Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD, Taliban’a hava saldırılarıyla karşılık verdi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan’daki güvenlik durumu, ülkenin birçok vilayetinde Taliban’ı hedef alan ABD hava saldırılarında ölü ve yaralı sayısındaki artışla daha da kötüleşti.

Taliban hareketi tarafından aktarılana göre, Herat kentinde Afgan kuvvetlerinin Eymel olarak bilinen bir lideri yaralandı. Ülkenin batısındaki Herat’taki bir askeri kontrol noktasına yapılan saldırıda çok sayıda kişi öldü. Ancak durum, herhangi bir bağımsız kaynak tarafından henüz onaylanmadı.

Aynı şekilde Taliban, Herat yakınlarındaki Farah’ta da Afgan ve ABD güçlerine saldırı düzenledi. Taliban tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD kuvvetlerinin saldırıların ardından helikopter ve kuvvet takviyesi çağrısında bulunduğu belirtildi. Açıklamada 20 Afgan güvenlik personelinin ve 5 ABD askerinin öldürüldüğü, bir ABD zırhlı ve bir Afgan askeri aracının imha edildiği kaydedildi. Bu çerçevede ABD uçaklarının da bölgedeki Taliban kuvvetlerine hava saldırısı düzenlediği ve saldırılarda birçok sivil ve Taliban unsurunun öldüğü ifade edildi.

Afganistan’ın kuzeyindeki Sar-e Pol kentinde de Taliban ve Afgan kuvvetleri arasında çatışmalar patlak verdi. ABD askerlerinin saldırılarında da çok sayıda Taliban unsuru öldü.

Afganistan’ın kuzendeki Faryab ilinde de bomba yüklü bir araç patladı. Patlamada Taliban unsurları ve siviller de dahil 19 kişi öldü veya yaralandı. Hama Press haber ajansının aktardığına göre Afgan kuvvetlerine bağlı Şahin 209 Tugayları yaptıkları açıklamada olayın Hoca Namusi Bazar’da meydana geldiğini, 10 Taliban unsurunun ve 5 sivilin öldüğünü duyurdu.

Açıklamada ayrıca Taliban unsurlarının güvenlik güçlerini ve seçim kampanyasını hedef almak amacıyla Meymene ilçesinde bomba yüklü bir araç ile saldırı düzenlediği belirtildi. Araçların şehre girişleri sırasında patlatıldığı, 19 kişinin öldüğü ve 4 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Açıklamaya göre patlamada en az 5 sivil öldü. Taliban da dahil olmak üzere hükümet karşıtı gruplardan patlamaya dair henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Seçim gerilimi

Ülke çapında devam eden şiddete rağmen Afganistan’ın başkenti Kabil’de 33 parlamento üyesinin seçileceği yasama seçimlerinin 20 Ekim’de yapılması bekleniyor.

Seçim sürecinde 800’den fazla kişi aday olurken, 15 sayfalık geniş bir oylama pusulası hazırlandı.

Bu çerçevede 2010’daki ilk yasama seçimlerinden bu yana aday sayısı, Loya Jirga olarak adlandırılan Afgan Ulusal Meclisi üyeliği için rekabet eden 2 bin 500 kişiye ulaştı.

Seçimin uzun oylama pusulası dolayısıyla uzun bir zaman alması bekleniyor.

DEAŞ ve Taliban’ın seçim sürecini ‘rayından çıkarmaya’ dair açıklamaları dolayısıyla seçim merkezlerindeki seçmenlere gerginliğin hakim olacağı belirtildi. Zira seçim günü saldırı olasılığının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.

Kabil’deki oy pusulasının uzunluğuna ve yüz binlerce insanın başka bir yere taşınma ihtimaline rağmen Bağımsız Seçim Komisyonu Sözcüsü Sayed Hafizullah Haşimi, seçim günü belirlendiği üzere normal oy sandıklarının kullanılacağını duyurdu.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre, oy sandıklarının hızlı bir şekilde dolması halinde önlem olarak yeni oy sandıkları kullanılacak.
Süreci hızlandırmak ve seçmenler açısından kolaylaştırmak amacıyla her adaya oy listesinin bir afişi gönderildi.

Oy pusulasında adayların isimlerinin yanı sıra okuryazar olmayan seçmenler için palmiye ağacı veya aslan gibi semboller de kullanıldı.

Seçim kampanyasının eylül ayı sonunda resmi olarak başlamasından bu yana şehirdeki çoğu sokağı çevreleyen duvarlardaki reklam panolarına ve sokak lambalarına çok sayıda duyuru yapıştırıldı.

1,6 milyondan fazla seçmenin yer aldığı Kabil’de oy sayısında oynama yapılması amacıyla bazı isimlerin bir defadan daha fazla kaydedildiği söylentileri de yaygın biçimde dillendiriliyor.

Hkümet, söz konusu sahtekârlıkların önüne geçebilmek amacıyla biyometrik detektörler geliştirildi.

Afganistan’daki seçimlerde ilk defa bu tür araçların kullanılacak olması seçmenler arasında şaşkınlık oluşturdu.

Alınan bir diğer önlem ise ülkede 5 binden fazla oylama merkezinde, belirli vakitlerde bu araçların doğru bir şekilde kullanılması için eğitimler gerçekleştirilmesi oldu.

Afgan yasalarına göre oylama sırasında kimlik doğrulama gerekmiyor. Ancak Bağımsız Seçim Komisyonu, söz konusu doğrulamanın yapılmadığı oyların geçersiz sayılacağını duyurdu.