Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ankara, Cenevre yerine Astana’ya destek vermeye hazır | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Ankara, Astana görüşmelerinin, Suriye krizinin çözümünde çok az ilerleme kaydeden Cenevre sürecine alternatif olabileceğini ileri sürdü.

Bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından desteklenen Cenevre sürecine ilişkin ilerleme sağlanmaması halinde, Suriye krizini çözmek için başka bir yol bulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Batılı ülkelerin Cenevre sürecini harekete geçirme adına istekli olmadığına da değinen Çavuşoğlu, “Korkarım, Cenevre’de bu iş gelişmezse, adımlar atılmazsa, Astana gibi başka bir yol bulunabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye’deki çatışmaların azaltılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, Suriye’nin İdlib kentinde kurulan 12 gözlem noktası için Genelkurmay Başkanı’nı tebrik etti. Bakan, bu gözlem noktalarının amacının, ateşkes ihlallerinin önüne geçmek olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Eylül ayında, Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilen görüşmelerin 6. turunda, garantör ülkeler Türkiye, İran ve Rusya arasında sağlanan anlaşma çerçevesinde, İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki ateşkes için çalışmalarını sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 12. gözlem noktasının kurulumunu tamamladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, konuşmasında ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile 4 Haziran’da Washington’da yapacakları görüşmeye de değindi.

Gündem maddelerine ilişkin, “Bu konuda bir ön mutabakat var ancak ABD’deki Dışişleri Bakanı değişikliği nedeniyle maalesef bu onay gerçekleşemedi” ifadelerini kullandı.
4 Haziran’da gerçekleşecek görüşmenin ardından biran önce uygulamaya geçmek istediklerinin altını çizen Bakan, “Özellikle YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi önemli. YPG’nin sadece Menbiç’ten çekilmesi de yetmez. Şu anda YPG’nin kontrolündeki tüm bölgelerin istikrara yeniden kavuşturulması önemli. Buranın güvenliği, ileride siyasi çözüm olduğu zaman merkezi yönetime entegre edilecek şekilde olması lazım” diye konuştu.

Çavuşoğlu, ikili ilişkileri bozan en önemli faktörün, ABD’nin YPG’ye destek vermesi ve Türkiye sınırı yakınında bir terör koridoru oluşturulmasına yardım etmesi olduğunu da sözlerine ekledi.