Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD ve Türkiye ilişkilerindeki gerginlik sürüyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD Savunma Sekreteri James Matisse, dün Brüksel’deki NATO karargâhında başlayan Kuzey Atlantik Konseyi (NATO) Savunma Bakanları Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı, Suriye’deki durum nedeniyle ABD ve Türkiye ilişkilerinde gergin bir atmosferde yapıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları bulunuyor. Hiçbir NATO üyesi Türkiye kadar terör saldırısına maruz kalmadı” diyerek Türkiye’yi savundu.

Türkiye’nin, Afrin’de düzenlenen Zeytin Dalı Harekâtı hakkında NATO’ya bilgi verdiğini dile getiren Stoltenberg, “Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde 20 Ocak’ta başlattığı harekât hakkında müttefiklerini bilgilendirmeyi sürdürmesini umuyorum” dedi. Stoltenberg ayrıca, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerle ilgili Türkiye ve ABD’nin iletişim halinde olduğunu da belirtti.

Mattis, Nurettin Canikli ile görüştü

ABD Savunma Bakanı James Mattis, NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile dün bir görüşme gerçekleştirdi.

Türk hükümeti, son dönemlerde YPG’ye desteği konusunda ABD’ye güçlü mesajlar göndererek, YPG birimlerine Münbiç’ten çıkarak, Fırat’ın doğusuna gitmeleri yönünde baskı yapmasının yanı sıra, onlara verdiği askeri ve siyasi desteğini durdurmasını istedi.

YPG’ye mali desteğe devam

Buna karşılık, Washington, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve YPG birimlerini destekleme politikasında herhangi bir değişiklik yapmak istemiyor. Pentagon 2018 yılı bütçesinde, DEAŞ’a karşı savaşta YPG’ye mali desteğe devam etme kararı aldı.

Pentagon’un askeri komutanları, DEAŞ’a karşı savaşın sona ermediğini defalarca ifade ederek, özellikle Suriye-Irak sınırında yeniden dirilişlerini önlemek için bu kararın alınması gerektiğini savunuyorlar.

Gerginlik tırmanıyor

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. McMaster’ın Türk mevkidaşları ile geçen hafta görüşmelerine rağmen, Washington ile Ankara arasındaki gerginlik artıyor.

Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, üye ülkelerin savunma harcamaları hakkında yaptığı açıklamada, 24 ülkenin NATO’nun önerdiği gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 2 oranına ulaşması gerektiğini söyledi.

NATO verileri, İngiltere, Yunanistan, Romanya, Baltık ülkeleri ve Letonya’nın askeri harcamaları arttırmak için hedefe yaklaştığını gösteriyor. Gelecekte, Fransa ve Türkiye’nin de bu orana ulaşması bekleniyor.

ABD’nin endişesi artıyor

Avrupa’daki savunma harcamalarını düşürme konusu, özellikle Avrupa’nın, Rusya tehditleri, terör saldırısı ve siber korsanlık gibi çok çeşitli tehditlere maruz kalma ihtimalini gösteren raporlardan sonra, ABD’nin endişesi arttırdı.

ABD Savunma Bakanı James Matisse, DEAŞ ile mücadele kapsamında, uluslararası koalisyondaki tüm ülkeleri, örgüt saflarında savaşan vatandaşlarının sorumluluğunu almaya çağırdı.

Roma’da düzenlenen ‘DAEŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Savunma Bakanları’ toplantısı sonrasında gazetecilere konuşan Matisse, “Başka seçenek yok. Yüzlerce savaşçı var ve ülkelerinin sorumluluklarını alması gerek. Düzinelerce diplomatik ve yasal yöntem var. Kısacası, bu yabancı savaşçıların sokaklara geri dönmesini istemiyoruz” dedi.

ABD destekli SDG güçleri, birkaç ülkeden gelen yabancı savaşçılar da dahil olmak üzere, çok sayıda DEAŞ militanını gözaltında tutuyor.