Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, İran ve Hizbullah’a karşı belirlenen yasalar için oy kullanıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, İran ve Hizbullah’a karşı uygulanacak yaptırımların daha da artmasına yönelik belirlenen dört önemli yasa için bugün oy kullanacak.

ABD Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy ve Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce, yayınladıkları ortak bildiride “Bugün yapılacak olan oylama, Kongre’nin, ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle beraber İran’a karşı yürüttüğü stratejisindeki çalışma kararlılığını vurguluyor” ifadelerine verildi. Temsilciler Meclisi’ndeki oylamanın, hedeflere ulaşmak için acil bir önlem niteliğinde olacağı ayrıca İran’ın füze denemelerine ve Hizbullah’a karşı uygulanan yaptırımları artırmak üzere belirlen yasalar için de oy kullanılacağı bildirildi.

Yasa Meclis’ten geçerse Trump’ın onaylaması gerekiyor

Yasaların, iki büyük partiden destek görmesi bekleniyor. Tasarı, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçerse, yasa haline getirilmesi için ABD Başkanı tarafından onaylanması gerekecek.

Temsilciler Meclisi’nin 1698 sayılı ilk yasa tasarısı, İran’ın balistik füze programını kapsıyor. Kanunda, ABD politikasının, İran’ın balistik füzelerle ilgili herhangi bir faaliyet yürütmesini önlemeyi öngörüyor. ABD Başkanı, İran’ın balistik füze programını desteklemek için sağladığı herhangi bir iç veya dış destek üzerine Kongre’ye bir rapor sunulmasını ve bu tür faaliyetlerde yer alan kişilerin ve şirketlerin belirlenmesini istiyor.

“Hizbullah’a maddi destek sağlayanlara ceza”

İkinci yasa tasarısı, Hizbullah’a finans desteğinin önlenmesi ve Hizbullah’a maddi destek sağlayan ülkelerin terör örgütüne mali kaynaklar sağlamaktan cezalandırılmasını kapsıyor. Tasarı, özellikle Hizbullah ve liderleri ile ilgilenen bankalara artan baskı ile İran’ı hedef alıyor. Tasarının ayrıca, Hizbullah’a militan sağlama veya bağış toplama faaliyetinde bulunanları ve bankaların terörist kuruluşlar için maddi desteği yasaklayan ABD yasalarını ihlal edip etmediklerini hedef alacağı belirtildi.

Yasa tasarısını, Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Demokratik Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Milletvekili Ed Royce sundu. ABD Başkanı, Hizbullah’ın militanlarının sayısı ve mali kaynakları hakkında periyodik olarak rapor sunulmasını istiyor. Bazı raporlara göre, İran’ın Hizbullah’a toplam maddi desteği 830 milyon dolara ulaştı. Öte yandan Senato meclisi, bu ayın başlarında tasarıyı geçirmek için oy kullandı.

Hizbullah sivilleri canlı kalkan olarak kullandı

ABD Temsilciler Meclisi ayrıca, sivilleri kalkan olarak kullanan Hizbullah’a yaptırımlar uygulamak için üçüncü bir kanun tasarısı üzerinde de çalışıyor. HR 3342 rakamlı yasada 2006 yılında Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışma sırasında sivilleri insan kalkanı olarak kullandığı için Hizbullah’a yaptırım uygulanması düşünülüyor. Kanun tasarısında Hizbullah’ın sivillerin evlerinde silahlarını depolaması ve yerleşim bölgelerinden ateş açması da dahil olmak üzere, İsrail saldırılarında militanların, kendilerini korumak için sivilleri kalkan olarak kullandıklarına dikkat çekildi.

ABD ve AB arasında daha fazla işbirliği kurulması gerekiyor

Dördüncü kanun AB’yi, Hizbullah’ı terör örgütü listesine dahil etmeye ve Hizbullah’ın siyasi veya bir askeri kanadının ayrımını yapmadan, bütün milisleriyle birlikte bir terör örgütü olarak kabul etmeye çağırıyor. Tasarıda Hizbullah’ın ceza ve terör eylemlerini engellemek ve teröristlerin ve yabancı savaşçıların tutuklanması ve yargılanmasını kolaylaştıracak polis ile güvenlik güçleri arasında karşılıklı istihbarat sağlanması için ABD ve Avrupa Birliği arasında daha fazla işbirliği kurulması isteniyor.

60 oya ihtiyaç var

Senato meclisinden 60 oy çıkması gerekiyor ve bu da en az sekiz demokratik üyenin oy kullanmasıyla sağlanıyor. Analistler, Trump’ın, yürütme emirlerini yayınlayabileceği, ardından diğer ülkeleri de bu adımı atmaya ikna etmek için diplomasi ve baskı uygulayabileceğini öte yandan Corker-Cotton kanununun yeterli oy alamaması halinde Başkan Trump’ın başka seçeneklerinin olduğunu söylüyorlar.