İran eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın mucizeleri bitmiyor. Ahmedinejad’ın son mucizesi, dünyaca ünlü tenis oyuncusu Serena Williams’ın Fransa Açık Tenis Turnuvası (Roland Garros) kurallarını ihlal eden siyah ‘tayt’ giyme hakkını muhteşem bir şekilde savunması oldu.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Hz. Mehdi’yi tanıdığı ve tüm insanlığa iyilik, ümit, özgürlük ve itibar sunmak için geleceğini söylediği ünlü konuşmanın sahibi Ahmedinejad, Twitter hesabından, “Neden Roland Garros, Serena Williams’ı onurlandırmıyor?” yazdı. Ardından “Ne yazık ki, her ülkede özgürlüğün gerçek anlamını kavrayamayan bir takım insanlar var” diyerek en önemli mesajını verdi.
Çocukluğundan bu yana Humeynist literatürle yoğrulmuş birinin, Fransa veya ABD’de kadının özgürlüğünü savunması inanılabilir bir durum mu? Bu bir şaka olmalı. Bu durum tıpkı DEAŞ’ın lideri Bağdadi’nin Kuzey Kutbu’nda yunusların veya fokların yasadışı yollarla avlanmalarına karşı çıkması gibi bir şey ve ciddiye alınamaz!
Gerçek şu ki, eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, rakipsiz tenis şampiyonu Amerikalı siyahi kadın Serena’nın kıyafeti ve bu kıyafetin rengiyle ilgilenmiyor(!) O, İran halkının içinde bulunduğu yolsuzluk ve ekonomik zorluklar sebebiyle İran otoritesine karşı öfkeli protesto dalgaları üzerinden piramidin en tepesindeki Dini Lider Ali Hamaney’den başlayarak muhalefet rolüne bürünmek ve halkın kahramanı olmakla ilgileniyor.
Ahmedinejad, daha önce de İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den istifa etmesini istediği bir video da yayınladı. O videoda Ahmedinejad, Ruhani’ye şöyle seslendi:
“Bay Ruhani, insanlar seni kabul etmiyor… Siz, köktendinciler ve reformistler hepiniz tüm bu olanların sorumlususunuz”
Adam kendisine yeni bir portre çizerken, yetkililer ve resmi olarak desteklenen silahlı gruplara uymayı reddeden delikanlılar ve genç kızlar başta olmak üzere halkın öfkeli kesimlerine göz kırpıyor.
Kadınların futbol maçlarına, spor müsabakalarına ve tüm spor faaliyetlerine katılmalarını engellemek Tahran yöneticilerinin bilindik ortak davranışıdır. Bu nedenle, Ahmedinejad’ınki dahil olmak üzere bugün kadınlar için zincirlerin kırılması gibi bireysel özgürlükler söylemine öncülük etmenin ahlaki bir meşruluğu yoktur. 2015’te İranlı yetkililer, erkek voleybol maçını tribünden izlediği gerekçesiyle İran asıllı İngiliz vatandaşı Gonca Gavami’yi gözaltına almış ve çıkarıldığı mahkemece bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Bu tutumlarıyla mevcut İran yöneticileriyle alay eden Ahmedinejad’ın yaklaşımı Humeynist sistemin başını da rahatsız etmiş ve İran Dini Lideri Ali Hamaney, Aralık 2017’de, eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın tutumlarını şiddetle eleştirmişti. Hamaney, Ahmedinejad’ı İran devlet organlarına karşı ‘safsatalar’ yaymakla suçladı.
Humeynist, popülist ve muhterem Mahmud Ahmedinejad’ın gariplikleri, tuhaflıkları, saçmalıkları ve sözleri bitip tükenmek bilmiyor. Öyle ki bugün Dini Lider Hamaney’in hali bile ‘Sen de mi Nejad!’ der gibi.