Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

ABD’nin Pakistan’dan Leşker-i Tayyibe ve Taliban’a karşı yeni hamle isteği | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

ABD yönetimi, Pakistan hükümeti ve ordusundan, topraklarındaki Afganistan Talibanı’na bağlı militanlar ile iki ülke arasındaki sınırda faaliyet gösteren diğer örgütlere karşı yeni hamlelerde bulunmasını istedi.

ABD’li yetkililer, Pakistanlı yetkililerle yaptıkları görüşmelerde, söz konusu örgütlere karşı daha etkin hamlelerde bulunması yönünde uyarı yaptı.

İslamabad’a ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Orta ve Güney Asya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Elissa Wels, Pakistan’da faaliyet gösteren Leşker-i Tayyibe ve diğer örgütlerin, Hindistan’ın Mumbai kentindeki son saldırılarla ilişkisini sorguluyor.

Pakistan’dan ABD’ye ‘terörü bitirme’ sözü

Öte yandan ABD’nin İslamabad Büyükelçiliği tarafından yayınlanan açıklamada, Pakistanlı yetkililerin Washington yönetimine, Taliban ve Leşker-i Tayyibe başta olmak üzere, ülkelerinde faaliyet gösteren silahlı terör örgütlerini yok edeceğine dair verdikleri sözleri görüştüğü bildirildi.

Washington yönetiminin önceliğini, Pakistan-Afganistan sınırındaki silahlı grupların etkisiz hale getirilmesi, Taliban yöneticilerinin hedef alınması ve Hindistan sınırındaki saldırıların bitirilmesi oluşturuluyor.

Bu arada ABD’ye ait savaş uçakları tarafından, geçtiğimiz günlerde, bölgeye yönelik düzenlenen bombardımanda, Tehrik-i Taliban lideri Molla Fazlullah öldürülmüştü.

Pakistan yönetimi ile Leşker-i Tayyibe lideri’nin yakınlığı

İslamabad yönetimi ise ABD’nin kendi topraklarında Taliban ve Leşker-i Tayyibe gibi örgütlere askeri operasyon düzenlemesinden rahatsızlık duyuyor. Pakistan yönetimi ile Leşker-i Tayyibe lideri Hafız Said arasındaki yakınlık dikkat çekiyor.

Daha önce, Pencab eyaletindeki radikalizme karşı mücadele komitesinden sorumlu olan Said ile Pakistan’daki iktidar partisinin aynı etnik kesimden olması, bu yakınlığın en önemli sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

Resmi kaynakların verdiği bilgiye göre, “Müslüman bir devlete karşı savaşmak haramdır” fetvası veren veren Said, bu yönelimini Pencap eyaletindeki silahlı unsurlara ulaştırmak için bizzat militanlarla görüştü. Said, bu çalışmaları ile 1600 ila 1800 militanı Pakistan hükümetine karşı savaşmaktan vazgeçirdi.

İslamabad ile Said arasındaki yakınlığın ikinci önemli sebebi ise hükümetin, Pakistan’daki DEAŞ yanlısının etkin olmasını önlemek için Leşker-i Tayyibe ve Davet Cemaati gibi gruplardan yardım alması olarak ifade ediliyor.

Uzmanlara göre, DEAŞ terör örgütü ilk kez 2014 yılında Pakistan topraklarında görüldü. Pakistan’daki yerel örgütlerle yakınlık kurmaya çalışan DEAŞ başarılı olarak Davet Cemaati’nin bazı üyelerini silahlı mücadele fikrine ikna etti. Bu kapsamda, Pakistanlı bir devlet yetkilisi, “Güvenlik güçlerinin etkisiz hale getirdiği DEAŞ unsurlarının neredeyse tamamının geçmişte Davet Cemaati üyelerinden oluştuğunu söyleyebilirim. Bu unsurlar, Davet Cemaati’ndeki eski liderlerinin yardımıyla etkisiz hale getirildi” demişti.

İslamabad yönetimi, geçmiş tecrübelerine dayanarak Taliban’ı masaya oturmaya ikna edebileceğini söylese de, ABD’nin hava saldırılarına devam etmesi halinde bunun mümkün olmayacağını Washington’dan gelen yetkililere bildirmişti.