Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arap Birliği’den Suriyeli mültecileri barındıran ülkelere yardım çağrısı | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Arap Birliği Ekonomik ve Toplum Meclisi, Suriyeli mültecileri barındıran Arap ülkelerine mali destek verilmesi ve bu ülkelerde mültecilerin neden olduğu mali yükü azaltacak kalkınma projelerinin hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.

Ekonomi ve Toplum Meclisi, söz konusu tavsiyeleri, önümüzdeki Mart ayında Suudi Arabistan düzenlenecek Arap Birliği Zirvesi’ne taşımayı planlıyor. Meclis tarafından, dün düzenlenen 101’inci olağan toplantı sonrası yayınlanan bildirgede, uluslararası topluma mülteci krizinin çözülmesi için desteğini sürdürme talebi yapıldı.

Bildirgede, mültecilerin durumlarına ilişkin henüz rapor sunmayan üye ülkelere raporlarını en geç Şubat ayı sonuna kadar Arap Birliği’ne ulaştırmaları talep edildi.

Sudan’ın dış borçlarının silinmesi

Üye ülkelerden Sudan’ın dış borçlarının silinmesi için uluslararası finans kuruluşlarıyla yürüttüğü çalışmaların desteklendiğine vurgu yapılan bildirgede, Sudan’ın dış borçlarının silinmesi için yürütülen çalışmalara bu yılın ikinci yarısından sonra Arap Birliği’nin de destek vermesinin kararlaştırıldığı bilgisi verildi.

Lüban’ın talebi memnuniyetle karşılandı

Somali tarafından 2017-2019 yılları için hazırlanan kalkınma planının uygulanması hususunda yürüttüğü çalışmaların da destekleneceğinin aktarıldığı bildiride, Arap iş dünyasına, Somali’nin çabalarının desteklenmesi bağlamında ortak çalışma çağrısı yapıldı. Bildirgede, ayrıca, Lübnan tarafından, Arap Birliği’nin 2019 yılında düzenlenecek Kalkınma Zirvesi’ne ev sahipliği yapma talebinin memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

Arap Birliği Ekonomi ve Toplum Meclisi 101’inci toplantısının açılış konuşmasını yapan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ebu Gayt, toplantının Arap toplumlarının tehlikeli gelişmelerle karşı karşıya kaldığı hassas bir dönemde gerçekleştiğine işaret ederek, “Arap dünyasındaki kalkınma hareketleri normal şartlarında ve uygun bir zeminde sürdürülememektedir. Aksine, Arap dünyasının birçok yerinde şiddet ve çatışmaların devam ettiğini ve Filistin halkının haklarını elde etmesini engelleyenlerin tek taraflı kararlar olduğunu görmekteyiz” dedi.

“Fakirlik ve açlık artıyor”

Konuşmasında, “Dünyadaki en büyük gıda sıkıntısı Arap dünyasında yaşanıyor” diyen Ebu Gayt, “Araplar, dünya nüfusunun yüzde 5’ini oluşturmasına rağmen Arap dünyasında son yıllarda fakirlik ve açlık artıyor” şeklinde konuştu.

Gümrük idareleri arasında işbirliği anlaşması

Öte yandan, Ürdün Krallığı’ndan sonra Suudi Arabistan Krallığı da, dün, Arap ülkeleri gümrük idareleri arasında işbirliği ve ticari yardımlaşmayı ön gören anlaşmayı imzaladı. Suudi Arabistan adına, anlaşmayı Arap Birliği Ekonomi ve Toplum Meclisi toplantısına katılan Suudi Arabistan Maliye Bakanı Hammad Süleyman Bazii imzaladı.

Arap Birliği Ekonomik İşler Birimi Başkanı Hasan Ali, söz konusu gümrük ittifakının Arap ülkeleri arasındaki gümrük işbirliğinin en önemli parçalarından biri olduğunu ifade ederek, ittifakın ekonomik, toplumsal ve ticari anlamda büyük etkileri olacağını söyledi.