Ankara, Uluslararası Koalisyon’un Suriye’nin kuzeyinde kurmak istediği yeni ‘sınır güvenlik gücü’nü tepki gösterse de AFP’nin yayınladığı bir rapora göre Türkiye, Afrin operasyonuna başlaması halinde kendisini müttefikleri ABD ve Rusya ile karşı karşıya getirme ihtimali kuvvetli olan askeri ve diplomatik bir çıkmazla karşı karşıya kalabilir.
“Onları doğmadan boğarız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde ABD tarafından eğitilen Kürtlerin oluşturacağı sınır güvenlik gücü biriminin kurulmasının açıklanmasından sonra, Washington’a çok sert tepki verdi. Askeri operasyon düzenleyerek onları doğmadan boğacaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin istediği zaman Afrin’e yönelik operasyon başlatabileceğini vurgulamasına rağmen, operasyonun bu kadar kolay olmayacağı öngörülüyor.
Afrin operasyonuna dair riskler
Ancak operasyon, Suriye konusunda Türkiye ile olan işbirliğini yoğunlaştıran Rusya’nın Afrin’deki askeri varlığının yanı sıra YPG ile iyi ilişkiler içerisinde olması nedeniyle de risk taşıyor.
Afrin bölgesinde ABD’nin varlığı her ne kadar çok az olsa bile Suriye’deki DEAŞ terör örgütüne karşı mücadelede Kürt güçleri ön cephede durduğundan Washington da Türkiye’nin buradaki askeri harekatına olumlu bakmayacak.
“Türkiye’nin operasyon tehditleri ciddi”
ABD’li Next Century Foundation Vakfı’nda Suriye konusunda uzman olan Aron Lund, “Türkiye’nin operasyon tehditleri ciddi görünüyor. Bunu sık sık tekrarlayan Erdoğan’ın bu aşamada geri çekilmesi zor olur” değerlendirmesinde bulundu.
ABD’nin Afrin’i kendileri için bir sorun olarak görmediğine dikkat çekerek Lund muhtemel çatışmalarda ABD birliklerinin yer alma şansının az olduğunu belirtti. Lund, “ABD ordusu Suriye’de terörle mücadele için özel bir görev yürütüyor. Türkiye veya diğer muhalif gruplara karşı savaşlarda bulunmak misyonu dahilinde değil” diye konuştu.
“Erdoğan’ı caydırmak için bir şey yapılamaz”
Atlantic Council düşünce kuruluşunda görev yapan Aaron Stein ise Washington’da yaygın olan kanının, Erdoğan’ın sınırın diğer tarafına ordusunu göndermeye karar vermesi halinde onu caydırmak için bir şey yapılamayacağı yönünde olduğunu dile getirdi.
Erdoğan’ın haftada en az bir kez Suriye’ye girme tehdidinde bulunduğunu söyleyen Stein, “Bu seferki farklı. Çünkü konuşması çok daha net. Sanırım tehdidini uygulayacak. Ama potansiyel operasyonun büyüklüğünü kimse bilmiyor” ifadesini kullandı.
Bu aşamada Türkiye’nin operasyonunu engelleyebilecek tek dış gücün Rusya olduğuna işaret eden Stein, “Eğer Türkiye, Rusya’dan onay almadan Suriye’nin kuzeyinde bir operasyon gerçekleştirirse bu durum onu rahatsız edebilir. Böyle bir senaryo da Suriye’deki çatışmayı çözmek için İran’la birlikte destekledikleri diplomatik süreci baltalayabilir” diye konuştu.
Hulusi Akar ve Hakan Fidan Moskova’ya gitti
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile Suriye’deki son gelişmeler hakkında görüşmelerde bulunmak üzere dün Moskova’ya gitti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada Afrin’deki Rus kuvvetleri ile çatışmayı önlemek için Rusya ile koordinasyona ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Rusya’nın Afrin’deki operasyona itiraz etmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.
“Türkiye, Rusya’dan yeşil bir ışık almadan Afrin’e girmez”
İstanbul Politikalar Merkezi analisti ve Al-Monitor yazarı Metin Gürcan Türkiye’nin Afrin’e olası operasyonu hakkında yaptığı değerlendirmede “Türkiye, Rusya’dan yeşil ışık almadan Afrin’e girebilir mi? Cevabım kesinlikle hayır” yorumunda bulundu.
Afrin operasyonuna dair askeri strateji hazır
Habertürk gazetesinde dün yer alan haberde TSK ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin’i YPG’den temizlemesi için düzenlenmesi planlanan operasyona dair askeri taktiklerin koordine edildiği bilgisi yer aldı.
Habere göre TSK’nın operasyon için hazırlıklarını sürdürürken Afrin’in doğu kanadında Türk askerinin ÖSO ile birlikte kente giriş yapacağı 7 nokta belirlendi. 4 farklı gruptan oluşan ÖSO birlikleri de TSK’nın operasyonuna destek için bölgeye nakledildi. Sınır hattında 12 noktada operasyon için sınır duvarları kaldırıldı.
Afrin/Azez-Cerablus hattında hazırlıkların sonuna yaklaşıldı. TSK’ya bağlı askeri birlikler, topçu bataryaları ile sınır hattı boyunca konuşlanmış durumda.
Haberde İdlib hattındaki iki farklı muhalif grup ile görüşmelerin devam ettiği, grupların Afrin operasyonuna destek için hazır oldukları ancak koordinasyon için belli şartların yerine getirilmesi ile sürece dahil edilecekleri kaydedildi.
Türk hükümeti, Koalisyon Sözcüsü Albay Thomas Veale’ın Washington tarafından SDG’nin komutasında 30 bin kişilik bir ‘sınır güvenlik gücü’ kurulacağına dair açıklamasını takiben Afrin operasyonu hazırlıklarını hızlandırdı.
“Suriye’ye saldıracak herhangi bir Türk jetini düşürürüz”
Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, Türkiye’yi Afrin’e yönelik operasyon düzenlememesi konusunda uyardı.
Mekdad, hava savunma sistemlerinin saldırılara karşı hazırlıklı olduğuna dikkat çekerek Suriye’ye saldıracak herhangi bir Türk jetinin düşürüleceğini kaydetti.
Şam’daki bakanlık binasında gazetecilere demeç veren Mekdad, “Türk hükümetinin Afrin bölgesine askeri operasyon başlatması halinde bunun Türk ordusu tarafından yapılan bir saldırı eylemi olarak değerlendirileceği konusunda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.