve Rusya karşısında ABD’nin konumunun güçlendirilmesi için 716.3 milyar dolarlık 2019 mali yıl bütçesini oy çoğunluğu ile kabul etti. Senato böylece tasarının kanunlaştırılması için onayı gereken Başkan Donald Trump’ın öfkesinden de kurtuldu.
Pentagon bütçesi, Temsilciler Meclisi’nde 54 ret oyuna karşı 359 oyla kabul edildikten bir hafta sonra Senato’da da 10 ret oyuna karşı 87 oyla kabul edildi.
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis açıklamasında, “Gelecek yıl için ayrılan bütçe tasarısının hızlı bir şekilde onaylanması beni memnun etti” ifadelerini kullandı.
Tasarı ile ilgili Pentagon’dan yapılan açıklamada da tasarının ABD ordusunda görevli asker sayısının 15 bin 600 civarında artırılması ve askeri personel maaşlarında yüzde 2,6 dolayında zam yapılması imkanı sunduğu belirtildi. Bununla birlikte tasarı Afganistan, Suriye, Irak ve Somali gibi ülkelerde devam eden dış operasyonlar için 69 milyar dolarlık bir destek de sağlıyor.
Tasarıda Türkiye’ye de yer verildi
Tasarı ayrıca Türkiye’nin Rusya ile Rus hava savunma sistemi S-400 satın almak için müzakerelere devam etmesi durumunda, Pentagon’un Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatını da yasaklıyor.
ABD ilk F-35 savaş uçağını NATO üyesi olan Türkiye ile yaşadığı gerginliğe rağmen haziran ayı sonlarında teslim etti. Ancak Pentagon’a göre uçaklar, bir ya da iki yıl sürecek olan Türk pilotlarının eğitimi süresince ABD’de kalacak.
Başkan Trump’ın tasarıyı veto etmesinden çekinen Senato üyeleri Çin merkezli ZTE Telekomünikasyon Grubu ile bir yönetim anlaşması yapılmasını gerektirecek ve İran ile Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları hafifletecek değişiklikle ilgili oy kullanmadı.
Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Çinli şirketi, ABD ulusal güvenliği için bir tehdit olarak gören ve değişikliğe karşı oy kullanan senatörleri kınadı. Rubio açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Artık gözlerimizi açmanın zamanı geldi. Bizler, bizi yakalamaya çalışan yoksul bir tarım devletiyle değil, dünyadaki en güçlü askeri, ekonomik, jeopolitik ve teknolojik devlet olma yolunda yerini almaya çalışan süper bir güçle jeopolitik bir yarıştayız.”
Pentagon’un yetkileri artırıldı
Söz konusu tasarı, ABD müttefiki ülkelere Rusya ile iş birliği yapmalarından dolayı uygulanacak yaptırımlar konusunda Pentagon’a muafiyet tanıma hakkı da veriyor.
Tasarının destekçileri bu değişikliğin, bazı ülkelerin Rusya’nın etkisinden yavaş yavaş uzaklaşmasına yardımcı olacağını savunuyor.
Diğer yandan Savunma Bakanı Mattis uzun yıllardır Rusya’dan askeri teçhizat satın alan dünyanın en büyük savunma malzemesi ithalatçısı olan Hindistan’a silah satmaya başlamak istiyor. Bununla birlikte Hindistan, S400 hava savunma sistemlerini satın almak için Moskova ile müzakerelere devam ediyor.
Rusya ile askeri işbirliği alanında kısıtlamalar getiren tasarı, özellikle nükleer silahların sınırlı güce sahip modernizasyonu açısından ABD nükleer silah cephaneliğini geliştirmek için 65 milyon dolar sağlıyor.
Bununla birlikte bu yılki bütçeye ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı olan ve yakalandığı beyin kanseri sebebiyle Arizona’daki evinde istirahat eden Cumhuriyetçi Senatör John McCain’in adı verildi.
Senatör John McCain “2019 mali yılına ait savunma bütçesi, dünyada artan tehditlere karşı etkili bir yaklaşım sergileyebilmek için önemli bir fırsat” açıklamasında bulundu.
ABD Senatosu, 57 yıl boyunca her yıl savunma bütçesini onayladı. Demokrat Senatör Richard Blumenthal bunun ulusal güvenliğin siyaset ve partilerden daha önemli olduğu ilkesinin bir zaferi olduğunu söyledi.