Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Afganistan’ın doğusundaki DEAŞ mevzileri bombalandı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Afganistan’daki ABD güçleri, ülkenin doğusundaki Nangarhar vilayetindeki DEAŞ kalelerine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 4 teröristin öldüğü bildirildi.

Afganistan Khaama Press haber ajansının 8 Temmuz’da aktardığına göre, vilayete bağlı basın ofisi tarafından yayınlanan bir bildiride, saldırıların Nangarhar’daki Aşin bölgesini hedef aldığı ve DEAŞ’a bağlı 4 teröristin öldürüldüğü belirtildi. Bu bağlamda Nangarhar hükümeti, Taliban’a mensup 3 isyancının da Afganistan istihbaratına bağlı özel güçler tarafından yürütülen operasyonlarda öldürüldüğünü açıkladı.

Bölgesel Hükümet Bilgi Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, hava saldırısının geçtiğimiz gece Aşin yakınlarında gerçekleştirildiği ifade edildi. Açıklamada, Bandar bölgesindeki bir terör sığınağının hedef alındığı ve 4 teröristin öldürüldüğünü belirtildi. Aynı şekilde teröristlere ait silah ve mühimmatların saldırı sırasında imha edildiği vurgulandı. Nangarhar hükümeti ise, en az 3 Taliban unsurunun Afganistan istihbaratına bağlı özel güçler tarafından yürütülen operasyonlarda öldürüldüğünü bildirdi. Vilayetteki valiliğe göre, öldürülen 3 Taliban unsuru, patlayıcı madde uzmanıydı. Valilik, saldırı sırasında çok sayıda patlayıcının da imha edildiğini belirtti. NATO ise geçtiğimiz Cumartesi günü Afganistan’ın güneyinde gerçekleştirilen bir saldırıda da 1 ABD askerinin öldüğünü ve 2 askerin de yaralandığını duyurdu. Yayınlanan bildiride, yaralı askerlerin durumlarının stabil olduğu ve tedavi gördükleri açıklanırken, olayın soruşturulduğu vurgulandı.

Öte yandan NATO, öldürülen askerin kimliğine ve saldırının gerçekleştirildiği bölgeye dair herhangi bir bilgi vermedi. Saldırının ise “içeriden” gerçekleştirildiği vurgulandı. Afganistanlı bir polis memuru, Fransız Haber Ajansı’na (AFP) yaptığı açıklamada saldırının, Uruzgan vilayetindeki Tarinkot havalimanında düzenlendiğini ifade etti.

Ancak söz konusu bilgi, Afganistan Hükümeti veya NATO’dan herhangi bir yetkili tarafından doğrulanmadı. Aynı şekilde Taliban Hareketi tarafından Twitter aracılığıyla yapılan açıklamada, bir Afganistan ulusal askerinin, Uruzgan Havalimanındaki ABD askerlerine ateş açtığı ve en az 4 kişinin öldüğünü veya yaralandığını iddia etti.

Söz konusu ABD askeri, bu yıl içerisinde Afganistan’da ölen ikinci ABD askeri oldu. Öyle ki 1 Ocak’ta bir ABD askeri daha, Nangarhar’da yaşanan çatışmalarda hayatını kaybetmişti. Aynı şekilde geçtiğimiz Cumartesi günü DEAŞ’ın kalesi sayılan Aşin’de 4 asker yaralandı.

2017 yılında Afganistan’da toplam 11 ABD askeri hayatını kaybetti. Afganistan’da ABD önderliğindeki NATO tarafından başlatılan çatışmaların 2014 yılında sonlanmasıyla Afganistan’daki ABD saflarında yaşanan beşeri kayıplar önemli ölçüde azaldı.

Afganistan’da şu anda Afgan güçlerini eğitmekle görevli 14 bin ABD askeri bulunuyor. Ayrıca geçtiğimiz aylarda Afganistan’da ABD liderliğindeki güçlerin başına, John W. Nicholson yerine Özel Operasyonlar komutanlığı yapan Korgeneral Austin “Scott” Miller’in geçeceği bildirildi.

2017 yılının sonundan bu yana Scott Miller’in yeni stratejisi, Taliban’ın başlıca gelir kaynaklarından biri olan afyon ticareti ile mücadele, afyon dönüştürme laboratuvarlarını imha etme ve özellikle de ülkenin güneyindeki ihracat yollarının kesilmesini kapsıyor. Batılı yetkililer, Afganistan’da medyana gelen “iç saldırıların” kişisel nefretin veya Taliban tarafından planlanan ve Afgan güçleri içerisindeki destekçileri tarafından gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde kültürel farklılıklardan kaynaklanan yanlış anlaşılmaların bir sonucu olduğunu belirtti. Afganistan’daki 17 yıllık savaş, ABD askeri tarihindeki en uzun savaş olarak nitelendirilmekte. Savaş kapsamında 2 bin 400 ABD askeri ölürken, yaklaşık 20 bin asker de yaralandı.

Afgan güçleri, iktidarı kaybeden Taliban’ın direnişine karşı koymada bazı zorluklar yaşamaya devam ederken, DEAŞ da Afganistan ve ABD güçlerinin yoğun hava saldırılarına rağmen, ülkenin doğu ve kuzeyindeki varlığını sürdürüyor.

Taliban, ABD güçlerini ve Batılı güçleri işgal ordusu olarak tanımlıyor ve Kabil ile olacak barış müzakereleri öncesinde bu güçlerin, ülkeyi terk etmesini talep ediyor.

Öte yandan Afganistan’da yayın yapan TOLOnews kanalının 8 Temmuz’da aktardığına göre yerel yetkililer, dün geçtiğimiz iki gün içerisinde Afganistan’ın kuzeyindeki Belh şehrinde Afgan güvenlik güçleri tarafından yürütülen operasyonlarda en az 16 Taliban unsurunun öldürüldüğünü açıkladı.
Bölgesel polis şefi General Muhammed Ekrem Sami, Şamtal bölgesindeki “Velid 9” operasyonunun, şu ana kadar 5 köyü isyancılardan temizlediğini belirtti.

Sami, “Operasyonda on altı Taliban unsuru öldürüldü ve bunlardan sekizinin cesedi hala alanda” açıklamasında bulundu. Yetkililer ise, Taliban’ın Şamtal bölgesinin merkezini kapatmasının ardından operasyonun başlatıldığını duyurdu. Ekrem Sami ayrıca, saldırıya karışan Taliban unsurlarının Sar-i Pol, Cüzcan ve Belh bölgelerinden geldiğini ve Şamtal’ın kontrolünü sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Polis şefi, Taliban unsurlarının güvenlik güçleri tarafından hezimete uğratıldıklarını vurguladı.

1994 yılında kurulan Taliban, 1996’da Afganistan’ın başkenti Kâbil’in kontrolünü eline geçirmiştir. O tarihten sonra ülkenin kuzeyinde konuşlanmış olan Kuzey İttifakıyla iç savaşa girişen Taliban ülkenin yaklaşık % 90’ını denetimi altında tutmuştur. 11 Eylül 2001 Saldırıları’ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin saldırılardan sorumlu tuttuğu Usame bin Ladin’i koruduğu gerekçesiyle başlatılan operasyon sonucunda 2001 Kasım’ında iktidardan uzaklaştırılan Taliban halen Afganistan’ın %50’sini elinde tutmakta ve Kabil yönetimine yönelik saldırılar düzenlemekte.