Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Almanya, Yunanistan ve İtalya’dan mülteci alımını askıya aldı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Yunanistan ve İtalya bulunan mültecilerle ilgili Almanya’dan açıklama geldi. Alman İçişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Berlin Hükümeti’nin bir daha Yunanistan ve İtalya’dan mülteci kabul etmeyeceği ifade edildi. Açıklama, Almanya’nın, mültecilerin dağıtımı konusunda varılan mutabakatın son aşamaya geldiğini duyurmasıyla beraber geldi. Federal İçişleri Bakanlığı sözcüsü, ülkesinin Yunanistan ve İtalya’ya ulaşan mültecilerin dağıtımı ile ilgili çalışmalarda büyük ölçüde sona yaklaştığını belirtti.

AB ülkeleri, 2015’te gelen mülteci akınını dağıtma konusunda anlaşmaya varmıştı. Bu kapsamda Yunanistan ve İtalya’da bulunan 160 bin mülteciyi geri kalan Avrupa Ülkelerine dağıtılması gündeme gelmişti. Ancak 2017’nin Eylül ayına gelindiğinde bu sayının sadece 25 bini dağıtılabildi. Bunun üzerine Almanya 25 bin mülteciyi kendi ülkesinde ağırlayacağını vaat etmişti. Fakat Federal Göç Bürosu’nun verilerine bakıldığında, bu kararın sadece 10 bin civarında bir rakamı karşıladığı görülüyor.

AB’de mülteci çatlağı yaşanıyor

AB ülkeleri arasında mülteci yükünün paylaşılması konusunda üyelere yapılan baskı sonrası, anlaşmazlıklar meydana geldi. Özellikle Doğu Avrupa Ülkeleri’nin ekonomik sorunlarını işaret ederek mülteci yükünü kaldıramayacağını ifade etmesi, aynı çatı altında üstlenilen sorumluluk ve görevlerin altına atılan imzaları akıllara getirdi.

2015 yılında Avrupa ülkeleri benzeri görülmemiş bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldı. Özellikle Suriye ve Irak topraklarından ayrılarak gelen 1.7 milyonu aşkın sığınmacı, AB’de mülteci krizinin yaşanmasına sebep oldu.

Mültecileri ağırlama noktasında farklı yöntem arayışında olan AB, geçtiğimiz hafta 28 ülkenin İçişleri Bakanları ile gerçekleştirilen bir toplantı düzenledi. Toplantının gündem maddesi ise, ‘’mülteci alımı konusunda herhangi bir ilerleme kaydedemeyen Avrupa İltica kurumlarında reform yapmak’’ idi.

Yasaya göre ayda bin kişi Almanya’ya gidebilecek

Gerçekleştirilen toplantılarda, Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik Partisi ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon görüşmelerinde mültecilerin aile birleşimi konusunda uzlaşma sağlandı. Buna göre, geçici koruma statüsündeki sığınmacıların aile birleşimine izin vermeyen yasal düzenleme temmuz ayının sonuna kadar geçerli olacak. 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak yeni yasal düzenlemede ise aile birleşimi ile ayda bin kişinin Almanya’ya gelmesine izin verilmesi öngörülüyor. Bunun yanı sıra ağır mağduriyet durumlarında istisna yapılarak aile birleşimine olanak sağlanacak. Varılan anlaşmayla birlikte, koalisyondaki iki partinin seçimlerden bu yana, aralarındaki büyük engellerden birini aştıkları görülüyor.

‘Anlaşmadan dolayı çok mutluyum’

Öte yandan, iki tarafın da, önümüzdeki mart ayında mültecilerle ilgili ‘’sınırlı koruma’’ maddesinin imtiyazları sona ermeden, hızlı bir çözüm bulma konusunda elini sıkı tuttuğu işaret ediliyor. Sosyal Demokratlar (SPD) bloğu genel başkan yardımcısı Eva Hogel, ‘’Aile birleşimi konusunda varılan anlaşmadan dolayı çok mutluyum’’ dedi.

Alman Federal Meclisi’nde geçici koruma statüsündeki sığınmacıların aile birleşimlerine ilişkin tasarı yarın (Perşembe) oylamaya sunulacak. Tasarı özellikle Suriye’deki savaştan kaçan mültecileri kapsıyor.

Uzatılan zamanın, geçici bir süreliğine Almanya’ya yönelik mülteci yönelişini durdurması umut ediliyor. Hristiyan Birlik Partisi ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasındaki koalisyon görüşmelerinde bu şekilde bir çözüm bulundu. Alman Haber Ajansı’nın (DPA) verdiği bilgilere göre, varılan anlaşma sonucu bulunan orta yol, aylık sadece bin aileyle sınırlı olup ihtiyaç durumunda sayının arttırılabileceği ifade ediliyor.

Bu kadar geniş kapsamlı bir maddenin varlığına rağmen, iki taraf da iltica hakkından faydalanamayan mülteciler için geçerli olup olmayacağı sorularını yanıtsız bıraktı. Gerçi şu ana dek iki taraf arasındaki keskin farklılıklar ile ilgili tam bir uzlaşı sağlanabilmiş değil. Örneğin, Muhafazakar partilerden ‘’Almanya İçin Alternatif Partisi (AFD), varılan anlaşmanın, Almanya’nın demografik yapısında ve kültürel kodlarında değişiklik yaratacağı yönünde uyarıda bulundu.

Atina yönetimi ise, sert hava koşulları nedeniyle son 15 gündür Ege Adalarına olan göç dalgasının azaldığını belirtti. Elde edilen verilere göre, 11 Ocak’tan bugüne kadar, Lesvos Adasına 76 kişi, Samos adasına ise 188 kişinin ulaştığı belirtilirken, Sakız Adasına ise herhangi bir mültecinin gelmediği belirtildi. Yunanistan yönetiminden konuyla ilgili yapılan açıklamada, içinde bulunduğumuz ay boyunca Ege Denizi’nin kuzeyinden bin 61 kişinin adalara geldiği ifadelerine yer verildi.