Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Almanya’daki 1.5 milyon işçi açığı için yeni göç yasası | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Berlin/Raghida Behnam

Almanya’da koalisyon hükümeti, “Göç Yasası”nın ana hatları üzerinde anlaştı. Yasa, nitelikli iş gücü açığının kapatılması amacıyla çıkarılacak. Almanya üç yıl önce AB dışından gelen göçmenlere kapılarını açmıştı.

Siyasal partiler, 6 saat süren toplantının ardından anlaştıkları yeni göç yasasıyla 1,5 milyon boş kadroyu doldurmayı planlıyorlar.

Kanada göçmen yasası örnek alınarak hazırlanan yasanın en önemli hükümlerinden biri, AB dışından gelen nitelikli işçilere herhangi bir iş akdi yapmamış olsa da 6 ay vize vermesi. Verilen vize iş aramayla ilgili geçici bir vize olacak.

Ön koşul ise kişinin Almanca konuşabilmesi. Bu yasayla Almanya’da yalnızca akademisyenlere açık olan iş vizesi, nitelikli işçi ve uzmanlara da açılmış oldu.

Vizeyi alan kişi iş bulduğunda vizesi uzatılacak. Almanya’nın özellikle ihtiyaç duyduğu bilgi teknolojisi alanında çalışacak uzmanlar için şartlar daha da hafifletilecek. Bazen aylar süren ülke dışında alınmış diplomaların denkliği ise kolaylaştırılacak.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Hükümet, göç ile iltica arasındaki ayrımın muhafaza edilmesinde ısrar etse de bu yasayla sığınma talepleri reddedilen kişilere de kapı açılmış oldu. Böylelikle Suriye, Irak gibi Ortadoğu’dan gelenlerin edinmesi çok zor olan mülteci vizesi yerine göçmen vizesi başvurusu yapması mümkün hale geldi.

Yeni yasayı hazırlayan İçişleri Bakanı Horst Zehover, hükümette bulunan Sosyal Demokrat Parti (SDP)’nin iltica talebinde bulunanların iş bulmaları halinde kendilerine vize verilmesi talebini reddetti. Ancak taraflar yasaya bir madde ekleyerek bu sorunu çözdüler. Buna göre, ikamet hakkı konusunda iltica ile göç talebinin ayrı tutulması ilkesine bağlı kalındı. Ülkelerinde tehdit altında kalan iş bularak Alman toplumuna entegre olmuş kişilerle ilgili farklı kriterler belirlenmesine karar verilirken Almanya’ya uzman ve nitelikli işçiler dışındaki kişilerin gelmesine izin verilmemesi üzerinde anlaşıldı.

SDP üyesi Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, konuyla ilgili olarak mültecilere de ikamet hakkı verilmesini talep ederek şöyle dedi: “Almanca konuşan ve iş bulup topluma entegre olmuş iltica talebinde bulunmuş kişilere de hak tanınmalı. Bir çoğu buna “güzergah değiştirmek” diyor ancak tanımlamalar beni ilgilendirmiyor. Doğru olanı yapmayı önemsiyorum. Yeni yasa insanların sınır dışı edilmesini önleyen pratik bir çözüm.”

Alman şirketlerde çalışan Afganlıların iltica taleplerinin geri çevrilmesi işçi bulma konusunda sıkıntı yaşayan şirket sahiplerini kızdırmıştı.

Hristiyan Demokratlardan Ekonomi Bakanı Peter Altmeyer, yeni yasanın yıllardır uzman bulmakta zorluk çektiği için büyük şirketler karşısında sıkıntı yaşayan küçük ve orta ölçekli şirketlere fayda sağlayacağını ifade etti.

Bakanlar yeni yasanın iltica talebinde bulunanlara ikamet hakkı vermediğini ancak sorunlara pratik çözüm getirdiğini söylediler.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eric Schweitzer, yeni yasayı memnuniyetle karşıladığını belirterek “Bugün 1,6 milyon işçi açığı var, bu yüzden yalnızca ülke içinde işçi alımıyla ilgili değil aynı zamanda daha iyi göçmenlik yasalarına ihtiyacımız var” dedi.

Alman nüfusu, genç sayısının az olduğu yaşlı bir toplum sayılıyor. Ayrıca uzman sayısı emekli sayısından daha az. Bu nedenle iş alanında büyük bir boşluk bulunuyor.

Almanya’da yaklaşık 166 bin iltica talebinde bulunup talepleri kabul edilmemiş kişi yaşıyor. Almanya bu kişiler için geçici olarak ikamet izni vermiş durumda. SDP, Yeşiller Partisi ve Liberal Parti bu kişileri başka ülke arayışına girmelerini engelleyerek, iş piyasasında yararlanmak gerektiğini düşünüyorlar. Resmi rakamlara göre geçen yıla oranla 88 bin artışla bu yıl 300 bin kişi iş piyasasına girmiş durumda.

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya’da işsizlik 28 yıl önceki birleşmeden bu yana rekor seviyelerde düştü. Ancak işverenler kronik işçi yokluğunun bu büyümeyi tehdit ettiğine dikkati çekiyorlar.

Almanya yıllardır yeni bir göç yasası hazırlamayı planlıyor. Ancak 2015 yılında ülkenin bir milyondan fazla mülteci akınına uğraması, hükümetin planlarını zorlaştırdı.

Bu göç, geçen yaz gerçekleşen seçimlerde ilk kez aşırı sağ partinin meclise girmesine neden oldu. Kamuoyu yoklamalarına göre bu parti Merkel’in partisinin ardından ikinci sıraya oturmuş durumda.

Almanya nitelikli göçmen istiyor

Sosyal Demokrat Parti Almanya’ya entegre olmuş mültecilerin hazırlanacak göç yasasına uygun olarak ülkede kalıp çalışabilmelerinden yana tavır koyarken koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisi ilticaya özendireceği gerekçesiyle bu öneriye karşı çıkıyordu.

CSU Genel Başkanı ve Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, iltica başvurusu reddedilen bütün yabancıların Almanya’da kalarak çalışma imkânına kavuşturulamayacağı hususunda SPD’li Çalışma Bakanı Hubertus Heil ile görüş birliğine vardıklarını söyledi. Heil iltica başvuru kabul edilmemiş olup çeşitli nedenlerle sınır dışı edilemeyen yabancıların işgücünden yararlanılabilmesini istiyor.

Federal Çalışma Bakanı ikamet statüsü kesinleşmemiş olmakla birlikte Almanca bile ve çalışan mülteci adaylarına kolaylık gösterilmesinden yana çıkıyor.

Koalisyon ortaklarının açıklamasında “AB dışındaki ülkelerden niteliksiz işgücü alınmayacağına ve yasaklayıcı kuralların ihlal edilmesinin önleneceğine” de yer veriliyor.

Koalisyon ortakları Almanya’nın nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmasında ihtiyacın belirleyici olması ve “nitelik, yaş, dil bilme, işverenin çalıştırma taahhüdü ile kazandığı para ile geçinebilme” şartlarının aranması üzerinde uzlaşma sağladılar.