Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Akdeniz’de Türkiye-Yunanistan gerginliği | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışması başlatan Türkiye, araştırma gemisine yapılan engelleme sonrası, Yunanistan’ı Akdeniz’de gerginliği tırmandıracak girişimlerden uzak durması konusunda uyardı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ile düzenlenen ortak basın toplantısında, Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisinin görevine devam edeceğini söyledi. Dönmez, ‘’Müzakere masasına oturmadan ve adadaki kaynakların hakça paylaşımı sağlanmadan Rum Yönetimi’nin tek taraflı attığı adımları kabul edilebilir görmüyoruz’’ açıklamasında bulundu.

“Rum tarafı tek yönlü adımlar atmayı tercih etti’’

Öte yandan, enerji konusunda Türkiye ile işbirliğine devam edeceklerini vurgulayan Özdil Nami, Türkiye’nin yanında olduklarını söyledi. Nami açıklamasında, “Kıbrıs açıklarında Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını korumaya yönelik adımlar atıyoruz. Biz daima dostluk elini uzattık ancak Rum tarafı tek yönlü adımlar atmayı tercih etti’’ dedi.

Türk deniz kuvvetleri, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye ait Güzelyurt Araştırma Sahası’nda görevine başlayan Barbaros Hayrettin Paşa gemisine yönelik Yunan taciz faaliyetlerini engelledi.

Gerginliği tırmandıracak eylemlerden uzak durma çağrısı

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yaptığı açıklamada, Yunanistan’a Akdeniz’de gerginliği tırmandıracak eylemlerden uzak durması çağrısında bulundu. Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin Türk kıta sahanlığında yeni araştırmalar yapacağı belirtilen açıklamada, Yunan Dışişleri Bakanlığı tarafından bu hususta dün yapılan basın açıklamasının uluslararası hukuk açısından dayanağı olmadığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca, ‘’Yunanistan’ın gerçekçi olmayan iddialarında ısrar etmesi ikili ilişkilere ve bölge istikrarına zarar vermekten başka bir sonuç doğurmayacaktır. Türkiye kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan egemen hak ve yetkilerini kullanmaya devam edecektir. Bu vesileyle Yunanistan’a bölgede bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz’’ denildi.

Geçtiğimiz günlerde, Yunan fırkateyni tarafından Türk araştırma gemisine yönelik taciz eylemleri Türk deniz kuvvetleri tarafından engellenmişti. Geçen hafta da Türkiye’den yapılan açıklamada, Doğu Akdeniz’deki egemenliği altında bulunan bölgede kendisinden izinsiz yapılacak petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına izin verilmeyeceği belirtilmişti. Açıklamada, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Kıbrıslı Türklerin haklarını gözardı ederek, 7 numaralı sözde ruhsat sahası için uluslararası şirketlere davette bulunan kararla ilgili Türkiye’nin endişelerine yer verilmişti. Açıklamada ayrıca, ‘’Rum Yönetiminin bu kararı, KKTC tarafının Ada’nın doğal kaynakları üzerindeki eşit, ayrılmaz hak ve çıkarlarını yok sayan tutumunu sürdürmekte olduğunun kanıtıdır’’ denildi.

Hidrokarbon arama faaliyetlerine izin verilmiyecek

Öte yandan, söz konusu kararın, Türkiye’nin bölgedeki kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını ihlal ettiği ve 7 numaralı sözde ruhsat sahasının önemli bir bölümünün Türkiye’nin kıta sahanlığının BM nezdinde de kayda geçirilen sınırları içerisinde yer aldığı belirtildi. Türkiye’nin kıta sahanlığındaki hak ve çıkarlarını korumaya yönelik tüm tedbirleri alacağı vurgulanan açıklamada, ‘’Ülkemiz, hiçbir yabancı ülke, şirket veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde fırsat vermeyecektir’’ denildi.

1974’ten beri kuzeyde Türkler ve güneyde Rumlar üzere iki ayrı bölgeye ayrılmış olan Kıbrıs’ta, 2004’teki birleşmeye yönelik BM planı Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilmişti.

Türk tarafı, adadaki Türk askeri varlığının kendileri için vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, olası bir çözüm sonrasında da mevcut güvencelerin devam etmesini talep ediyor. Öte yandan Rum tarafı ise çözüme ulaşma durumunda, garanti ve ittifak anlaşmasının kaldırılmasını ve adadaki Türk askeri varlığının sona ermesini istiyor.

Eni şirketin sondaj çalışması engellenmişti

Türkiye, Mayıs ayında Akdeniz’de 2600 metre derinlikte sondaj çalışması başlatacağını duyurmuş ve bunun tarihi bir adım olduğunun altını çizmişti. Şubat ayında Kıbrıs açıklarında araştırma yapmak isteyen İtalyan Eni şirketine ait bir sondaj gemisi Türk donanma gemileri tarafından engellenmişti.