ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICAOM) sözcüsü Samantha Reiho, Somali’de nüfuzunu arttırmaya çalışan ve Puntland’da 250 militanı bulunan DEAŞ terör örgütünün iç yüzünü ortaya çıkarttı. Örgütün orada sınırlı bir saldırı başlatma kabiliyeti olduğunu belirtti.
AFRICOM medya sorumlusu olan ve ofisi Almanya’nın Stuttgart şehrinde bulunan Reiho, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada, Somali’de faaliyet gösteren ABD kuvvetlerinin 500’den fazla asker ve sivili kapsadığını belirtti. ABD’nin Somali’nin federal hükümetinin daveti ve onayıyla orada bulunduğunu belirterek, ABD kuvvetleri tarafından DEAŞ örgütüne karşı düzenlenen her hava saldırısının Somali Federal hükümetinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğini vurguladı.
Somali’deki Afrika Birliği Misyonu (AMISOM) olarak bilinen Afrika barış gücü askerlerinin geleceği ile ilgili Reiho şunları kaydetti, “Operasyonel güvenli nedeniyle, gelecekteki olası faaliyetler veya operasyonlar hakkında kehanette bulunmayacağım.”
Reiho, AMISOM’un eş- Şebab Hareketi ile stratejik önem sahip nüfus merkezlerine karşı savaşmaktaki başarısını memnuniyetle karşıladı. ABD’nin Somali’de güvenlik kapsamının genişletilmesi için AMISOM ve Somali Ulusal Ordusu desteğini sürdürdüğünü vurguladı.
Sözcü, AMISOM ve Somali Ulusal Ordusu’nun desteğini vurgulayarak bazı bölgeleri terör gruplarından geri alma konusunda bir takım başarılar elde ettiklerini ifade etti.
Somali’de yaklaşık 250 DEAŞ militanı bulunuyor
ABD’nin ek desteği ortaklarımızın teröristlere uygulanan baskıyı artıracak ifade eden Reiho, sivillerin karşı karşıya kaldığı riski azaltacağını belirtti. Somali’deki DEAŞ’ın 2015 yılının sonlarından bu yana nüfuzunu genişlettiğini ve ilk intihar saldırısını mayıs ayında Bosasso şehrinde gerçekleştirdiğini söyleyen Reiho, Somali’de yaklaşık 250 DEAŞ militanı olduğu tahmin ediliyor.
Muhtemelen kuzeydeki Puntland ile sınırlı bölgede küçük ölçekli saldırılar yapabilecek durumda olduklarını ifade eden Reiho, 500’den fazla ABD askerinin bulunduğunu kaydetti. Reiho, “Kıtada misyon, tatbikatlar ve destek operasyonlara göre düzenli olarak değişir. Bu sayı askeri savunma güçlerini ve sivilleri içermekte.” Somali’de belirli hedeflere vurmak için insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı hakkında ise Reiho şunları kaydetti, “Bu görevleri gerçekleştirmek için ABD zaten İHA kullanmakta. AFRICOM hedefler konusunda istihbarat geliştirmeyi sürdürmekte. Afrika’daki aşırı radikal şiddet örgütleri ağlarına baskı uygulamaya devam etmeye ve mevcut bilgilere dayanarak gerektiği şekilde hedefleri belirginleştirmeye ihtiyaç duyuyoruz”
Bölgesel işbirliği güçlendirmeli
Somali’deki güvelik ve askeri durumun geleceği ile ilgili Reiho, Somali’deki kapsamlı hedefin ABD Savunma Bakanlığı’na ait olduğunu belirtmenin yanı sıra çevre ve halk güvenliğini sağlanmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Sözcü, eş-Şebab hareketi ve DEAŞ gibi örgütlerini caydırma ve Afrika ordularının birlikte çalışabilme kapasitelerini arttırmak için bölgesel işbirliğini güçlendirme konusunda yardımda bulunduklarını belirtti.