Adeta şehirde bir süre önce ağır bir savaş yaşanmamış gibi Suriye’nin kuzeyindeki Afrin’e hayat ve hareketlilik geri döndü.
Afrin halkı, 20 Ocak’ta başlayan Zeytin Dalı Operasyonu kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) şehre girişinden hemen önce YPG birimlerinin kentten çekildiğini söylüyor.
Doğduğundan bu yana Afrin’de yaşayan ve çatışmalar sırasında kentten ayrılmayan Kürt vatandaşı Ebu Şiraz, Şarku’l Avsat ile hislerini paylaştı.
Şehirde her hizmetin normale döndüğünü, çarşı-pazarın kademeli olarak çalışmaya başladığını ve fırınların ekmek çıkardığını söyleyen Ebu Şiraz, şehirden ayrılanlara geri dönmeleri yönünde çağrıda bulundu.
Koltuğunun altındaki iki ekmek ile ekmek dağıtım merkezinin çıkışında açıklamalarda bulunan Ebu Şiraz, fiyatların biraz pahalı olduğundan şikayet ederek “Yardım alıyoruz. Ama durumun daha güvenli bir hale gelmesini umuyorum. Özellikle geceleri..” diye konuştu.
Yakınlardaki bir cadde kenarında yakıt satan bir araç duruyor. Aracın yanındaki caddeden ÖSO’ya ait bir devriye aracı geçiyor.
Yakıt aracının sahibi Kasım, benzin ve dizel fiyatlarının bir listesini vererek Azez yolu üzerinden Afrin’e girdiğini söyledi.
Kasım, şehrin yarısının halen boş olması nedeniyle piyasalardaki hareketliliğin yavaş olduğunu dile getirdi.
Afrin’deki evlerinden Tel Rıfat, Nubul ve Zehra bölgelerine göç etmiş birçok aile olduğunu söyleyen Kasım onlara evlerine geri dönmeleri çağrısında bulunarak ÖSO’nun kendilerine iyi davrandığını ve evlerini yağmalayan hırsızları cezalandırdığını anlattı.
Kasım, bazı vatandaşlar şehre geri döndükten sonra ÖSO’nun bütün evleri aradığını ama kimseyi tutuklamadığını ve taciz etmediğini de söyledi.
Şehirde sayıları şimdilik az da olsa bazı lokantalar da hizmet vermeye başladı.
Lokantalardan birinin sahibi şehirde hayatın normale dönmeye başladığına işaret ederek, “Müşteriler geçmişte de olduğu gibi fazla değil. Az sayıda aile geri döndü. Çoğu sivil bombardıman korkusuyla göç etti ve geri dönmeye cesaret edemediler” değerlendirmesinde bulundu.
ÖSO liderlerine göre sebze, meyve ve yiyecekler çoğunlukla Azez bölgesinden geliyor. Liderler, sebze ve meyve taşıyan tüccarların Afrin’e girmesinden önce Afrin’deki köy ve kasabalara yardım kuruluşları tarafından yemek dağıtıldığı bilgisini vererek şunları aktardı:
“Afrin, Suriye’deki diğer şehirler gibi çatışmaya maruz kaldı. Normal yaşama geri dönmek için zamana ihtiyaç var. Her ne kadar YPG tarafından yerleştirilen mayınlar siviller ve ÖSO unsurlarının hareketini engellese de Afrin’de tahribat ve yıkım olmamasından dolayı bu daha hızlı olacak.”
Afrinli gençlerden Cihan, Suriye sivil savunma ekiplerinin YPG tarafından merkezlerinin kapatılmasından dört yıl sonra şehre yeniden girerek faaliyetlerine başladıklarını söyledi.
Sivil savunma ekiplerinin Afrin şehrine girdiklerini belirten Cihan, “Sivil savunma ekipleri her bölgedeki Suriyeliler için çalışmaya hazır. Onlar Suriye’nin bir parçası ve Suriye halkından oluşuyorlar” dedi.
ÖSO’ya yakın Kürt aktivist Azad, YPG’nin Nubul ve Zehra bölgelerinde kontrol noktaları kurarak Afrin halkının evlerine geri dönmesini engellediğini ve Afrin’e dönmek isteyen herkesi ihanetle suçladıklarını dile getirdi.
Kürt aktivistler tarafından Afrin’de oluşturulan Yerel Konsey, Türkiye’de düzenlenen ‘Afrin’i Kurtarma Konferansı’ hakkında yaptığı açıklamada şunları aktardı:
“Afrin’i Kurtarma Konferansı’na davet edildiğimiz andan itibaren bize Konsey olarak bir meşruiyet verildiğini düşündük. Türk hükümeti, geçici hükümet veya muhalefet koalisyonunun idari prosedürlerini takip ediyoruz.”
Açıklamada ayrıca Türkiye tarafından desteklenen komitelerin şehirde çalışmalarına başladığı ve ilk önceliklerinin insanların Afrin’deki evlerine geri dönüşü olduğuna dikkat çekildi. Kürtlerden ve Araplardan oluşan Afrin halkının güvenli tarafta olduğu vurgulandı.
Afrin’de görevli doktorlardan Reham da “Afrin zor günler yaşıyor. Neredeyse bir aydır dinlenmeden çalışıyoruz. Bizim amacımız Afrin’de ve köylerinde yaşayan halkımızı bu sıkıntılardan en az zararla kurtarmaktır” diye konuştu.
Şarku’l Avsat’a konuşan Mühendis Halil de Afrin’in dağlık bir doğaya, manzaraya ve arkeolojik alanlara sahip olması nedeniyle Halep kırsalındaki en önemli turistik bölgelerden biri olarak kabul edildiğini söyledi.
Bölgede, İdlib kent merkezinin kuzey doğusundaki Simon Kalesi’ne ek olarak, Şeyh Bereket Dağı, Burseya Dağı ve Ain Dara Tapınağı gibi birçok arkeolojik alan bulunuyor.
Afrin nehri bölgedeki önemli su kaynağı konumunda. Bölgede bereketli meyve, sebze ve zeytin ağaçlarının yanı sıra zeytinyağı ve defne üretim tesisleri, beton fabrikası, su dolum tesisi ve yaklaşık 20 adet de taş ocağı bulunuyor.