Avrupalı havacılık devi Airbus, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ileriye dönük herhangi bir ticari anlaşma olmaksızın ayrılması halinde İngiltere’den çekilme tehdidinde bulundu.
Airbus’ın tehdidi, Brexit’in resmen yürürlüğe girmesine dokuz ay kala zorlu müzakerelerle karşı karşıya kalan muhafazakâr Başbakan Theresa May’a ağır bir darbe vurdu.
Sivil ve askeri uçakların üretildiği İngiltere’de 25 ayrı noktada 15 bin kişi istihdam eden Airbus, tedarik zincirleri aracılığıyla 100 binden fazla kişiye iş imkanı sağlıyor. Şirketin İngiliz ekonomisine katkısı yıllık 7,8 milyar sterlin değerinde.
Başbakan May, kendi tercihi olmadığını sürekli vurgulasa da anlaşmaya varma ihtimalinin olmadığı bir durumu reddediyor.
Nitekim May’in sözcüsü James Slack, Airbus’un tehdidi üzerine dün yaptığı açıklamada, “Havacılık endüstrisi yoluyla, ticaretin mümkün olduğunca özgür ve sorunsuz olmasını sağlamak için AB ile yakın bir ortaklığa doğru önemli bir ilerleme kaydettik” dedi.
İngiliz yetkililerin bugün Airbus ile konuşacağını belirten Sözcü, “Müzakerelerde sürdürdüğümüz ilerleme göz önüne alındığında, anlaşmanın yapılmadığı bir senaryo beklemiyoruz” şeklinde konuştu.
Ancak Brüksel’de yapılacak Avrupa zirvesine günler kala, müzakerelerin ilerleyişi konusunda endişeler arttı. Londra, 29 Mart 2016’da kararlaştırılan Brexit’ten sonra AB ile gelecekteki ilişkisine dair vizyonunu henüz ortaya koymazken, AB’ye bir anlaşmanın olmaması ihtimaline hazırlanması tavsiye ediliyor.
İngiliz hükümetinin kendilerini dinlememesinden üzüntü duyduğunu belirten Airbus, “Anlaşmaya varılmaması sonucunda ortaya çıkabilecek riskler Birleşik Krallık’taki üretimimizde ciddi bir sorun yaratacaktır” dedi.
Şirket, İngiltere ile Avrupa kıtası arasındaki üretim ve tedarik zinciri nedeniyle hiçbir anlaşma olmadan Birlikten ayrılığa izin veremeyeceğinin altını çizse de, anlaşmaya varılsa bile bazı zorluklar yaşanacağına işaret etti.
Milletvekili: ‘’İngiltere anlaşma yapacak’’
Airbus’un uyarısı, İngiliz parlamentosunda da çeşitli tepkilere yol açtı. Muhafazakâr milletvekili Stephen Crabb, Kuzey Galler’deki büyük Airbus fabrikasının İngiliz endüstrisinin en önemli üreticilerinden biri olduğunu söylerken, Bristol yakınlarındaki Felton’da fabrikası bulunan İşçi Partisi milletvekili Darren Jones, “Yetkililer sadece Brexit yanlısı milletvekillerini dinliyorlar, şirketleri değil” yorumunu yaptı.
Demokratik Birlik Partisi’nden Ian Paisley ise Brexit sonrası anlaşma olmamasına dair endişelerin yersiz olduğunu belirterek, “AB’nin bir anlaşmaya ihtiyacı var ve İngiltere bu anlaşmayı yapacak” dedi.
Diğer şirketler de endişeli
Öte yandan Londra ile AB arasındaki kopuş hakkında endişelenen tek grup Airbus değil. Ülkede faaliyet gösteren bazı uluslararası bankalar da acil durum planlarını hazırladıklarını açıkladı. Japon büyükelçisi, ‘’Şayet ekonomik faaliyetleri sürdürmek mümkün olmaktan çıkarsa Japon şirketleri İngiltere’deki faaliyetlerine devam edemez’’ diye konuştu.
Birleşik Krallık’ın en büyük işçi sendikalarından Unite’ın üst düzey yetkilisi Steve Turner ise, “İngiltere’de halk AB’den ayrılmak