Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arakanlı 400 kadından Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne çağrı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Bangladeş’te bambu kamışından yapılmış karanlık bir kulübede yapılan röportajda, Arakanlı (Rohingya) genç kadından, Myanmar askerlerinin evlerine zorla girdiği geceyi anlatması istendi.

Bir yıl önce Myanmar’dan Bangladeş’e kaçan yaklaşık 700 bin Arakanlı Müslümandan biri olan 20 yaşındaki kadın, “Evimizin kapısını kırdılar. Kocamı dışarı çıkarıp onu vurdular. Ardından çocuğumu öldüren dört asker bana tecavüz etti” diyerek yaşadığı zulmü anlattı. İsmi açıklanmayan genç kadın, Bangladeş’te yaklaşık bir milyon Arakanlının yaşadığı en büyük mülteci kampında araştırma yapan ekiplere konuştu.

Uluslararası kuruluşlar için çalışan uzmanlardan oluşan ekipler, elde edecekleri kanıtlarla Arakanlıların hak ettikleri adaleti sağlamayı umuyor.

Kocası ve çocuğu cinayete kurban giden kadınlar arasında yer alan Nurcihan (45), köyündeki tüm kızların silah zoruyla tecavüze uğradığı söyledi. Nurcihan, Arakanlılara karşı yapılan suistimallerin araştırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) soruşturma açmasını talep eden 400 Arakanlı kadının arasında yer alırken, Nurcihan’ın da aralarında olduğu ‘Barış Kadınları’ isimli grup, kurbanların ifadelerinin yer aldığı raporu ICC’ye sunulmak üzere hazırladı.

AFP’ye konuşan Nurcihan, “Çocuklarımızı kaybettik. Kızlarımız tecavüze uğradı. Onlar için adalet talep ediyoruz” diyerek adaletin sağlanmasını istedi.

“Barış Kadınları” üyesi 25 yaşındaki başka bir genç kadın ise, “Çok uzun bir süre, belki de yıllar alabileceğinin farkındayız ama umursamıyoruz, adalet istiyoruz. Ben ölsem de, çocuklarım için adalet gelsin” ifadeleriyle hislerini anlattı.

Arakan’la ilgili bir dosya, ICC’ye sadece bir kez gönderildi. Dosya, 30 Ağustos 2017’de Tula Tuli köyünde meydana gelen sistematik cinayetleri içeriyordu.

Myanmar Hükümeti liderliğindeki bir komite, ihlalleri soruşturmak üzere oluşturulsa da, birçok gözlemci bu adımı kınayarak, hesap verebilirliği sağlamayacak bir göz boyama olduğuna dikkat çekti. Myanmarlı yetkililer, sadece bir katliamda adları geçen bir avuç askeri suçlarken, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, generallerin de yargılanması gerektiğini belirtti.

Bangladeşli Udhika grubunun saha müfettişi Osman Cihangir, Bangladeş kamplarında kanıt toplamak için çalışıyor. Söz konusu saha çalışması tamamlandığında, kanıtlar ICC’ye resmi olarak sunulacak.

Cihangir’in kamptaki kadınlara yönelttiği, “Sana kaç asker tecavüz etti?”, “Nehire kaç bebek atıldığını görebildin mi?” şeklindeki sorular, Myanmar’daki şiddetin acımasızlığını gözler önüne seriyor. Saha müfettişi Cihangir, Bosna Savaşı’na yönelik bir yargılama yapılarak, ilgili makamların hesap verdiğini söyleyerek, “Umarım Arakan için de adaleti sağlayabiliriz” dedi.