Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Almanya’daki aşırı sağcı Alternatif Parti yükselişe geçiyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Geçen yıl temsilciler meclisine giriş yapan aşırı sağcı ” Almanya İçin Alternatif Partisi” (AfD) Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in partisine ülkedeki politik denklemleri değiştirmek için güçlü bir rakip olmuştu.

Son yapılan kamuoyu anketlerine göre, Merkel’in merkez sağ partisinden sonra, yaptığı göçmen karşıtı sloganlarla bilinen AfD yüzde 18 oy alarak ikinci sıraya yükselmiş oldu.

Siyasal düzenin zayıflığından yararlanan parti meclisteki ikinci büyük parti konumuna gelebilir.

24 Eylül 2017’de Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, aşırı sağcı partinin kuruluşundan dört yıl sonra oyların yüzde 12.6 sını aldığını duyurmuştu. Seçimden sonra AfD partisi mecliste 92 sandalye alarak güçlü bir muhalefet konumuna geldi.

Berlin Serbest Üniversitesi Siyaset Uzmanı Paul Nolte AFP’ye yaptığı konuşmada, “Seçimden bu yana Parlamenter kültür daha ihtiyatlı bir hal almaya başladı. Diğer oluşumlara göre AFD Partisi, Alman Federal Meclisi’nde doğal bir parti gibi kabul edilmiyor” dedi.

Parlamentoda yapılan tartışmalar şimdiye dek sakin yaşanırken Alman Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schauble’nın boykot etmek zorundan kaldığı provokasyonlarda artış yaşanmıştı. Alman Yeşiller Partisi milletvekili Renate Konstant bir gazeteye, “Günlük konuşmayı bıçak göçü ve iltica etmek ile değiştirdiler. Bu değişim Almanya’nın yeniden birleşmesinden çok daha büyük bir şey” dedi.

Aşırı sağcı partiden ırkçı söylemler

AfD ise bu stratejiyi reddetmiyor. Aşırı sağcı milletvekili Rene Springer “Sözlü provokasyonlar kesinlikle bizim karekterimizdir” açıklamasını yaptı. Aşırı sağcı milletvekilleri kendilerini “nefret” mağdurları olarak öne sürdü. AFD desteğiyle Chemnitz’de, ırkçılık karşıtı provokasyonlar düzenlenmişti.

Avrupa Parlamentosu Eski Başkanı Martin Schulz bu hareketin milletvekillerini ‘tarihin çöplüğüne’ benzerek ‘faşizmin’ geri dönmesini kınadı. Nazi olarak adlandırılan milletvekili Rene Springer ise geleneksel partilerde, ‘söylemdeki gerileme’ ve ‘histerik olay’ diyerek atıfta bulundu.

Buna karşılık Almanya Liberal Demokrat Parti yetkilisi Marco Buchman’ın Süddeutcshe Zeitung gazetesine verdiği demeçte, “Bazı aşırı sağcı milletvekillerinin sıkıldığını ve günlük meclis çalışmalarına çok az ilgi gösterdiklerini” söyledi.

Ayrıca Burchman, AfD’nin bir yıl önceki siyasi deneyimden yoksun olduğu ve temsilciler meclisindeki dosya ve iş bağlantıları hakkında bilgi eksikliklerinin olduğunu da eleştirdi.

Almanya’da göç ve iltica konusu son zamanlarda artış gösteren konulardan biri. Parti milletvekilleri bazı konularda diğer tarafların desteğini kazanmışlardı. Susanna Maria Feldman anısına mecliste bir dakikalık süren sessizlik gerçekleşmişti. Genç kız Sussanna Almanya’da tecavüze uğrayıp feci bir şekilde öldürülmüştü. Suçlu Iraklı göçmenin iltica talebini ise Almanya reddetmişti.

Hükümet yeni göç politikaları hakkında çalışmalar yapıyor.