Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Aden’de çatışmalar şiddetlendi: 15 ölü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Meşru Yemen Hükümeti’nin geçici başkenti Aden’de, ayrılıkçı Güney Hareketi’nin Mayıs 2017’de kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi’ne (SGK) bağlı milislerle hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, ayrılıkçıların yerel mahkeme, askeri kamp ve hükümet binalarını gibi bazı alanları ele geçirdiği haber veriliyor.

Sağlık yetkilileri de, 3’ü sivil en az 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 100 kişinin de yaralandığını aktardı. Taiz kentindeki çatışmalarda da 26 kişinin öldüğü bildirildi.

Yemen Cumhurbaşkanı Aburabbu Mansur Hadi, Yemen Başbakanı Ahmed Abid bin Dağr’a derhal birliklerini kışlaya çekmesini emretti, Hadi, gerginliğin kapsamlı bir askeri çatışmaya doğru ilerlediğini, bu durumun sadece Husi milislerine ve İran’a fayda sağlayacağını belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Dr. Enver Karkaş, ülkesinin olaylarla ilgili tutumunun “Suudi liderliğindeki Arap ittifakına verdiği destek konusunda açık ve ilkeli olduğunu ve fitne isteyenler için herhangi bir seçenek olmadığını” söyledi.

Bu arada, BM’den Yemen’e gelen BM Genel Sekreteri’nin Yemen İşleri Temsilcisi İsmail Velid Şeyh, dün Aden’de patlak veren silahlı çatışmayı çözmek için arabuluculuk çalışmalarına başladı.

Velid eş-Şeyh, yaptığı açıklamada, Aden’deki güvenlik ve istikrarı bozmaya çalışan gelişmeleri büyük bir endişeyle takip ettiğini, aralarında sivillerin de olduğu birçok ölümün gerçekleştiğini söyledi.

Bütün tarafları durumu sakinleştirmeye ve bunun için azami özeni göstermeye, diyaloğa ve barışçıl uygulamalara başvurmaya çağırdı çağıran eş-Şeyh “Birleşmiş Milletler’in Yemen’deki bu kritik zamanda farklılıkların çözülmesine yardımcı olmak için hazırlığına” dikkat çekti.

Yemen’de meşruiyeti destekleme amacıyla kurulan Arap Koalisyonu Sözcülüğü bir bildiri yayınlayarak “Tüm tarafları “barışçıl diyalog diline bağlı olmaya ve sükunete” çağırmıştı.

Ayrıca bildiride “İrancı Husi Milislerinden Yemen topraklarını kurtarmak için herkesin milli sorumluluğunun bilincinde olması önemlidir” ifadelerine yer verildi.

Aden’de dünkü şiddetli çatışmalar sırasında ayrılıkçı SGK’ye bağlı milislerin hükümet binasını ele geçirdiği ileri sürülmüştü.

Hükümet güçleri Aden kentinin kuzey ve doğu bölgelerini kontrolü altında tutarken, SGK’ye bağlı milislerin Kalteks bölgesi ile Hurmekser’in bir kısmını elinde bulundurduğu kaydediliyor.

Yemen’de ayrılıkçı Güney Hareketi’nin kurduğu SGK, Cumhurbaşkanı Hadi’den, “Ahmed bin Dağr hükümetinin azledilmesi’ yönündeki taleplerini yerine getirilmesini istedi.

Ayrılıkçıların Aden’de askeri üsler kurmaya ve hükümet binalarına saldırmaya başladığını yazan Bin Dağr “Bu ciddi bir mesele, (Suudi Arabistan öncülüğündeki) koalisyon ve Araplar durumu düzeltmek için harekete geçmeli. Bu sizin elinizde, umudumuz BAE’de” ifadelerini kullandı. Başbakan’ın, temasların ardından hükümet güçlerine ateşkes emri verdiği de bildiriliyor.

SGK güçlerinin daha büyük çatışmalara ve olaylara yol açmasından çekinildiği belirtilirken, kentin bazı mahallelerinde çatışmaların sürdüğü ifade ediliyor. Görgü tanıkları, hükümet binalarına giren bazı kişilerin, cumhurbaşkanının fotoğraflarını silahlarla taradığını da öne sürüyor. Kentte okulların kapatıldığı, öğrencilere evlerinde kalmalarının tavsiye edildiği de gelen haberler arasında. Sağlık yetkilileri, 3’ü sivil en az 15 kişinin hayatını kaybettiğini, 100 kişinin de yaralandığını aktardı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen’de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor.

Yemen’in kuzeyi, Osmanlı Devleti’nden ayrılarak 1 Kasım 1918’de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967’ye kadar İngiliz sömürgesi altında kalmıştı. Kuzeydeki Yemen Arap Cumhuriyeti ile güneydeki Yemen Halk Cumhuriyeti, 1990’da “Yemen Cumhuriyeti” adı altında birleşmişti. Ayrılıkçı Güney Hareketi, geçtiğimiz Aralık ayında öldürülen eski Yemen lideri Ali Abdullah Salih yönetiminin birleşme sonrası anlaşma şartlarına uymadığını Güney Yemen tarafını kandırdığını ve Kuzey’in Güney’i işgal ettiğini iddia ediyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı ise Aden’deki son çatışmaların ülkedeki insani krizi daha da kötüleştireceği uyarısında bulundu. BM’ye göre, yıllardır süren iç savaş ve koalisyon güçlerinin ablukası nedeniyle Yemen’de “günümüzün en büyük insani krizi” yaşanıyor.

Nüfusu yaklaşık 22 milyon 200 bin olan Yemen’de halkın dörtte üçte insani yardıma muhtaç durumda, yaklaşık 8,4 milyon kişi ise açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya.