Yoğun müzakerelere ve Trump’ın müdahalelerine rağmen Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bütçe konusunda anlaşamadıkları için ABD’de federal hükümetin kısmen kapatılması, bugün yürürlüğe girdi. Peki fedaral hükümetin geçici olarak kapatılması ne anlama geliyor?
Federal hükümeti devre dışı bırakma mekanizması, Kongre bütçeyi onaylamadığında uygulanacak bir yasadan ibarettir. Mali Yersizlikten Korunma Yasası uyarınca ‘gereksiz’ olarak sınıflandırılan birçok federal devlet kurumunun, ekonomik ve idari faaliyetlerini finanse edememesi nedeniyle kapanması amaçlanıyor.
-Kapanmanın ABD’liler üzerinde etkisi
Kamu barış ve güvenliği ile ilgili ‘gerekli’ olarak nitelendirilen personeller, hükümet kapatılsa dahi çalışmaya devam edecek.
Bununla birlikte, devre dışı bırakma mekanizması, ABD Başkanı’nın kişisel olarak, Beyaz Saray’daki personelin dörtte üçünün çalışmayacağını dikkate alarak, aynı krizden önceki Amerikan deneyimlerine göre uygulanacak. Trump yönetimi, sayıları bin 715’i bulan Beyaz Saray çalışanından binden fazlasının ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalacağını açıkladı.
Bu durum, hastaneler, vergi daireleri ve postaneler gibi kamu kurumlarında çalışan 800 bin ABD’li görevliye de yansıyak. Söz konusu kişiler hükümet yeniden çalışmaya başlayana kadar ücretsiz izinde sayılacak. Ayrıca bu, bölüm personelinin sayısının minimuma indirilmesine neden olur.
Hava trafik kontrolü gibi büyük devlet hizmetleri, olağanüstü hal finansman kanunlarıyla finanse edilecek.
ABD Gazi İşleri Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Dairesi gibi bazı kurumlar ve bakanlıklar, kalıcı veya uzun vadeli fonlarla finanse edilmektedir. Dolayısıyla hükümetin devre dışı bırakılması söz konusu kurumları önemli ölçüde etkilemeyecektir. Ayrıca ABD posta hizmeti kendini finanse etmekte.Devre dışı bırakma uygulaması yürürlüğe girmeden önceki çalışmasına devam edecek.
Örneğin Washington’daki temizlik görevlileri ve çöpçüler de çalışmayı durduracak. Dolayısıyla 1 milyon görevli zorunlu izne ayrılmış olacak.
-Bütçe ve ordu
Tüm askeri personel çalışmaya devam edecek. 1.3 milyon görevli normal çalışmalarını sürdürecek. Fakat ABD Savunma Bakanı James Mattis’e göre, sürmekte olan fonlamanın çıkmaza girmesi, gemilerin ve savaş uçlarının bakımsızlığına neden olacak.
ABD hükümetinin faaliyetlerinin askıya alınması, Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) yeni sözleşmelerin durdurulmasına da yol açacak. Bu da milletvekillerinin hükümet tarafından finanse edilen bir krizle karşı karşıya kaldıkça silah maliyetlerini artırmasına ve daha fazla bütçe krizi yaratmasına yol açmakta.
Silah şirketleri ve Pentagon yetkilileri federal hükümetin finansman krizi karşısında üzgün olduklarını dile getirdiler. Sözleşme süreci askıya alındığında silah üretimine katkıda bulunan küçük ve büyük şirketlerin zarar göreceğini söylediler.
-İç Turizm
İç turizme gelince, federal müzeler, parklar ve Çevre Bakanlığı görevlileri çalışmayı bırakacak.
Taraflar arasında geçici bir anlaşmaya varmak için tartışmalar sürdürülse de kapanan federal hükümetin ne kadar süreyle kapalı kalacağını tahmin etmek mümkün değil.
-Sağlık koruması
Hükümetin 2013’te çalışmayı bırakmasının ardından, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nde çalışanların yüzde 68’i süresiz izine ayrılmıştı. Ayrıca her an ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalık salgınına ilişkin ayrıntılı araştırmalar yapılamadı. Ayrıca Gıda ve İlaç İdaresi personeli, gıda güvenliği ile bunların araştırma laboratuvarlarının çoğunun periyodik olarak incelenmesini sağlayan çalışmayı askıya aldı.
-Ulaştırma Bakanlığı
Ulusal Karayolu Güvenliği İdaresi, tüketiciler araç güvenliği konusunda şikayet etseler bile hasarlı araçları değiştiremeyekleri çağrısı yaptı.
-Krizin sabıkaları
ABD federal hükümeti, bu problemle ilk kez baş etmeye çalışmıyor.
Federal hükümet 1976 yılından bu yana 18 kez devre dışı bırakıldı.