ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Washington’ın Doğu Guta’da ateşkes sağlanması için BM liderliğinde yürütülen siyasi çözüm sürecini desteklediğini belirtti. Yetkili, Kürt çoğunluğa sahip Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) sağlanan silahların sınırlı olduğunu ve DEAŞ’la mücadelede Türkiye ile ortak hedeflerin bulunduğunu kaydetti.
Yetkili, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada ABD’nin DEAŞ’ın yenilgisinin yanı sıra Suriye’de istikrarın sağlanmasını ve yerlerinden edilenlerin evlerine dönünceye kadar istikrarlı bölgeler yaratmayı önemli bir hedef olarak gördüğünü söyledi. Açıklamasında “ABD ve Türkiye de dâhil bölgedeki müttefiklerin hedefleri halen net; Suriye halkının özgür ve adil seçimlerde liderlerini seçebileceği, birleşik ve bağımsız bir demokratik Suriye hedefi olan siyasi çözümü desteklemek” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Afrin’de PYD/ YPG’ye karşı başlattığı harekâta da değinen yetkili, Washington’ın en başından bu yana net olduğunu söyleyerek, “Suriye’deki hedeflerimize ve NATO müttefikimiz Türkiye ile devam eden stratejik ilişkilerimize dair Ankara’ya şeffaf davrandık. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, geçen hafta Ankara’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyu görüştü” açıklamasında bulundu.
Kürt çoğunluğa sahip SDG’ye sağlanan silahların sınırlı olduğunu ve bu durumun Türkiye için de açık olduğunu söyleyen ABD’li yetkili ülkesinin DEAŞ’ı yenmek için ortak hedefler doğrultusunda kademeli olarak ilerlediğini belirtti. Yetkili, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Koalisyon’un operasyonlarının ardından Suriye’de öldürülen Rus askerler nedeniyle “ateşle oynamaması” yönünde ABD’ye karşı uyarılarına da değindi. Konuyla ilgili olarak, “Dışişleri Bakanı Lavrov’un ifadeleri hakkında yorum yapmayacağım” ifadesini kullanan yetkili, taraflar arasında askeri operasyonlarla ilgili çabaların sürdüğünü, çatışmaların yaşanmadığını ancak iki tarafın da mümkün olduğunca gayret göstermeye devam edeceğini vurguladı.
Yetkili açıklamasında ayrıca, “Rusya ile DEAŞ’a yenilgi yaşatma, şiddetin artmasını engelleme ve BM liderliğindeki siyasi süreci destekleme konularına dair devamlılık sağlamaya çalışacağız” dedi.
Beyaz Saray da Rusya’ya başta Doğu Guta olmak üzere Suriye’de gerilimi azaltma bölgelerine yönelik sorumluluklarını yerine getirme ve sivillere karşı saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.
Beyaz Saray tarafından 22 Şubat’ta yapılan basın açıklamasında, Esed rejiminin Suriye halkına yönelik ihlallerini durdurması, Rusya ve İran’ın Şam’a yardımlarını sonlandırması istendi. Açıklamada, Suriye rejimi tarafından yürütülen korkunç saldırıların Suriye halkının isteklerine saygı çerçevesinde bir siyasi çözüme ulaşmak için 2254 sayılı BMGK kararı uyarınca BM himayesinde Cenevre sürecine uyma konusundaki acil ihtiyacı gösterdiği belirtildi.
Beyaz Saray, Doğu Guta’daki sağlık tesislerinin hedef alınması, Esed rejimi tarafından Suriye halkını aç bırakan ve insani yardımların bölgeye ulaşmasını engelleyen kuşatmanın devam etmesi sebebiyle endişelerini dile getirdi. ABD, BM’ye sunulan ‘saldırıların durdurulması ve Doğu Guta’daki sivillere sağlık hizmetlerinin ve insani yardımların sağlanması için 1 ay boyunca ateşkes uygulanması’ tasarısını da desteklediğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Doğu Guta’da yaşananların Doğu Halep’teki zulümlerin tekrarı olduğunu belirtti.
Geçen çarşamba günü basın açıklaması yapan Nauert, ABD’nin tüm taraflara Suriye’deki şiddetin ön koşulsuz olarak durdurulması çağrısı yaptığını ifade etti. Ülkesinin ayrıca Rusya’ya Esed güçlerine ve müttefiklerine desteklerini sonlandırma çağrısında bulunduğunu söyleyen Sözcü, Suriye rejiminin Doğu Guta’daki insani felaketten ve sivil kayıplardan sorumlu olduğunu vurguladı.
Nauert ayrıca ABD yönetiminin kafasında bu konuda neler yapabileceğine dair sorular olduğunu söyleyerek diyerek Rusya’nın Esed’e verdiği desteğin sadece Washington’ı değil, dünyanın birçok ülkesini de endişelendirdiğine dikkati çekti.