Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’den, Güney Sudan’a ‘Son Fırsat’ Uyarısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ülkede dört yıldır devam eden iç savaşın bitmesi için, Güney Sudan yönetimini uyardı. BM Güvenlik Konseyi ABD Büyükelçi Vekili Michele J. Sison, “Washington, Başkan Salva Kiir ve eski milletvekili olan şu an isyancıların lideri Riek Machar arasında, iki yıl önce yapılan barış anlaşmasına olan desteğini son çabaları da başarısız olursa tekrar gözden geçirecek” dedi. Bu açıklamalar ABD yönetiminin altı yıl önce ABD’nin desteğiyle Sudan’ın bağımsızlığını kazanan Güney Sudanlı liderler konusunda sabrının tükenmiş olduğuna işaret ediyor. Sison aynı zamanda “Harekete geçme zamanı geldi” dedi.

Kalkınma hükümeti tarafından sunulan planın ‘Barış anlaşmasını uygulamak için Son Fırsat’ olduğunu söyleyen Sison şöyle devam etti, “Eğer Güney Sudan liderleri bu foruma iyi bir niyetlerle katılmazlar ve buluşmalara gereken önemi vermezlerse, ABD ilk olarak barış sürecine desteğini gözden geçirmek zorunda kalacaktır.”

Öteyandan Doğu Afrika’daki grup liderlerinin çabası sonucu, kalkınma hükümeti yönetimindeki yedi ülkenin üyeleri süresiz ateşkesin ve savaşın bitirilmesi için ‘Yaşam Forumu’ adı altında bir barış anlaşması yapılması konusunda anlaştı.

BM Etiyopya Büyükelçisi, “Bölge şu an Güney Sudan çevresinde ‘tek bir sesle’ konuşuyor. Çözüme ulaşmak için bölgesel planı uygulamaktan bir başka bir alternatif yok” dedi.

BM, Güney Sudan’da barış çabalarını engelleyen tarafların üzerindeki silah ambargosunun ve yaptırımların sürdürülmesi için çağrı yaptı.

Sison, “BM Güvenlik Konseyi bekliyor ve bekleniyor. Bizde Güney Sudan’daki durumların değişmesini bekliyoruz. Ancak hiçbir şey değişmiyor. Şiddet devam ediyor ve sürekli yaşanan skandallar artık rutin bir hal aldı” diyerek yaşananlara dikkat çekti.

Güney Sudan’da 2013 yılı sonunda patlak veren iç savaşta 3,5 milyondan fazla insan yerlerinden oldu ve on binlercesi öldü. İnsan hakları ihlalleri, ırkçı saldırılar, aşırı şiddet en başta sivillerin bedel ödemesine sebep oldu. Savaş, Devlet Başkanı Salva Kiir’in, eski vekili Riek Machar’ı kendisine darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından başladı. Barış anlaşması uyarınca Machar’a bağlı olan başkent Cuba’da geçen yıl çatışmalar patlak vermişti.

Bu olaydan beri, Mashar, Güney Afrika ve ABD’nin talebi olan Güney Sudan’a dönüş planını engelleyen bölgedeki diğer ülkeler arasında bulunuyor.

Avrupa Birliği ile İngiltere, Norveç ve ABD’nin bulunduğu üçlü koalisyon, Güney Sudan’daki şiddeti kınadı. Üçlü Koalisyon açıklamasında, “Güney Sudan yönetimi liderleri ve bölgesel tarafların bir araya gelmesi için yeni forumun bir an önce toplanması ve ateşkesin sağlanması için anlaşma yapılması ve müzakerelerin başlaması gerektiğini söyledi.