Almanya’da terörle mücadele sürüyor. Son açıklama Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’den geldi. Federal Meclis seçimine az bir süre kala yapılan açıklamalarda teröre ilişkin istatistikler ve yürütülen mücadeleye ilişkin bilgiler verildi.
Almanya İçişleri Bakanı Maiziere, geçen yıl boyunca 13 terör eyleminin gerçekleşmesine engel olduklarını açıkladı. Bakan, ‘Bild’ gazetesine verdiği röportajda emniyet güçlerinin olası terör eylemlerine ilişkin istihbarat çalışmalarının aralıksız sürdüğünü söyledi.
Alman Bakan, 2015 sonlarında Paris’te gerçekleştirilen terör eyleminden sonra Hannover Stadyumu’nda oynanması planlanan Almanya- Hollanda maçının terör ihbarı nedeniyle iptal edildiği hatırlattı. Stadyumlarda güvenlik önlemlerinin sıkı tutulduğunu belirterek “Futbol karşılaşmaları iptal edilmeyecektir” dedi.
Maiziere, Almanya’nın Suriye ve Irak’ta DEAŞ’a yönelik operasyonlarını sürdürdüğünü hatırlatarak verdiği hasar yüzünden, ”Bu nedenle terör eylemleri riski artabilir” uyarısında bulundu.
Almanya’da güvenlik zaafı tartışması
Berlin’den yapılan terör açıklamaları bu kadarla sınırlı değildi. Başbakanlık danışmanlığından yapılan açıklamada Almanya’da terörle mücadelede büyük mesafe kat edildiği belirtildi ve “Tunuslu Enes Amiri benzeri başka bir vaka daha yaşanmayacak” vurgusu yapıldı. Geçtiğimiz Aralık ayında Noel panayır alanına tırla girerek çok sayıda insanı öldüren Amiri’nin emniyet güçlerince “tehlikeli” listesinden çıkarıldıktan sonra takibin bırakıldığını hatırlattı. Bu hatanın tekrarlanmayacağını söyledi. Başbakanlık danışma ofisinden yapılan bu açıklama Alman güvenlik güçleri açısında büyük önem taşıyor. Zira Alman istihbaratının yaptığı takibi bırakma hatası nedeniyle 12 kişi ölmüştü.
Olayın ardından Almanya Dışişleri Bakanı, Berlin ve Ren-Vestfalya eyaletlerinin yetkililerini teröristi yakalayamadıkları için eleştirmişti. Amiri İtalya’nın Milano şehrinde iki polis tarafından öldürülene dek ülkeden çıkış yapmış, Hollanda ve Fransa üzerinden İtalya’ya ulaşmayı başarmıştı.
Güvenlik zaafına ilişkin bir diğer açıklama da Almanya Başbakanı Merkel’den geldi. Alman Şansölye, emniyet birimlerinin uzun zamandır tehlike kaynağı olarak gördükleri yabancıları belgeleri olmaması durumunda sınır dışı ettiklerini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin şüphe üzerine yabancıların sınır dışı edilmesini onaylama kararından sonra geçmişe oranla çok daha fazla sayıda yabancının ülke dışına gönderildiğini belirtti.
Soruşturmalar sürüyor
Almanya’da savcılığın önünde 250’nin üzerinde terör davası var. Son olarak Stuttgart Mahkemesi, Suriye’de bir BM görevlisini kaçırma eylemine karıştığı gerekçesiyle Süleyman S.yi 3.5 yıl hapse mahkûm etti. Süleyman S. ye “savaş, kaçırma, gasp, başkalarının hürriyetlerine engel olma, insanlara zarar verme” gibi bir dizi suçlama yöneltildi. Savcılık aynı zamanda Suriye’de ‘Ebu Adem’ lakabını kullanan Süleyman S.yi terör örgütüne üye olmakla suçladı.
Dava mühim. Zira Suriyeli Süleyman S. Alman mahkemelerinde savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılanan ilk sığınmacı konumunda. Suriyeli mülteci Almanya’ya 2014 yılında gelmişti ve Stuttgart yakınlarında bir kampta kalıyordu.