Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’li gazeteci Kuzey Kore nükleer tesisinin imhasını anlattı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Kahire: Yusra Selame

Batılı ve Çinli basın kuruluşlarından bazı gazeteciler, geçtiğimiz hafta Punggye-ri nükleer deneme sahasının imha edilmesini izlemek üzere Kuzey Kore’ye gitti.

Kuzey Kore’ye davet edilen 20 gazeteci arasında CNN Direktörü ile birlikte ABD’li tek muhabir olan CBS muhabiri Ben Tracy, yaşadığı deneyimi televizyon ekranlarında izleyicilere aktardı.

‘Face The Nation’ isimli programda ‘katı kurallarla’ dolu olduğunu söylediği Kuzey Kore seyahatinin detaylarını paylaşan ABD’li muhabir, tren ve otobüsle yapılan yaklaşık 15 saatlik yolculuğun ardından Punggye-ri nükleer tesisinin yıkım alanına ulaştı.

Tracy ve ekibi tren yolculuğu sırasında camların perdelerini kapalı tuttu. Tracy’ye göre bu durum muhtemelen, Kuzey Koreli yetkililerin ABD’li ekibin ülkelerindeki insanların nasıl yaşadıklarını görmelerini istememesinden kaynaklanıyordu.

Bu ve benzeri katı kurallara rağmen, ABD’li muhabir Kuzey Kore’deki ten yolculuğu sırasında yediği yemekler ve serviste bulunan garsonlarla ilgili çekim yapabildi. Bu görüntüler yayınlanırken Tracy şu ifadeleri kullandı:

“Çok rahat olduğumu söyleyemem. Bu durum bana Kuzey Korelilerin yoksulluk içinde yaşadığını hissettirdi.”

Yıkım alanına gidildiğinde gazetecilerin patlamayı görüntülemelerine izin verilirken, radyasyon olmadığı vurgulandı. CBS televizyonu, gazetecilerde bulunan ve radyasyonu tespit etmek veya ölçmek için kullanılan ekipmanlara Kuzey Koreli yetkililer tarafından el konulduğunu belirtti.

Kuzey Kore’den dünyaya ‘barış’ mesajı

Gazetecilerin imha alanında 9 saat geçirmesine müsaade edildi. Yıkım esnasında üç tünel yok edildi, ancak Tracy nükleer sahanın tamamen imha edilip edilmediğini teyit etmenin bir yolu olmadığını not düştü.

ABD’li muhabir, nükleer sahanın imhasıyla ilgili şunları aktardı:

‘’Burada hiçbirimiz nükleer bilimci değiliz. Biz sadece bir grup gazeteciyiz. Bu yüzden önümüzde yaptıklarının nükleer sahayı tamamen kullanılamaz hale getirip getirmediğini veya
daha sonra tamir edilebilecek şekilde bu tünellerin girişlerini tahrip edip etmediğini bilmemiz mümkün değil.”

Ben Tracy, Kuzey Koreli yetkililerin bu ziyaretle gazetecilerin önünde dünyaya göndermek istedikleri mesajın ‘şeffaflık’ ve ‘barış’ olduğunu söyledi.

Tracy geçtiğimiz yıl da Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da askeri bir geçit törenine tanık olmuştu. Bu geçitte Kuzey Koreli askerlerin sahip olduğu silahlar sergilenmişti.

Kuzey Kore, bir grup yerli ve yabancı gazeteciyi geçtiğimiz hafta Punggye-ri nükleer tesisinin imha edilmesini izlemek üzere ülkeye davet etmişti. Ancak ABD’nin, ‘geri döndürülemez ve kesin olarak doğrulanabilir bir imha’ talebine rağmen, teknik uzmanları bölgeye çağırmamıştı.