Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ankara’nın Barzani’ye yönelik tepkisi artıyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından düzenlenen bağımsızlık referandumuna yönelik yaptırımlar hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği üst düzey güvenlik toplantısında alınan kararlar çerçevesinde Kürdistan Demokrat Parti’nin (KDP) Türkiye Temsilcisi Ömer Mirani’ye “Ankara’ya dönme” çağrısı yapıldı. Açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, “KDP’nin temsilcisi burada olsaydı ülkeyi terk et diyecektik” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, “Yasadışı bir referandumun gerçekleştirilmemesini talep ettik. Kendilerine, referandumun iptali durumunda nasıl yardım edeceğimizi de açıkladık, gerçekleştirdiklerinde karşılaşacakları sonuçları da” dedi. Barzani’nin konumunun Bağdat Hükümeti karşısında zayıf olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Barzani’nin tek amacının başkanlık koltuğuna oturmak olduğuna dikkat çekti. Diğer partiler karşı olduğu için bölgedeki gücünün çoğunu kaybettiğini vurguladı.. “Barzani, koltuğunu kaybetmemek adına Kürtlerin geleceğini riske atıyor” diye konuştu.

Bakan Ankara’nın, referandum sonuçlarını takiben, Bağdat’la düzenlenen ortak askeri operasyonlar da dâhil olmak üzere Irak merkezi hükümeti tarafından yapılan tüm taleplerin değerlendireceğini yineledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosluğu’nun kapatılmasına ilişkin yaptığı açıklamada da “Biz Erbil Başkonsolosluğunu açarken Erbil’den izin almadık, Bağdat’tan izin aldık. Dolayısıyla burada bizim muhatabımız Bağdat Yönetimi’dir, Irak Dışişleri Bakanlığı’dır” ifadesine yer verdi. Türkiye’nin Irak’ın ulusal birliği ve sınır bütünlüğünü desteklediğini vurguladı.

Siyasetçilerden IKBY’ye tepki

AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da Kuzey Irak’taki referanduma ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye, Kuzey Irak topraklarında yaşanan yasadışı referandum sonrasında bölgenin sınırlarının değiştirilmesine asla izin vermeyecek” ifadesini kullandı. Irak

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ticari ilişkiler yönelik “Referandumdan etkilenmemeli” diyerek ekonomik ve ticari ilişkilerde hiçbir değişiklik yapılmadığına dikkat çekti. Zeybekçi, “2015’te Rusya ile yaşanan kriz sırasında ilişkilerin azalması Moskova’nın attığı ilk adım oldu. Bu şekilde Türkiye’ye bir ders vermeye çalıştı. Bu büyük bir hataydı. Bu hatayı Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne karşı tekrar etmenin doğru olmadığına inanıyorum” ifadesini kullandı.
Ulusal çıkarın için farklı kararlar verilmesini gerektirdiği durumda o yönde hareket edileceğini kaydetti.

Zeybekçi, hükümetin Habur sınır kapısının kapatılmasına dair bir karar almadığını belirterek “Irak ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 8 milyar dolar, bunun da 2.5 milyar doları Kürt bölgesine ait. Çok sayıda Türk tüccar bu bölgede çalışıyor” açıklamasında bulundu.