‘Bitcoin’ dijital para birimine atıfta bulunan Arap Borsalar Federasyonu Genel Sekreteri Fadi Halaf, geçtiğimiz yıl sonuna doğru büyük bir sıçrayış yaparak 1 Bitcoin’in bin dolardan 19 bin dolara kadar yükselmesiyle son dönemde elde edilen kazancın, az sayıda Arap yatırımcının şifreli para birimleri ile ilgilenmeye başlamasına sebep olduğunu belirtti.
Halaf, dün Kahire’de düzenlenen ‘Sermaye Piyasaları Kongresi’nin oturum aralarında Şarku’l-Avsat’a yaptığı açıklamada, şifreli para birimlerinin bölgeye doğru ilerlediklerine dikkat çekerek, şifreli para birimlerinin geleceği dünyada büyük olacak. Arap bölgesi bunun dışında kalmayacaktır” şeklinde konuştu.
Suudi Arabistan Para Ajansı’nın (SAMA) yerel bankaların blok zincir yazılımı kullanarak ödemelerini kolaylaştırabilmesi için şifreli para birimi Ripple ile yaptığı anlaşmaya dikkat çeken Genel Sekreter, bunun ülkeler arasındaki ödemelerin hızlandırılmasına ve maliyetlerinin düşürülmesine katkıda bulunan modern bir teknoloji olduğunun altını çizdi. BAE’deki bazı bankaların da bu şekilde anlaşmalar yapmaya çalıştıklarını açıklayan Khalaf, “Tahvil hızına ek olarak, havale maliyetleri, nakit transferlerinden yaklaşık yüzde 60 daha düşük” ifadelerini kullandı.
Öte yandan SAMA, yerel bankaları, bu alandaki en yeni teknolojileri ve yöntemleri kullanmaya teşvik ederek dijital ödemeleri desteklediğini doğruladı. Ripple ile yapılan anlaşma, sınır ötesi transferleri hızlandırmak için yerel bankalar ile diğer ülkelerdeki bazı yerel bankalar arasındaki transferlerle sınırlı.
Geçtiğimiz yıl Arap borsalarındaki işlem hacmi ile ilgili olarak Halaf, “Suudi Arabistan borsası, Arap borsaları arasındaki yüzde 42’lik işlem hacmi ile birinci sırada yer alıyor. Yüzde 40 ile Mısır ikinci sırada yer alırken onu Birleşik Arap Emirlikleri izliyor” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yıl borsaların performansına göre, Arap borsalarındaki işlem hacmi yüzde 29, uluslararası borsalarda yüzde 70 ila yüzde 110 arasında gerçekleşti.
Federasyonun, 2012’de bu tarz bağlantıların kurulması için çağrıda bulunduğunu kaydeden Arap Borsalar Federasyonu Genel Sekreteri, ancak Arap Baharı devrimleri sonrasında yaşanan siyasi karışıklıklar ve petrol fiyatlarındaki düşüşün bunu engellediğini vurguladı.
Sermaye Piyasaları Kongresi’ne katılan Mısır Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Sahar Nasr, iş ortamını iyileştirmek ve özel sektörü teşvik etmek için Mısır hükümeti tarafından alınan kararlara değindi. Yatırımları düzenleyen çeşitli yasalar hazırladıklarının altını çizen Nasr, bu yasaların sermaye piyasası, faktoring ve gayrimenkul yasasındaki değişiklikler dahil olmak üzere, bankacılık dışı finans sektörü ile ilgili olduğunu vurguladı.
Nasr, bakanlığın, yatırım için gerekli finansman sağlamaya yardımcı olacak yeni mali araçlar sağlamak üzere Mısır Mali Denetleme Genel Kurumu ile koordinasyon kurduğunu da sözlerine ekledi. Mısır Yatırım ve Uluslararası İşbirliği Bakanı, hükümet teklifleri programına atıfta bulunarak, hükümetin, halka arz edilmeye hazır şirketlerin belirlenmesi için Merkez Bankası ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığından temsilcilerin yer aldığı bir komisyon oluşturduğunu belirtti.
Mısır Borsası Başkanı Muhammed Farid, “Yeni mevzuatın, talebin artmasına rağmen aktifleşmeyen bir finansal araç olarak entegre bir yasal çerçeve oluşturmuştur. Mevzuatın eklenmesi, sigorta birliği gibi Mısır menkul kıymetler birliğinin kurulmasına ve böylelikle bankacılık dışı finans sektörünün güçlenmesini sağlandı.Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ile aynı çizgideki bu değişiklik, Mısır’daki Sermaye Piyasası Kanunundaki değişikliklerin bankalar için olumlu olduğunu ve ülkedeki finansal piyasaları güçlendirdiğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.
Moody’s tarafından dün yayınlanan raporda, “Bu değişiklikler sukuk yasasını çıkarmaya ve yatırımcıların riskleri önleme yeteneğini desteklemesine yardımcı oluyor. Değişiklikler, bankaların sermaye piyasasındaki borç piyasalarından getirilerini artırırken, Mısır bankalarıyla olan kurumsal kredi gelirlerini de etkileyebilir” ifadeleri yer aldı.
1992 yılında yürürlüğe giren 95 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun bazı hükümlerini değiştiren ve hükümetçe sunulan taslak kanun, 13 Şubat’ta gerçekleştirilen oturumda, Mısır Meclisi’nden geçmişti.