Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’liler, liderleri Trump’ın üslubuna alıştı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Lyndon Johnson, Richard Nixon ve Barack Obama’nın ardından artık ABD’liler, liderlerinin ‘kötü’ sözler kullanması fikrine alıştı. Ancak Trump’ın geçtiğimiz hafta Haiti ve Afrika ülkeleri hakkında söyledikleri bir protesto fırtınasına yol açtı. İşadamları ve eski televizyon yıldızlarıysa memnuniyetlerini dile getirdi.

Trump’ın Haiti, Afrika ve El Salvador’u kast ederek, “Bu çer çöp ülkelerden niye bu kadar insan kabul ediyoruz” cümlesini kullandığı iddia edilmiş, Trump ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Toplantıda sert bir dil kullandım. Ama kullandığım dil bu değildi” demişti.

Cumhuriyetçi kongre adayı ve Trump’ın destekçilerinden Marco Gutierrez, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “Sonunda herkesin düşündüğünü söyleyen bir başkan var” diyerek, Trump’a destek verdi.

Muhafazakar blog yazarı Stacy Rush ise Trump’ın dilini eleştirmeyi reddetti ve dikkatleri daha büyük resmin dışına çekerek, “Ne yazık ki ülkemiz, özellikle medya, (çer çöp) kelimesi üzerinde vakit harcıyor, oysa ki ülkemizin daha gerçek sorunları var” dedi. Öte yandan diplomatik ve akademik grupların birçoğu Trump’ın sözlerini kınadı.

Johnson, 1960’lı yıllarda “Politikada tavuk gübresinin, tavuk salatasına dönüşebileceğini” söyleyerek, halk tarafından birçok eleştiri almıştı. 1970’lerde ise uzmanlar, vatandaşların, Nixon’un, Watergate skandalı sırasında Beyaz Saray’dan gelen mecazi sözlerle dolu kayıtlarını dinledikten sonra şaşkınlık duyduklarını ancak şimdilerdeyse insanların, kötü sözlere daha çok alışık olduğunu belirtti.

San Diego Kaliforniya Üniversitesi’ndeki bilişsel bilim profesörü Benjamin Bergen, ‘Müstehcenlik Nedir’ isimli kitabında yazdığı gibi, insanların küfür sözcüklerine başvurmalarının sebebinin, daha dürüst ve kabul edilebilir olduğunu düşündüklerinden kaynaklandığını ifade etti.

Trump’ın öfkeye neden olan benzetmesi, Beyaz Saray’da Demokrat Senatör Dick Durbin ve Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın yaptığı bir toplantı sırasında dile getirildi. Partili iki üst düzey senatörden oluşan bir grubun hazırladığı yeni göç yasa tasarısını sundukları sırada Trump, ABD’nin neden Haiti ve Afrika ülkelerinden göçmen almak istediğini sordu. Söz konusu devletlerin bazıları için ‘çer çöp’ ifadesini kullandı.

Afrika Birliği, Başkan Trump’ı resmi bir özür dilemeye çağırdı. BM’deki Afrika grubunun üyesi 54 ülkenin büyükelçileri, ABD Başkanı Trump’ın Afrikalı göçmenlere yönelik sözleri üzerine, dün, New York’ta acil toplantı düzenledi. Toplantının ardından Trump’ı kınayan ortak bir bildiri yayımlandı. Trump’tan sözlerini geri alması ve özür dilemesi talep edilen bildiride, ABD Başkanı Trump’ı kınayan tüm Amerikalılara teşekkür edildi.

Cumhuriyetçi kanat temsilcilerinden Mia Love, kendisinin de Haiti’den gelen göçmenlerin kızı olduğunu söyledi. “Bu açıklamalar sert, bölücü ve ulusumuzun değerlerine zarara vermekte” ifadelerini kullanarak Trump’ın ABD halkı ve aşağıladığı ülkelerden özür dilemesini talep etti.

Beyaz Saraydan ise konuya ilişkin yapılan açıklamada, Trump’ın Haiti ve Afrika ülkelerine atfettiği iddia edilen kaba ifadeler ne doğrulandı ne de yalanlandı. Açıklamada, Trump’ın “Amerika’ya daha iyi bir yaşam için normal yollardan gelmek isteyen göçmenlerin önünü kesen tehlikeli kestirme tedbirleri her zaman reddedeceği” vurgulandı. Açıklamanın devamında, Trump’ın “Amerika’yı daha güçlü bir ülke yapmak için topluma katkı yapacak, ekonomiyi büyütecek ve ‘büyük ulusumuza asimile olacak’ göçmenleri kabul edecek, temelli kalıcı çözümler için mücadele ettiği” ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Trump, iddialar hakkında tweet atarak böyle bir ‘dil’ kullandığı iddiasını reddetti. Trump, Twitter mesajında, “Toplantıda kullandığım dil sertti, ama bu değildi. Asıl gerçekten sert olan yapılan tuhaf teklifti” dedi.