Lütfen yeni siteyi Bekleyiniz: https://aawsat.com/turkish


Ortadoğu haber | Şarkul El-Avsat

Ateşkes arayışı Gazze’de hayatı normale döndürdü | ŞARKUL AVSAT
Bir Sayfa Seçin

Gazze’de hayat, Mısır’ın ateşkes anlaşmasını yürürlüğe koymayı başarmasının ardından normale döndü.

İsrail’in Gazze Şeridi’nde 70 hedefi vurmasından ve Filistinlilerin, sınır bölgesindeki İsrail yerleşim yerlerine 80’den fazla bomba ve roket fırlatmasından sonra taraflar karşılıklı olarak saldırılarına son verdi.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nde ateşkes için uzlaşı arayışında olduklarını” dile getirdi. Ayrıca, “İşgalciler anlaşmaya bağlı kaldıkları sürece, Filistinli grupların taahhütlerini yerine getireceklerini” vurguladı.

Halil el-Hayye sözlerine şunları ekledi: “Filistinli gruplar İsrail saldırganlığını bastırmayı ve angajman kurallarındaki değişikliği iptal etmeyi başardıktan sonra, son birkaç saat içinde birçok arabuluculuk gerçekleşti ve Gazze Şeridi’nde ateşkese geri dönülmesi için bir uzlaşma sağlandı.”

Salı günü erken saatlerde çatışmaya başlayan İslamî Cihad Hareketi yetkilileri, ateşkes anlaşmasının gerekliliğini vurguladı.

Hareketin sözcüsü Davud Şihab, “Mısırlıların İslami Cihad ve Hamas’la olan temasları ışığında, 2014’deki ateşkes anlaşmasının tesis edilmesi konusunda fikir birliğine varıldı” açıklamasında bulundu ve şunları ekledi: “İsrail anlaşmaya bağlı olduğu sürece Filistinli gruplar da ateşkes anlaşmasına uyacaktır.”

Ayrıca, 2014 yılındaki ateşkes anlaşmasının, Mısır gözetiminde yeniden yapılacağı belirtildi.

Böylelikle Gazze’de 51 gün süren en uzun çatışma dönemi sona erdi.

Mısır, yapılan iki toplantıdan sonra anlaşmanın sağlanmasında başarılı oldu. Anlaşma, önceki iki girişimden sonra saat 4’ten sonra yürürlüğe girdi.

Kahire, gece yarısı ilk anlaşmayı sağladı, ancak iki saat sonra Gazze’den gelen roket atışları ve Gazze’deki İsrail baskınlarının devam etmesinin ardından anlaşma bozuldu. Fakat daha sonra sessizlik sağlandı.

Sabah saat 05:00’den sonra, İsrail, saldırılarını durdurdu. Gazze’deki gruplar da bunun üzerine Gazze Şeridi’nden roket fırlatmayı durdurdular ve hayat normale döndü. Böylelikle eğitim-öğretim de tekrar başladı.

Taraflar arasında dün akşam saatlerine kadar herhangi bir ihlalin söz konusu olmaması, huzursuzluğu tırmandırma konusunda, tarafların isteksizliğini açık bir şekilde gösteriyor.

Ancak İsrail, “terörist” olarak gördüğü “Hamas” ve “İslamî Cihad” ile ilgili herhangi bir anlayış ve toleranslarının olmadığını belirtti. Tel Aviv sadece “sükunetin ikame edilmesi için çabaladıklarını” ifade etti.

Herhangi bir ateşkes anlaşmasının gerçekleştiğini reddeden İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, yapmış olduğu açıklamada, “Ateşkes yok. İsrail’in, İsrail’e karşı ateş ve terör saldırılarına izin vermeyecek açık bir politikası var” dedi.

Yisrael Katz, sözlerine şöyle devam etti: “İsrail durumun kötüye gitmesini istemiyor. Ancak şiddeti ve çatışmaları başlatan tarafın, bunu durdurması gerekir.”

Yisrael Katz, konuşmasını şu tehdit cümleleri ile sonlandırdı: “”Her şey şimdi Hamas’a bağlı, eğer devam ederlerse, onların kaderinin ne olacağını bilmiyorum.”

Öte yandan, Eğitim Bakanı Naftali Bennett de bir ateşkes anlaşması raporlarının olduğunu yalanladı.
Bennett, dün, Ordu Radyosuna verdiği demeçte, “Böyle bir anlaşmaya varmadık. Resmi olmayan bir anlaşmaya bile ulaşamadık”, “Olsa olsa, durumu tırmandırmamak için atılan adımlardan söz edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Ancak “gayri resmi bir anlaşmadan” söz eden Enerji Bakanı Yuval Steinitz, “Bence mevcut şiddet olaylarını durdurmak için Hamas ile dolaylı bir anlaşma var” dedi.

İsrail’deki üst düzey yetkililer, mevcut durumu “gayri resmi bir ateşkes” olarak ifade ettiler.

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, “Filistinli grupların ateş etmeyi bırakması halinde, İsrail Gazze’ye yönelik saldırılardan kaçınmaya hazır” ve “Gayri resmi bir ateşkes olduğu söylenebilir” açıklamalarında bulundu.

Ayrıca, “Yeni bir bombardımanın başlaması durumunda, Hamas’a yönelik saldırıların yoğunlaşacağını” da sözlerine ekledi.

İsrail güvenlik teşkilatının verileri, Gazze’deki mevcut şiddetin sona erdiğini gösteriyor.

Böylece 2014 savaşından bu yana iki taraf arasındaki en ağır ve en kapsamlı çatışmalar sona erdi. Son çatışmalarda İsrail, Gazze Şeridi üzerinde, Hamas ve İslamî Cihad’a ait eğitim yerleri, silah depoları ve altyapı dahil en az 65 merkezi hedef alan üç sorti başlattı. Filistinli gruplar ise İsrail’e üç havan bombası ve roket fırlatırken, füze uyarıları için İsrail’in güneyinde en az 166 kez sirenler çaldı. İsrail’in Salı günü ve Çarşamba sabahı yaptığı saldırılar sonrasında herhangi bir Filistinli zarar görmedi. Aralarında üç askerin bulunduğu beş İsrailli, şarapnel parçalarının isabet etmesiyle hafif yaralandılar.

Gözlemciler, “Tarafların, bölgeyi yeni bir çatışmaya sürükleme niyetinde olmadıkları” yorumunda bulundular ve “İsrail kasıtlı olarak Gazze’de kayıplara neden olmaz ve Filistinli gruplar İsrail’deki nüfuslu bölgeleri hedef almaz” ifadelerini kullandılar.

Öte yandan, gözlemciler, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun Avrupa’ya gitmeden önce Gazze meselesinin sorun olmasını istemediğinden dolayı “durumu tırmandırmaya istekli olmadığını” ifade ettiler. Netanyahu, İran nükleer dosyasını tartışmak için Almanya, Fransa, Belçika ve muhtemelen İngiltere’yi ziyaret etmeyi planlıyor.