Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Afganistan’da ebelik okuluna yapılan saldırıyı DEAŞ üstlendi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad’da Cumartesi günü ebelik okuluna yapılan saldırıyı DEAŞ üstlendi.

Terör örgütünün bombalı ve silahlı saldırısı sonucu ebelik eğitimi veren merkezde çalışan 3 görevli hayatını kaybetmişti.

Kendisine ait Amak haber ajansında bir açıklama yayınlayarak saldırıyı üstlenen DEAŞ terör örgütü, saldırıyı militanlarının gerçekleştirdiğini doğruladı. Radikal örgütün, Pakistan’a komşu olan Nangarhar vilayetinin merkezi Celalabad kentinde bir sığınağı bulunuyor.

Öte yandan Afgan haber ajansı Khaama Press’in haberine göre örgütün 2 üyesi, Afganistan’ın doğusundaki Kunar vilayetinde güvenlik güçlerine teslim oldu. Afganistan’ın doğu ordusuna bağlı olan Sallab Kolordusu da 2 örgüt üyesinin söz konusu vilayetteki polis güçlerine teslim olduğunu doğruladı.

Kolordu’dan yapılan açıklamada iki militanın Shaba Dara bölgesine saldırılarda bulundukları belirtildi. Ayrıca iki militanın üzerinde AK-47 tipi saldırı tüfekleri, 9 mermi şeridi, 270 mermi ve 2 adet el bombası bulunduğu aktarıldı.

Ebelik eğitim merkezleri, Afganistan’da büyük öneme sahip. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) verilerine göre Afgan kadınların yalnızca yüzde 45’i tıbbi gözetim altında doğum yapabiliyor. Klinik ve hastanelerin saatlerce uzakta olması nedeniyle kadınların büyük çoğunluğu tek başına doğum yapmak zorunda kalıyor.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’na (USAID) göre, 2001 yılında ABD’nin Taliban’ı yönetimden uzaklaştırmak için ülkeye müdahalede bulunmasından sonraki 10 yılda anne ölüm oranları oldukça azalmıştı. Bölgelerin az gelişmişliği, güvensizliğin hakim olması, kurum ve uzman eksikliği gibi faktörler nedeniyle bu oranın yeniden yükseldiği belirtildi.

Resmi rakamlara göre ülkede anne ölüm oranı 2002’de her 100 bin doğumda bin 600’den fazla iken, 2015 yılında 396’a geriledi. Ancak sahadaki kaynaklar bu rakamların şüpheli olduğunu söylerken, UNICEF ve Afgan hükümetinin erişimi dışında kalan birçok bölge olduğunu ifade ediyor.