ABD Başkanı Donald Trump, 50 milyar dolar değerindeki Çin mallarına yüzde 25 gümrük vergisi koyma kararını savundu.
Trump, cuma günü Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte, “Fikri mülkiyet haklarını koruyacağız. Silikon Vadisi’nde en iyi yenilikçi zihinlere sahibiz. Çin ile 500 milyar dolara ulaşan ticaret açığı karşısında susmamız mümkün değil” dedi.
Trump, ticari bir savaşın patlak vermesi durumunda, piyasalar hakkındaki endişesine dair sorulan bir soruya şöyle cevap verdi:
“Ticari savaş Çin tarafından uzun süredir bilfiil başlamış durumda. Amerika Birleşik Devletleri’nin kaybı 800 milyar dolardan fazla oldu. Bunun bir kez daha olmasına izin vermeyeceğiz.”
ABD başkanı, devletlerin ticari çıkarlarını korumak için ABD ve Washington’dan yararlandığını vurguladı. Trump, Çin Devlet Başkanı ile güçlü ve olumlu bağlarına dikkat çekmekle birlikte, Çin’in misilleme yapması durumunda ABD’nin 100 milyar dolar değerinde Çin ithalatı için başka bir tarife uygulayabileceğini ima etti.
ABD Başkanı perşembe akşamı Beyaz Saray’sa kıdemli danışmanlarla görüştükten sonra dün sabah ‘yeni bir tarife uygulama kararını’ açıkladı. Geçtiğimiz aylarda, Washington ve Pekin arasında yapılan çeşitli müzakereler, ABD’nin sanayi politikası şikayetlerine ve ABD-Çin ticari ilişkilerinde ABD açığına çözüm bulma konusunda başarısız olmuştu.
ABD, kararın hedef aldığı 1.300 Çin ürününün listesini yayınladı. Liste, robotlar da dahil olmak üzere 10 kilit sektörde dünyaya liderlik etmeyi amaçlayan “Made in China 2025” planıyla ilişkili Çin teknolojik ürünleri, düz ekran televizyonlar ve birtakım ilaçları içeriyor.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Laitheiser, dün ABD’nin 6 Temmuz’dan itibaren 34 milyar dolar değerinde 818 Çin ithal malını almaya başlayacağını söyledi. 16 milyar dolar değerindeki 284 maldan oluşan ikinci kısım ise ek bir incelemeye tabi tutulacak.
Çin Ticaret Bakanlığı, cuma günü yaptığı açıklamada, Trump’ın uygulamış olduğu gümrük vergilerine karşılık olarak, Çin’in ABD’den yaptığı ithalat miktarına derhal gümrük vergilerinin uygulanacağını açıkladı.
Bakanlık, “Gümrük prosedürleri aynı büyüklükte ve aynı kuvvetle uygulanacak” dedi.
Bakanlık açıklamanın devamında şu ifadeleri kullandı:
“Amerika Birleşik Devletleri, mevcut konsensüse saygı duymadığı ve ticaret savaşını ateşlediği için büyük üzüntü duyuyoruz. Bu adım, sadece ikili çıkarlara zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ticaret sistemini de zayıflatacaktır.”
Gözlemciler, bu kararın iki ülke arasındaki ticarette büyük çaplı bir tırmanışın önünü açtığını, özellikle de ABD yönetiminin Kanada, Avrupa Birliği ve Japonya’dan ithal edilen çelik ve alüminyum ithalatına ilişkin tarifeleri uygulamaya koymasının ardından Kanada’daki G7 toplantıları sırasında çok fazla gerilime yol açtığını belirtti.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında çıkabilecek ticaret savaşı korkusuyla cuma sabahı, küresel piyasalardaki stoklar düştü.
Vadeli işlem fiyatları(Futures), Wall Street’te zayıf bir başlangıç göstererek yüzde 0.4 düştüş gösterirken Dow ise yüzde 0.6 düştü.
Yüzde 25 tarifesi, Çin’in ABD entelektüel mülkiyetinin sahteciliğine ve hırsızlığına karşı koyma girişimi için gelişmiş endüstriyel teknikler içeren Çin ürünlerini hedefliyor.
Dün sabah Beyaz Saray’dan yayınlanan bir açıklamaya göre, Çin, ekonomik büyümesine öncülük edecek gelişmekte olan küresel teknoloji sektörlerini kontrol etmek için 2025 yılına kadar stratejik bir plan hazırladı.
Bu planlar, ABD’nin ve diğer birçok ülkenin ekonomik büyümesine zarar verecektir.
Bildiride ayrıca şu ifadeler yer aldı:
“Çin uzun zamandır ABD fikri mülkiyetine ve teknolojisine erişim ile ilgili bir dizi adil olmayan uygulamalarda bulunuyor. ABD Ticaret Temsilcisi raporunda belgelenen bu uygulamalar, ekonomik ve ulusal güvenliğimize zarar veriyor ve Çin ile aramızdaki büyük dengesizliği derinleştiriyor.”
Beyaz Saray, ABD teknolojisinin ve fikri mülkiyetinin Çin’e “haksız” transferlerini önlemek için, uygulanan son tarifelerin gerekli olduğunu vurguladı.
Beyaz Saray, Çin’in ABD mallarına, hizmetlerine ve tarım ürünlerine yönelik yeni tarifeler ile misillemeler yapması, tarife dışı engelleri kaldırması ve ABD ihracatçılarını veya Çin’de faaliyet gösteren ABD şirketlerini cezalandırması halinde yeni tarifeler uygulayabileceğini ima etti.
Cornell Üniversitesi’nden bir ekonomist, Trump yönetiminin hızla genişleyen küresel ticaret savaşında bir cephe daha açtığını söyledi.
AB Capital Yatırım Stratejileri Başkanı Sean Oliver, “Sonuçta, Washington ve Pekin arasında müzakere edilmiş bir çözüm bulmak olası ve en iyisidir” dedi.