Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump’ın bir araya geldiği ve normalleşme kararı ile biten görüşmeden haftalar sonra ABD istihbaratı çok tartışılacak bir rapor hazırladı. ABD istihbaratı raporda, Pyongyang yönetiminin son aylarda gizli bir şekilde nükleer silahlarda kullanılan yakıt üretimini arttırdığını belirtti.
NBC’ye konuşan ABD’li yetkililer dün ABD istihbaratına ait en güncel raporun, Trump’ın resmi Twitter hesabından “Kuzey Kore’den artık bir nükleer tehdit gelmeyecektir” şeklindeki twetiyle çeliştiğini söyledi.
NBC, isimlerini açıklamadığı 5 ABD’li yetkilinin, Kuzey Kore’nin ABD ile diplomatik çalışmalar yürütmesine rağmen nükleer silahlarda kullanılan uranyumu zenginleştirme faaliyetlerini yoğunlaştırdığını söylediğini aktardı.
Uydu fotoğrafları bölgedeki durumu gösterdi
’38 North’ web sitesi bu ayın 21’inde uydular tarafından çekilen fotoğrafların Yongbyon Araştırma Merkezi’nin altyapısındaki gelişmelerin hızlı bir şekilde devam ettiğini gösterdiğini bildirdi.
Site ayrıca, uranyum zenginleştirme tesisindeki faaliyetlerin devam ettiğine ve yeni tesisler yapıldığına değinirken bunlardan birinin bir mühendislik ofisi olduğu ve nükleer reaktöre sahip bir binaya giden bir yol olduğu belirtildi. Ancak 38 North web sitesi ‘bu işlerin Kuzey’in nükleer silahsızlanma konusundaki kararlılığıyla bağlantılı olduğunu düşünmekten kaçınmak’ gerektiğini vurguladı. Ekipler, Pyongyang’dan çıkacak belli emirleri bekleyerek çalışmalarına devam edebilecekleri belirtildi.
Nükleer silahsızlanma konusunun detayları belli değil
Kim Jong-un, Trump ile gerçekleştirdiği zirvede nükleer silahsızlanma konusu üzerine çalışma sözü vermişti. Fakat Kore Yarımadasında nükleer silahsızlanmanın ne anlama geldiğini açıkça belirtmedi. Zirvede nükleer cephanenin imha edilmesi için özel bir gündem hazırlanmamıştı. Ancak Trump sürecin hızlı bir şekilde başlayacağını söyleyerek, “Kapsamlı bir nükleer silahsızlanma” olacak şeklinde konuşmuştu.
Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin sunduğu bir yasa tasarısı, Kuzey Kore ile ABD arasındaki nükleer diplomasi ve Trump’la Kim Jong-un arasında imzalanacak herhangi bir anlaşmanın sıkı bir şekilde denetlenmesini talep etti. ABD’li Senatör Robert Menendez, “Yönetim, Singapur’da nükleer silahsızlanmaya dair herhangi bir ayrıntıya yer verilmeyen ortak muğlak bir beyanname imzaladı. Kongrenin her zamankinden daha fazla bir şekilde denetlemede bulunması gerek” şeklinde konuştu. Cumhuriyetçi Senatör Cory Gardner’ın da desteğini alan tasarı Kuzey Kore ile diplomatik müzakerelerin nasıl yürüdüğü hakkında her 30 günde bir yazılı rapor hazırlanması konusunda çağrıda bulunuyor. Ayrıca, ’anlamlı ve doğrulanabilir nükleer silahsızlanma’ sağlanana kadar yaptırımların sürdürülmesini talep ediyor.