Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Afrinliler, Türkiye ve Rusya Bayrağı arasında sakin bir hayat yaşıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Washington’un desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Ankara tarafından desteklenen muhalif gruplar arasındaki çatışmalara rağmen, Afrin’de hayat, 6 yıldan fazla bir zamandır devam eden çatışmaların yaşandığı Suriye’nin geri kalanından farklı olarak daha sakin görünüyor.

Afrin’de yaşayan Medya Aktivisti Ali Abdul Rahman (31), Suriye devlet kurumlarının alternatif yollarla su ve elektriği haftada birkaç gün sağladığını, hükümetin 5 yıldan bu yana elektrik vermemesi sonucu insanların elektriği jeneratöre bağladığını söyledi.

Abdul Rahman, Afrin yakınlarındaki alanlarda, SDG savaşçıları ve Fırat Kalkanı’na katılan gruplar arasında savaş olduğunu, kentin bombardımana maruz kaldığını, Halep’in kuzeyi ve batısında SDG’nin ön planda gözüktüğünü, İdlib ve Afrin köylerinde hayatın doğal biçimde aktığını sözlerine ekledi.

Afrin şehri, zaman zaman Türk ordusunun bombardımanına maruz kalıyor. Afrin yakınlarında bir Rus askeri üssünün varlığına ve Rus askeri merkezinin bölgeyi izlemesine rağmen, sivillerin ölüm veya yaralanmaları hakkında Rusya’dan herhangi bir yanıt gelmedi.

Halep’te Afrin ve Zahra kasabaları birbirine bağlayan bir nokta olan Al-Ziyarah köyü, Suriye rejim güçleri ve Kürt kontrol bölgesi olarak ayrıldı.

Abdul Rahman, pazardaki yerel sebze ve meyve fiyatlarının kabul edilebilir, ama ithal olanların pahalı olduğunu söyledi. Şehirdeki eczanelerde temel ilaçların mevcut olduğunu, ama kanser hastalarının kullandığı ilaçlara ulaşmada sıkıntı olduğunu belirterek, bütün insani yardım kuruluşları ve dernekleri özellikle tıp ve sürekli desteğe ihtiyacı olan çocukların bakımı konularında yardım etmeye çağırdı. Yerel ve ulusal herhangi bir tanıma olmamasına rağmen, Afrin Üniversitesi açıldığını, böylece tıp, ekonomi ve edebiyat alanlarında Kürt öğrencilerin okuyacağını söyledi. Buna ek olarak, şehirdeki bazı gençlerin ortaokul ve hazırlık okullarında okuyabileceğini de sözlerine ekledi.

Kürt yetkililer gençlerin istihdamı üzerinde çalışırken, aynı zamanda 9 aylık zorunlu askerlik de gençlerin göç etmesine yol açtı.

Halep Üniversitesi’nde İngiliz Bölümü’nde öğrenci olan 22 yaşındaki bir başka Afrinli ise, Halep’e giden yolda hala büyük tehlike olduğunu söyledi. Askeri grupların aralarında çatışmasının artık kaderleri haline geldiğini söylerken, Afrinli gençlerin bazılarının zorunlu askerliği ertelemek için Afrin Üniversitesi’nden sertifikalarının olduğunu, fakat bu erteleme mümkün olmadığı için de göç ettiklerine dikkat çekti.

Kürt muhalif aktivistler, Kürt öz yönetim yetkilerinin, 18 ila 30 yaş arasındaki kişiler için askerlik ve savunma görevinden kaçan bazı genç erkeklerin tutuklanma kararı aldığını ve bunun sonucu bazı siyasi aktivistler de dahil gözaltıları olduğunu bildirdiler.

Şehirdeki halk, Suriye mobil telekomünikasyon ağlarını ve uydu internet hizmeti için de Türk kablosuz cihazlarını kullanıyor. Suriye sabit telefon hizmetleri 4 sene önce kesilmişti.

Şehrin nüfusunun birçoğu, yaşanan çatışmalar sonucu kendileri ve çocukları için daha iyi bir gelecek amacıyla, Avrupa ve Suriye’nin komşu ülkelere göç ettiğini belirtmek gerekir. Ama bütün bunlara rağmen, Afrin, bugün diğer Suriyeli şehirlere oranla en güvenli şehir olarak görünüyor.

Yıllar önce açıklandığı gibi, Afrin üç bölgeye ayrılmıştı.