ABD Adalet Bakanlığı, Russia Today (RT) kanalından ABD’deki faaliyetlerini Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası (FARA),başlığı altında kaydetmesini istedi. Ayrıca Washington, Moskova’nın büyük bir propaganda kolu olarak gördüğü büyük bir medya grubunun çalışmalarına da yeni baskılar oluşturuyor.
(RT), pazartesi günü geç vakitlerde, Adalet Bakanlığı, ‘’RT Amerika’dan’’ gelen bir mektupla bilgilendirildiğini, ABD’deki dış siyasi çıkarları temsil eden lobicilere ve avukatlara yönelik bir kanun olan ‘’Yabancı Ajanlar Kayıt Yasasına’’ göre kayıt yaptırmakla yükümlü olduklarını ifade etti.
AFP, RT’nin avukatıyla görüşüldüğünü ve talebin araştırıldığını belirtti. Web sitesinde bu adımı kınayan RT Baş Editörü Margarita Simonyan, bunun Rus medyasına karşı yapılan bir Amerikan savaşının parçası olduğunu söyledi.
Simonyan, “Amerikan tarafından gazetecilerimize karşı yapılan savaş, ifade özgürlüğüne hâlâ inanan tüm idealistlere ithaf edilmiştir. İfade özgürlüğünü ortaya çıkaranlar şimdi onu yok etti’’ dedi.
Seçimler soruşturmanın merkezinde yer aldı
Moskova merkezli Russia Today, Rusya’nın ABD başkanlık seçimine 2016 yılında müdahale ettiği iddia edilen soruşturmaların merkezinde yer aldı. Bu durumun Başbakan Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile olan ilişkilerinden dolayı alındığı iddia edildi.
Flynn’in, savunma istihbaratının başında bulunduğunda, 2015’te Russia Today’in kuruluş yıldönümünün kutlandığı bir törene katılmak için on binlerce dolar almış ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanına oturmuştu. Bir ay sonrasındaysa ABD istihbarat dairesi tarafından “Russia Today” seçimlerine müdahale konusundaki bir rapor yayınlandı. Raporda bu durum, ‘Kremlin uluslararası propagandası için ana araç’ olarak nitelendirdi.
FARA, yabancı medya kuruluşlarını kayıttan muaf tutuyor
İkinci dünya savaşının başındaki Nazi propagandasına sınır koyan Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası (FARA), 1938 yıllarına dönüyor ve ABD’deki yabancı hükümetlerin çıkarlarını temsil eden kurumları belirlemek için kullanılıyor. Yasa özellikle Amerikan ve yabancı medya kuruluşlarını kayıttan muaf tutuyor, bu nedenle ABD Adalet Bakanlığı’nın Russia Today şirketi üzerine odaklanması bunun bir yolu olabilir.
ABD Adalet Bakanlığı, bu konuya yorum yapılmasını reddederken bu adım, ABD hükümeti, Rus medyasının ve web sitelerinin ABD iç siyasetine müdahale etmek için yayın yapmakla suçladığı bir haber dalgası ile savaşmaya çalışırken geliyor.
Medyanın yayınladığı bilgiye göre, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Sputnik’in bağlı olduğu Rossia Segodnya ajansı ve devlete ait olan RIA Novosti ajansına soruşturma açtı.
FBI, Sputnik çalışanını sorguya çekti
Sputnik çalışanı ABD’deki gazeteci Andrew Feinberg, bu yılın başlarından FBI ajanları tarafından sorguya çekildiğini söyledi.
Sorgunun, çoklu platformlarda haberler yayınlayan ve Washington’da bir radyo istasyonuna sahip olan Sputnik’in çalışmalarına nasıl odaklandığı konusunda ve bir medya kuruluşundan çok yabancı bir ajan veya baskı grubu olarak aktif olup olmadıklarını öğrenmek adına gerçekleştirildiğine dikkat çekti.
“Bu karar Rus yetkilileri tarafından sömürülebilir’
Bu Amerikan baskısının etkisi, bu hareketin Moskova’da faaliyet gösteren Amerikan medya kuruluşlarında tersine dönmesi ile ilgilidir.
Gazetecileri Koruma Derneği’nden Courtney Radsch, atılan bu adım hakkındaki endişesini dile getirerek ‘’Baskıcı medya politikalarını haklı çıkarmak için Rus yetkilileri tarafından sömürülebilir’’ olduğunu ifade etti.
Rusya’nın şu anda medya üzerinde sıkı kontrol yaptığını ve Rusya’nın yabancı acenteler olarak göze çarpan insan hakları savunucularının, gayri meşruiyeti kazanmaya ve itibarlarını bozmaya yönelik bir girişimde olduklarını söyledi.