Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Almanya, Suudi Arabistan Büyükelçisi’nin en kısa zamanda Berlin’e dönmesini umut ediyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Almanya, Suudi Arabistan’la arasındaki diplomatik krizin son bulup ilişkilerin normale dönmesinin ardından, Suudi Arabistan Büyükelçisi’nin en kısa zamanda Berlin’e dönmesini umut ettiğini açıkladı.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Suudi Arabistan’ın bölgede önemli bir ortak olduğunu belirterek, ülkesinin Suudi Arabistan Büyükelçisi’nin hızlı bir şekilde Berlin’e dönmesini umut ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise, her iki ülke için yeni bir işbirliği başlatılması adına ilk fırsatta Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesi yönünde Alman mevkidaşına çağrıda bulundu.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren Suudi kaynaklar, Almanya’nın yeni Riyad Büyükelçisi’nin önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan yönetimine itimatnamesini sunacağının beklendiğini iletti.

Maas’ın selefi Sigmar Gabriel’in Suudi Arabistan’ı Ortadoğu’da ‘macera peşinden koşmakla’ suçlamış, Suudi Arabistan’da protesto amacıyla büyükelçisini geri çekmişti. Suudi Arabistan’ın özür talebine, Alman hükümeti uzun süre yanıt vermemişti.

Suudi analistler, son aylarda Suudi Arabistan ile ilişkilerde yaşanan kopukluğun yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını belirterek, bu durumdan pişmanlık duyulduğunu ifade etmesinin, diğer taraftan da Suudi Arabistan’ın Almanya’nın attığı olumlu adımı kabul etmesinin, krize yol açan sebeplerin sona erdiğini gösterdiğini söyledi.

Körfez Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Abdulaziz bin Sakr, Suudi Arabistan’ın, Almanya’nın tarihsel olarak önemini ve Avrupa içindeki etkin rolünü takdir ettiğini söyleyerek, Riyad’ın bu dostane ilişkilerin gidişatını sekteye uğratmayı amaçlayan hiçbir eylemde bulunulmadığını belirtti.

Suudi makamlarının, eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’ın yaptığı gibi herhangi bir haksızlığı reddetme konusunda hala aynı düşüncede olduğunu vurgulayan Sakr, “Son birkaç yılda, Almanya’nın içinde resmi veya gayri resmi olarak, Suudi politikasına yönelik haksız ve adaletsiz eleştiri sesleri yükseldi. Bu sesler, çoğunlukla Suudi Arabistan’ın şartlarından ve politikasını temel aldığı bilgilerin çoğundan habersiz” diyerek eleştiride bulundu.

Suudi Arabistan’dan ‘ülkelerin iç işlerine müdahale etmeme’ politikası

Suudi Arabistan’ın dış politikasının, diğer devletlerin iç işlerine müdahale etmemek gibi ilkelere dayandığını dile getiren Sakr, Riyad yönetiminin, AB ekonomisinin yüzde 36’sını oluşturan Almanya’ya önem verdiğini söyledi.

Öte yandan, Suudi yazar Hüseyin Şubukşi, iki ülke arasındaki yanlış anlaşılmaların ortadan kalkmasının ardından, önümüzdeki dönemde Suudi Arabistan-Almanya ilişkilerinde bir sıçramaya şahit olunmasını beklediğini aktardı. Şubukşi, “Almanlar, ilişkiyi güçlendirme konusunda hevesli. Dün Cidde’de, Alman Ticaret Odası heyetinin bir üyesiyle beraberdim. İlişkilerin gelişmesi için çok istekli olduklarını gördüm” şeklinde konuştu.