Yemen İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, geçici başkent Aden sokaklarında görev yapan askeri ve güvenlik güçlerinin kışlalarına geri çekildiği sosyal hayatın da normale döndüğü bildirildi.
Meşru Hükümet Sözcüsü Racih Badi, Pazar akşamı, Ahmed Bin Dağr hükümetinin, meşru hükümeti yönetim merkezi olan Meaşık Sarayı’ndan ayrıldığı yönünde çıkan haberleri yalanladı.
Badi, Meşık Sarayı’nın da içinde yer aldığı Krater Mahallesinin büyük bir kısmının hala hükümete bağlı güçlerin kontrolünde olduğunu, Ayrılıkçı Güney Hareketi’nin Meaşık Sarayı çevresinde kontrolü sağladığı iddialarının doğru olmadığını belirtti.
Açıklamada Ayrılıkçı milisler tarafından ele geçirilen Cumhurbaşkanlığı koruma güçlerie ait 4. Zırhlı Tugay’ın düşmesinin “ihanet sonucu” olduğunu ifade edildi.
Açıklamada, “Kendilerini Güney Geçiş Konseyi (GGK) diye adlandırılan ayrılıkçılar ateşkese uymadı ve 4.Zırhlı Tugay’a saldırdı. Bu silahların nereden geldiğini ve kontrol altına alındığını bilmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Yemen hükümetinin Devlet Bakanı Salah el-Sayadi, dün öğleden sonra cumhurbaşkanlığı sarayının etrafında gözlemlerde bulunduğunu, Cumhurbaşkanlığı Muhafızlarına ait kontrol noktalarını ziyaret ettiğini ve Muhafızların ateşkes ilan ettiğini belirtip Facebook hesabından, “Geçici başkent Aden’de, normal yaşama kademeli bir geri dönüş olduğunu, hükümet görüşmelerini ve faaliyetlerini merkezden saraya tutmaya devam ettiklerini” belirtti.
Yemen Cumhurbaşkanı Aburabbu Mansur Hadi ve Başbakan Ahmed Bin Dağr GGK’nin yönetime silahlı müdahalesini “meşruiyete karşı bir darbe” şeklinde tanımladı.
Pazar gününden bu yana süren şiddette en az 36 kişinin öldüğü, 185 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Savaşın büyük bir kısmında Riyad’da bulunan Cumhurbaşkanı Hadi, ayrılıkçıların Aden’e yürümesini ‘darbe’ olarak nitelemişti. Dün GGK’nin başkanlık sarayı etrafını sardığı, ana kapıyı kontrol altına aldığı belirtiliyor.
Amerikan AP Ajansı’na konuşan bir üst düzey yetkili Başbakan Ahmed Obaid Bin Daghar ve bazı bakanların sarayda kalmaya devam ettiğini bildirdi. Ancak Başbakan’ın Suudi Arabistan’a sığınabileceği belirtildi.
2015 yılında İran destekli Şii Husiler, Yemen’in kuzeyini ele geçirmişti. Sonrasında Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu Yemen yönetimi lehine askeri müdahale başlatmıştı. Ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi’nin isyanıyla Yemen’deki belirsizlik daha da derinleşti.