Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Arap Zirvesi, Hayır Kuyusu yakınındaki İsra Bilim Merkezi’nde düzenleniyor | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Arap Bilim Zirvesi, Zahran’daki Kralı Abdulaziz Merkezi’nde toplanacak. Arap dünyasından bilim, sanat ve kültür çevrelerini bir araya getirecek olan Zirve, 2030 Vizyon’una uygun olarak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in gözetiminde eylül 2016’da açılışı yapılan İsra Merkezi, kültür ve medeniyet iletişiminin sağlanmasını hedefliyor.

29. Arap Birliği Zirvesi’nin 1938 yılında ilk petrolün çıkarıldığı ve Hayır Kuyusu olarak da bilinen 7 numaralı bölgeye yakın olan, tarihi ve kültürel işleviyle öne çıkan Merkez’de düzenlenmesi bekleniyor. Etrafı geniş kayarla çevrili olan ilk ticari petrolün çıkarıldığı kuyuya yakın olan Merkez güçlü semboller ve modern teknikleri bir arada tutan eşsiz bir mimariye sahip. İsra Merkezi’nde eşsiz öğretim yöntemleri ve donanım programları bulunuyor. Söz konusu yöntemler ve programlar araştırmacılar, akademisyenler ve liderler için ilham verici bir platform niteliğinde. Merkez ile kültürler arası bilgi, yenilik ve etkileşimin bilgiye dayalı bir ekonomiye dönüşmesi hedefleniyor.

Merkez, dünyaca ünlü Norveç mimarlık şirketi Snohetta tarafından tasarlandı. Şirket ile anlaşma, Suudi Arabistan’ın ve uluslararası alanın önde gelen tasarım şirketlerinin katıldığı uluslararası yarışmadan sonra imzalandı. Snohetta, Mısır’daki İskenderiye Kütüphanesi ve Oslo’daki Opera Binası gibi kültürel yapıları da tasarladı.

18 katlı eğitim tesisinden oluşan Bilim Kulesi’nde çok sayıdaki ders konusu hakkında modern eğitim kursları veriliyor. Kule bilim, teknoloji, mühendislik ve matematiğin yanı sıra çoklu ortam eğitimleri, sanat ve beceri oluşturma programları atölyelerine de ev sahipliği yapıyor. Bu atölyelerde yerel uzman kurumlarla birlikte çalışan alanının en iyisi uluslararası eğitim kurumları ile işbirliği içinde sunulan içerikler geliştirilecek. Atölyelerde öğrenme ve bilginin vatandaşlık değerini artıracak şekilde paylaşılması, çeşitliliğe saygı duyulması, hoş karşılanması, gönüllülük kültürünün teşvik edilmesi, merakın beslenmesi ve toplumdaki bilgi sevgisinin artırılması hedefleniyor.

Merkez, gerçek dünyanın sunduklarıyla sınırlı değil. Çalışmalar, elektronik sayfalar ve blogların yanı sıra doğu bölgesi dışındaki merkezlerle de etkileşime girilerek bilgi ve kültürel faaliyetlerden yararlanmak için sosyal medya araçlarıyla da genişletiliyor.

Merkez’de genç mucitlere fikirlerini geliştirmesi için alan sağlayan Fikir Laboratuvarı da bulunuyor. Genç yenilikçiler, girişimciler ve mucitler fikirlerini geliştirerek bunları Fikir Laboratuvarı’nda pazarlanabilir modellere veya ürünlere çevirme imkanına sahip.

Merkez’de ve küresel kültürün en iyi panoramik görüntülerinin sunulduğu müzede her biri farklı konuya odaklanan, yeni fikirler ve kültürel ifade biçimleri için zihinleri hazırlayan 4 de sergi bulunuyor. Ziyaretçiler, Suudi kimliği, mirası, sanatı ve İslam mirasının izlediği çağdaş Suudi sanatı ile başlayan ve Arap Yarımadası’nın tarihi ile biten binlerce yıllık bir keşif yolculuğuna çıkıyor. Bu dört sergiye kronolojik sırayla çağdaş dönemden eskiye tarihlere uzanan atölye çalışmaları, dersler ve programlar eşlik ediyor.