Washington: Muaz el-Ömeri/Şarku’l Avsat
Orta Amerika’dan ABD sınırına doğru akın eden göçmen kafileleri, ABD’de 6 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimleri öncesi ABD kamuoyunda tartışma konusu haline geldi.
BM istatistiklerine göre, Honduras, Guatemala, El Salvador ve Meksika’da yaşanan yoksulluktan kaçan 7 bin 200’den fazla insanın ülkelerinin yasalarına ve ülkeler aralarındaki sınırlara bağlı kalmaksızın akın etmeleri, ABD’de siyasi çekişmelere yol açtı.
Guatemala yetkilileri tarafından pazartesi günü geç saatlerde yapılan açıklamada yaklaşık bin kadar göçmenin Honduras’tan ülkeye girdiklerini kaydederken, Guatemala’daki Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) yetkilisi Ulisses Garcia, yaralı göçmenlerin bazılarının kliniklere veya hastanelere nakledilmeyi reddettiğini söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD’ye yönelik yasadışı göçmen akışına engel olmadıkları takdirde Honduras, Guatemala ve El Salvador’a yapılan yardımları kesmekle tehdit ederek, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda şu ifadeleri kullanmıştı:
“Bugün, Honduras, Guatemala ve El Salvador’a vatandaşlarının ve diğer kimselerin yasadışı yollardan ABD’ye geçmelerine izin vermeleri halinde tüm mali yardımların durdurulacağını söyledik.”
El Salvador Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Roberto Lorenzana, Trump’ın El Salvador’a yardım etmeyi keseceğine dair açıklamaları hakkında gelen bir soruya, “Bilmiyorum. Başkanın iktidarı elbette çok güçlü. Fakat bunu farklı hükümet yapılarına açıklamak zorundalar” diyerek cevap verdi.
Bu yasadışı göçmen konvoyları geçtiğimiz yıllarda neredeyse düzenli olarak meydana geldi. Fakat söz konusu durum, Amerikan partileri arasında 6 Kasım seçimlerinin öncesinde sıcak bir çatışma konusu olurken, bu krizle nasıl başa çıkılacağının belirlenmesi hususu ülkede tartışmaların yaşanmasına sebep oldu.
Donald Trump demokratlara ve onların tutumlarına yönelik ithamlarda bulunarak, göç meselesini yeniden gündeme getirmek için söz konusu konvoylara odaklanıyor. Trump, Teksas’taki destekçilerine yönelik yaptığı bir konuşmada, bu durumu ülkeye yönelik bir saldırı olarak nitelendirerek, 2016 başkanlık kampanyasının odağı olan göç konusunu kalabalıkların desteğiyle gündeme taşıdı.
New York Üniversitesi Göçmenlik Politikaları Enstitüsü Müdürü Muzaffer Şişti, zamanlamaya dikkat çekerek, “Cumhuriyetçiler için daha iyi bir tesadüf olamazdı” dedi.
Demokratlar Temsilciler Meclisi’ni yeniden ele geçirme şansına sahipler, fakat Senato’daki çoğunluğu kazanmaları oldukça zor görünüyor. Birçok seçim bölgesinde rekabetin artmasıyla birlikte meydana gelen herhangi bir şey bir adayın kefesini diğerinin aleyhine ağırlaştırabilir.
ABD Başkanı herhangi bir gerçekliğe dayanmadan, yasadışı göçmenlerin yasadışı bir şekilde oy kullanabilecek olmalarına işaret ederek, “Konuştuğumuz gibi, Demokrat Parti milyonlarca yasadışı yabancıyı yasalarımızı çiğnemeye, sınırlarımızı ihlal etmeye ve ülkemizi istila etmeye teşvik ediyor” ifadelerini kullandı.
Trump, Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez’in, kendisine, Honduras’taki solcu gruplar tarafından organize edilen söz konusu konvoyların Venezüella tarafından finanse edildiğini ve ABD iktidarına meydan okumak için kuzeye gönderildiklerini söylediğini belirtti.
Eski Honduras Milletvekili Bartolo, AFP’ye verdiği demeçte, göçmenleri bir araya gelmeye teşvik ettiğini belirterek, “Sosyal paylaşım siteleri üzerinden onlara ayrılmaları için tavsiyede bulundum. Çünkü bu daha az tehlikeli” ifadelerini kullandı.
Kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere çoğunluğu Honduras’tan gelen 7 bin kadar göçmen, on günlük yorgunluğundan ardından, en yakın ABD sınır merkezinden yaklaşık 1800 kilometre uzaklıktaki güney Meksika’ya ulaştı.
Trump yönetiminin emrettiği şekilde göçmen ailelerinin ayrılmasına ilişkin operasyonları sırasında Orta Amerika’yı yürüyerek geçen binlerce insanın görüntüleri, Cumhuriyetçiler arasında bile nefret dalgasına sebep oldu. Uluslararası Amerikan Diyaloğu Örgütü’nden Manuel Orozco, “Amerikan siyasal sınıfı bir bölünmenin eşiğinde. Bu durum gibi sürpriz bir değişim seçim dengesini değiştirebilir” açıklamasında bulundu.
Haftalardır devam eden yasadışı göç meselesi, Cumhuriyetçi seçmenlerin kaygılarının başında yer alırken, Demokratlar sağlığa odaklandılar.
Trump, salı günü Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, “Meksika ile olan sınırımızda bir duvara ihtiyacımız var” dedi.
Salı günü açıklanan rakamlara göre, mevcut yönetimin yasadışı göçe karşı olan hoşgörüsüzlük politikasına rağmen, sınırda tutuklanan yasadışı yabancıların sayısı son 12 ayda yüzde 25 arttı.
Göçmenler meselesinin cumhuriyetçi üssü güçlendirmek için doğru bir zamanda ortaya atıldığını kaydeden Muzaffer Şişti, “Demokratik veya bağımsız seçmenlerin fikrini değiştirip değiştirmeyeceği sorusu ortada duruyor” ifadelerini kullandı.
Demokratlar söz konusu riskin farkındalar, fakat takip etmeleri gereken strateji hususunda müteredditler. Göçmenlere karşı sert bir tavır alırlarsa, liderlerinin içerlemesine sebep olabilirler. Herhangi bir pozisyon almadıkları takdirde ise Cumhuriyetçilerin eleştirilerine maruz kalacaklar. Demokratlar, bu hassas sorunla başa çıkma konusundaki tereddütlerinin bir göstergesi olarak, salı günü yaptıkları bir açıklamada, “Trump ve Cumhuriyetçiler korkuyu teşvik ediyorlar ve oy almak için yalan söylüyorlar” ifadelerini kullandılar.