Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Almanya’da hava kirliliğine karşı ücretsiz toplu ulaşım önerisi | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Alman hükümeti, Avrupa Birliği’nin (AB) Almanya’daki 10 şehirde hava kirliliğine karşı dizel araçları yasaklama tehditlerine karşılık harekete geçti.

Hükümet, Avrupa Komisyonu’na, araç egzozundan çıkan karbondioksit, azot ve kurum parçacıkları miktarının azaltılması için Almanya şehirlerinde toplu taşımayı ücretsiz yapma önerisinde bulundu.

Şehirlerin yüzde 70’i dizel yasağına dahil edilecek

Çevre Bakanı Barbara Hendricks, Ulaştırma Bakanı Christian Schmidt ve Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier tarafından gerçekleştirilen ortak bir proje ile vatandaşın mali ve çevresel yükünü azaltacağına, özellikle önümüzdeki yıllarda Almanya şehirlerinin yüzde 70’inin Avrupa dizel otomobil yasağına dahil edilmesini sağlayacağına inanılıyor.

Alman hükümeti, otobüsler, tramvaylar ve metrolardaki ücretsiz ulaşım deneyiminin, Almanya’nın eski başkenti Bonn’un yanı sıra başta Essen, Herrenberg, Reutlingen ve Mannheim şehirleri olmak üzere bazı Alman şehirlerinde başlatılmasını önerdi.

AB, azot miktarının Sağlık Komisyonu tarafından belirlenen azami seviyeyi aşması sebebiyle, Hamburg, Münih, Köln, Stuttgart, Reutlingen, Heilbronn, Kiel, Düsseldorf, Ludwigsburg ve Darmstadt şehirlerinde dizel araçları yasaklama tehdidinde bulundu.

Halkın yüzde 64’ü öneriye olumlu bakıyor

Öneri, Almanya’da tartışmalara neden oldu. Ancak Almanya’nın tanınmış gazetelerinden ‘Die Welt’ tarafından yapılan bir ankette okuyucuların yüzde 64’ü öneri lehine oy verdi.

Hamburg Ulaştırma Departmanı Sözcüsü, “Şehrin iç ulaşım bedeli, yıllık 830 milyon euroyu buluyor. Büyük olasılıkla devlet, bu miktarı vatandaşlardan alınan vergileri artırarak tahsil edecek” açıklamasında bulundu. Sözcü, Hamburg’un yıllık Opera Festivali masrafının da 800 milyon euroya mal olduğunu sözlerine ekledi.

Ücretsiz toplu taşımanın maliyeti 12 milyar dolar

Toplu Taşıma Sendikası’ndan Thomas Gayer de bu karara karşı çıkanlardan biri. Gayer, “Bu şehirlerde ücretsiz toplu ulaşıma geçişle, devletin kasasına giren 4 milyar eurodan mahrum kalmasına sebep olacak” ifadelerini kullandı. Gayer, ücretsiz toplu taşıma uygulamasının tüm Almanya’da uygulanması halinde bu rakamın yaklaşık 12 milyar euroya ulaşacağını tahmin ediyor.